Τα βιβλία του Τζορτζ Όργουελ που δεν πρέπει να λείπουν από τη βιβλιοθήκη σας

Ο Τζορτζ Όργουελ θεωρείται ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς του 20ου αιώνα και ένας από τους πιο σημαντικούς χρονικογράφους της αγγλικής κουλτούρας της γενιάς του. Τα βιβλία του Τζορτζ Όργουελ που δεν πρέπει να λείπουν από τη βιβλιοθήκη σας

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

1984

«Αυτός που ελέγχει το παρελθόν ελέγχει το μέλλον:
Αυτός που ελέγχει το παρόν ελέγχει το παρελθόν».

Κρυμμένος στα έγκατα του Τμήματος Αρχείων στο αχανές κτίριο του Υπουργείου Αλήθειας, ο Γουίνστον Σμιθ ξαναγράφει επιδέξια άρθρα παλιότερων εφημερίδων, αλλάζει ειδήσεις, έτσι ώστε το ιστορικό αρχείο να βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με τη γραμμή του Κόμματος. Το βλέμμα του Μεγάλου Αδελφού τον παρακολουθεί από κάθε αφίσα, η Αστυνομία της Σκέψης φέρνει στο φως κάθε πράξη προδοσίας. Ωστόσο, μέσα του ο Γουίνστον εξεγείρεται εναντίον αυτού του ολοκληρωτικού καθεστώτος που απαιτεί απόλυτη υποταγή και ελέγχει κάθε πτυχή της ζωής μέσα από εφιαλτικές τηλεοθόνες και το ακοίμητο μάτι του Μεγάλου Αδελφού – συμβολικού ηγέτη του Κόμματος.

Λαχταρώντας ελευθερία, ο Γουίνστον βρίσκει τον έρωτα στο πρόσωπο της Τζούλια και μέσα του αφυπνίζονται νέες προοπτικές. Και ενώ τα ελικόπτερα της αστυνομίας διαγράφουν ασταμάτητα κύκλους από πάνω τους, ο Γουίνστον και η Τζούλια αρχίζουν να αμφισβητούν το Κόμμα. Ωστόσο ο Μεγάλος Αδελφός δεν ανέχεται διαφωνίες – ούτε καν αυτές που παραμένουν ως σκέψεις και δεν εκφράζονται.

Το 1984 είναι το τρομακτικό όραμα ενός ολοκληρωτικού μέλλοντος όπου οι πάντες και τα πάντα είναι δέσμιοι ενός τυραννικού καθεστώτος. Αυτό το δυστοπικό αριστούργημα είναι ίσως το πιο σημαντικό βιβλίο του εικοστού αιώνα και πιο επίκαιρο σήμερα από οποιοδήποτε άλλο βιβλίο μπορεί να σκεφτεί κανείς.


Η φάρμα των ζώων

«Όλα τα ζώα είναι ίσα μεταξύ τους.
Όμως κάποια είναι πιο ίσα από τα άλλα».

Ο κύριος Τζόουνς, ο ιδιοκτήτης της Φάρμας Μάνορ, είναι τεμπέλης και αγαπάει τόσο το ποτό, που μια μέρα ξεχνάει να ταΐσει τα ζώα του. Η εξέγερση που ακολουθεί, υπό την ηγεσία των γουρουνιών Ναπολέοντα και Σνόουμπολ, οδηγεί στην κατάληψη της φάρμας από τα ζώα. Αφού ορκίζονται να εξαλείψουν τις μεγάλες ανισότητες που επικρατούν, ονομάζουν το αγρόκτημα Φάρμα των Ζώων και το αναδιοργανώνουν προς όφελος όλων. Όλα τα ζώα φαντάζονται ότι αυτό είναι η απαρχή μιας ζωής με ελευθερία, ισότητα και δικαιοσύνη. Όμως, σταδιακά, μια αδίστακτη ελίτ αρχίζει να αναλαμβάνει τα ηνία. Σύντομα τα υπόλοιπα ζώα διαπιστώνουν ότι δεν είναι τόσο ίσα όσο πίστεψαν αρχικά και συνειδητοποιούν ότι βρίσκονται παγιδευμένα σε μια νέα μορφή τυραννίας. Τα ιδανικά της επανάστασης διαστρεβλώνονται και ξεχνιούνται. Και τότε, κάτι νέο και απροσδόκητο εμφανίζεται…

«Πρόκειται για την ιστορία μιας επανάστασης που πήρε λάθος δρόμο…» ανέφερε ο Όργουελ για την πρώτη έκδοση της Φάρμας των ζώων το 1945. Ο Όργουελ έγραψε το συγκεκριμένο μυθιστόρημα στα τέλη του 1943, αλλά παραλίγο να μείνει ανέκδοτο· η σκληρή επίθεσή του στον Στάλιν, που εκείνη την εποχή ήταν σύμμαχος της Βρετανίας, οδήγησε στην απόρριψή του από τους εκδοτικούς οίκους. Έκτοτε, αυτή η συναρπαστική, τραγική αλληγορία έχει γίνει ένα κλασικό ανάγνωσμα σε ολόκληρο τον κόσμο.


Φόρος τιμής στην Καταλονία

«Κάθε αράδα σοβαρού έργου που έχω γράψει από το 1936 και μετά έχει γραφτεί, άμεσα ή έμμεσα, κατά του ολοκληρωτισμού και υπέρ του δημοκρατικού σοσιαλισμού όπως τον αντιλαμβάνομαι».
Τζορτζ Όργουελ

Το 1936 ο Τζορτζ Όργουελ κατατάχθηκε στην πολιτοφυλακή μιας αριστερής ισπανικής οργάνωσης, συνδυά­ζοντας την επιθυμία του να πολεμήσει ενάντια στον φασισμό με αυτήν της καταγραφής των γεγονότων του πολέμου. Πολέμησε για αρκετούς μήνες, προτού οι εσωτερικές διαμάχες ανάμεσα στις διάφορες αριστερές ομάδες τον φέρουν αντιμέτωπο με πρώην συμμάχους του και, τελικά, τον αναγκάσουν να εγκαταλείψει τη χώρα.

Ο συγγραφέας περιγράφει, με σχεδόν οδυνηρή ένταση, τις λαμπρές ελπίδες και τις κυνικές προδοσίες εκείνου του χαοτικού επεισοδίου στην ιστορία της Ισπανίας. Την επαναστατική ευφορία της Βαρκελώνης, το κουράγιο των απλών Ισπανών και Ισπανίδων δίπλα στους οποίους πολέμησε, τον τρόμο και τη σύγχυση του μετώπου, τον παραλίγο μοιραίο τραυματισμό του και τη δεινή προδοσία εκ μέρους των υποτιθέμενων συμμάχων του. Η ανταπόκριση του Όργουελ είναι τόσο συναρπαστική όσο και διαφωτιστική. Έχοντας ψύχραιμο βλέμμα και ακρίβεια, φέρνει με μοναδικό τρόπο στο φως τις νυχτερινές αψιμαχίες του μετώπου, τα πολιτικά ζητήματα και την απόλυτη ματαιότητα του πολέμου.


Ένα σετ βιβλίων που δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη – από τις Εκδόσεις Μίνωας

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ