Parabens: Τι είναι και ποιος είναι ο ρόλος τους;

Σε πολλά προϊόντα αναγράφεται η πληροφορία ότι είναι ελεύθερα από παραμπέν (parabenfree). Parabens: Τι είναι και ποιος είναι ο ρόλος τους; – Γράφει η αισθητικός Χρύσα Βουλγαρίδου

16807461_750821741753970_2434865709878759800_n  Skinatte – Χρύσα Βουλγαρίδου – Αισθητικός

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

Τα Parabens αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1920 και από τη δεκαετία του 50 χρησιμοποιήθηκαν ευρύτατα σε ποσοστό πάνω από 85% , για προστατέψουν και να παρατείνουν τη ζωή των καλλυντικών μας.

Τα paraben (Ρ-υδροξυβενζοϊκές ενώσεις),είναι ισχυρά συντηρητικά που εμποδίζουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών στα προϊόντα. Χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της ανάπτυξης μικροβίων σε καλλυντικά που έχουν βάση τους το νερό.

Τα ποιο γνωστά και πολυχρησιμοποιημένα συντηρητικά σε καλλυντικά αλλά και τρόφιμα και φαρμακευτικά προϊόντα είναι το methylparaben (Ε218), το propylparaben (Ε216), το ethylparaben(Ε214) και το butylparaben (E209).

Μετά από μια έρευνα του 2012 που έδειξε ότι πιθανώς να υπάρχει σχέση των paraben με τον καρκίνο του μαστού, άρχισαν όλες οι εταιρίες καλλυντικών να απομακρύνουν τα paraben από τα προϊόντα τους.Αν και κάποιες έρευνες τα συνέδεσαν με πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, τα στοιχεία δεν είναι ακόμη αρκετά ώστε να το πούμε με σιγουριά.

Οι απειροελάχιστες ποσότητες parabensπου διαπερνούν την επιδερμίδα, μεταβολίζονται με τη βοήθεια ενζύμων και αποβάλλονται έπειτα από 72 ώρες, δια της φυσικής οδού. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία  τεκμηριωμένα που να αποδεικνύουν ότι τα parabens συσσωρεύονται στο σώμα.

Σύμφωνα με την Επιστημονική Επιτροπή  ασφάλειας Καταναλωτών Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πολλά προϊόντα γράφουν ότι είναι ελεύθερα από παραμπέν (parabenfree). Προσοχη! τα νέα συντηρητικά που  καλούνται να τα αντικαταστήσουν τα parabens δεν έχουν μελετηθεί αρκετά ούτε έχουν δοκιμαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να γνωρίζουν με βεβαιότητα ότι μακροπρόθεσμα δεν θα απειλήσουν την υγεία μας.
επιτρέπεται η χρήση parabensστα καλλυντικά, σε ποσοστά που κυμαίνονται από 0,19% (propylparabenκαι butylparaben) και 0,4% (methylparabenκαι ethylparaben) , έως και 0,8% για όλα τα υπόλοιπα είδη. Βέβαια η έρευνα  να συνεχίζεται έτσι ώστε να συγκεντρωθούν περισσότερα επιστημονικά στοιχεία σχετικά µε τον ενδεχόμενο κίνδυνο από τη συστηματική έκθεση του ανθρώπινου οργανισμού στα parabens .

Oι έρευνες συνεχίζονται για πιο αποτελεσματικά και ασφαλή συντηρητικά οπότε και ευελπιστούμε σε ευχάριστα αποτελέσματα.

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here