Μυστικά για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του παιδιού σας

Το θέμα της αυτοπεποίθησης απασχολεί πολύ τους γονείς, οι οποίοι επιθυμούν να μεγαλώσουν ένα παιδί ικανό και σίγουρο για τον εαυτό του. Μυστικά για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του παιδιού σας

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

Κατερίνα Παπαϊωάννου – Life Coaching

Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσεις εάν το Kids Coaching θα βοηθήσει το παιδί σου είναι να το δοκιμάσεις.

info@katerina-papaioannou.com

Η αυτοπεποίθηση είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του εαυτού μας. Είναι η πίστη στον εαυτό μας αλλά και τις ικανότητές μας να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που φέρνει μαζί της η καθημερινότητα. Όποιος έχει αυτοπεποίθηση μπορεί να πετύχει σε όλους τους τομείς της ζωής του και να είναι πραγματικά ευτυχισμένος.

Η αυτοπεποίθηση ενός παιδιού ξεκινά από το οικογενειακό του περιβάλλον. Πώς; Από την αποδοχή κι επιβεβαίωση από τους γονείς του ότι αξίζει! Τόσο απλά.

Ένα παιδί που έχει αυτοπεποίθηση είναι χαρούμενο, ήρεμο και δυναμικό. Διεκδικεί αυτά που θέλει και, παρομοίως, όταν αποτυγχάνει δεν απογοητεύεται μα συνεχίζει.

Μερικά από τα μυστικά που είναι καλό να γνωρίζει ένας γονιός για να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του παιδιού του είναι τα παρακάτω:

  • Το πιο σημαντικό είναι πως, πρότυπο του παιδιού είναι ο ίδιος ο γονιός. Εάν δεν πιστεύει ο ίδιος στον εαυτό του, θα μεταφέρει την ανασφάλειά του και στο παιδί. Το παιδί λειτουργεί όπως το σφουγγάρι και μιμείται την συμπεριφορά των γονιών του από μικρή ηλικία.
  • Καλό είναι να δείχνετε στο παιδί ότι πραγματικά το πιστεύετε, να τονίζετε τα θετικά χαρακτηριστικά του και να αποφεύγετε να του μιλάτε για τα ελαττώματα του.
  • Δώστε στο παιδί τη δυνατότητα να κάνει λάθος και να μάθει από αυτό. Αφήστε το να εξερευνήσει το περιβάλλον, και να μάθει από το λάθος και να κατορθώσει το «σωστό».
  • Να το αφήνετε να επιλέγει και να αποφασίζει για τα πιο απλά πράγματα της ζωής του. Έτσι αυξάνεται η αυτοπεποίθησή του.
  • Οι γονείς σέβονται τα συναισθήματα και τους φόβους των παιδιών. Αφήστε τα παιδιά να (σας) εκφράσουν τα συναισθήματά τους, είτε αυτά είναι θετικά είτε αρνητικά, χωρίς να τα κριτικάρετε. Ακούστε με προσοχή και δείξτε πόσο σημαντικά είναι για εσάς.
  • Υπάρχουν φράσεις που μπορεί ένας γονιός να πει στο παιδί του για να το ενθαρρύνει: «ευχαριστώ», «συγνώμη», «παρακαλώ», «συγχαρητήρια για την προσπάθειά σου», «σ’αγαπώ», «μπορώ να σε βοηθήσω;», «είσαι σημαντικός για εμένα» και πολλά ακόμη.
  • Μπορείτε να φτιάξετε μαζί ένα βιβλίο με όλα τα κατορθώματα του παιδιού σας. Και κάθε φορά που δεν είναι καλά να το ανοίγετε παρέα, ώστε να ανεβαίνει η αυτοπεποίθησή του. Γράψτε σε αυτό τα θετικά του χαρακτηριστικά και τα «κατορθώματά» του. Και πάνω από όλα, επιβραβεύστε το.
  • Τέλος, να ακούτε τραγούδια που αρέσουν στο παιδί σας, δείχνοντας έτσι την αποδοχή σας απέναντι στις επιλογές του…

Η αγάπη των γονιών, η δίχως όρους και προϋποθέσεις Αγάπη είναι πολύ σημαντική για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των παιδιών.

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

αυτοπεποίθησης του παιδιού

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ