Ανησυχίες που έχει κάθε γυναίκα όταν γίνεται μαμά

Πάμε να δούμε μερικές από τις ανησυχίες που έχει μια γυναίκα όταν γίνεται μαμά, αλλά και τις λύσεις που υπάρχουν ώστε να γίνει η ζωή μας λίγο πιο εύκολη. Ανησυχίες που έχει κάθε γυναίκα όταν γίνεται μαμά

Σχεδόν όλες οι γυναίκες όταν γινόμαστε μητέρες νιώθουμε ευτυχία, όμως μαζί με τα θετικά συναισθήματα συνήθως έρχονται και αυτά της ανησυχίας και της αβεβαιότητας. Αυτό είναι πολύ φυσιολογικό, αφού η αλλαγή που επέρχεται με τη μητρότητα είναι πολύ μεγάλη για τη ζωή μιας γυναίκας!

Πάμε να δούμε μερικές από τις ανησυχίες που έχει μια γυναίκα όταν γίνεται μαμά, αλλά και τις λύσεις που υπάρχουν ώστε να γίνει η ζωή μας λίγο πιο εύκολη.

Πώς θα χάσω τα κιλά που πήρα στην εγκυμοσύνη;

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες από εμάς νιώθουμε ότι αφήνουμε πίσω τον παλιό μας εαυτό και ότι γεννιέται μια νέα εκδοχή μας όταν φέρνουμε στον κόσμο το παιδί μας. Αυτό κατά κάποιο τρόπο ισχύει, όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να παραμελήσουμε τον εαυτό μας!

Μία από τις ανησυχίες που έχουμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και μετά την ολοκλήρωσή της, είναι πως θα χάσουμε τα κιλά που πήραμε. Φυσικά, το πιο σημαντικό είναι το να έχουμε το μωρό μας υγιές στην αγκαλιά μας, όμως θέλουμε να νιώσουμε ξανά άνετα με το σώμα μας και να μπορέσουμε να φορέσουμε και πάλι τα αγαπημένα μας ρούχα με αυτοπεποίθηση.

Για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να τρεφόμαστε θρεπτικά και υγιεινά, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για το μωρό μας. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο να καταναλώνουμε ακριβώς τις θερμίδες για απώλεια βάρους που αντιστοιχούν στον μεταβολισμό μας, αλλά να τρεφόμαστε με θρεπτικές τροφές που υποστηρίζουν τον οργανισμό μας σε αυτή την απαιτητική περίοδο!

Πώς θα τα προλάβω όλα;

Μια από τις πιο συχνές ανησυχίες μιας μητέρας είναι πως θα καταφέρει να τα προλάβει όλα μέσα στις μόλις 24 ώρες που έχει μια μέρα. Η αλήθεια είναι πως ο ερχομός ενός μωρού κάνει άνω κάτω το καθημερινό πρόγραμμα και τις ρουτίνες της οικογένειας. Οι πρώτοι μήνες μετά τον τοκετό είναι συχνά μια στρεσογόνα περίοδος για όλη την οικογένεια και ειδικά για τη μητέρα.

Δε χρειάζεται να βάλουμε επιπλέον πίεση στον εαυτό μας με το να προσπαθούμε να έχουμε ένα σταθερό πρόγραμμα και να τα προλαβαίνουμε όλα -είναι αδύνατον και θα μας εξαντλήσει. Αντίθετα, πρέπει να πάρουμε το χρόνο μας για να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και να κάνουμε ένα βήμα την φορά, σύντομα όλα θα γίνουν πιο εύκολα!

Θα είμαι αρκετά καλή μητέρα;

Αυτό είναι κάτι που όλες μας έχουμε αναρωτηθεί, ειδικά όταν γινόμαστε για πρώτη φορά μαμάδες. Μαζί με τη μητρότητα έρχονται η αβεβαιότητα και η αμφιβολία για το αν θα καταφέρουμε να είμαστε καλές μητέρες, εκπληρώνοντας τις προσδοκίες που έχουμε για τον εαυτό μας, αλλά και αυτές που έχει η κοινωνία για εμάς. Όλες έχουμε στο μυαλό μας το πως είναι η ‘ιδανική μητέρα’ και προσπαθούμε να φτάσουμε αυτό το άπιαστο πρότυπο, με αποτέλεσμα να απογοητευόμαστε όταν βλέπουμε ότι δεν τα καταφέρνουμε, όσο κι αν προσπαθούμε!

Η αλήθεια είναι όμως ότι η τέλεια μητέρα δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο η μητέρα που αγαπάει το παιδί της, που προσπαθεί συνεχώς να γίνεται καλύτερη, που κάνει λάθη, που φροντίζει τον εαυτό της αλλά και τους άλλους, που έχει ενοχές, που είναι παρούσα, που αποτυγχάνει, και που μαθαίνει από τα λάθη της.

Κανείς δεν είναι τέλειος, γι’ αυτό και η σύγκριση με μη ρεαλιστικά πρότυπα μητέρας δεν ωφελεί σε τίποτα. Το παιδί δε χρειάζεται μια τέλεια μητέρα, αλλά μια μητέρα που να είναι δίπλα του συνειδητά, με αγάπη και κατανόηση.

Πώς θα αλλάξουν οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια;

Ο ερχομός ενός μωρού στον κόσμο αλλάζει τις δυναμικές της οικογένειας, είτε υπάρχει κι άλλο παιδί, είτε όχι. Αυτή η αλλαγή είναι κάτι που πολλές φορές ανησυχεί μια μητέρα. Πώς θα δεχθεί το άλλο παιδί το μωρό; Πώς θα αλλάξει η σχέση που έχουμε με τον σύντροφό μας; Θα υπάρξει οικογενειακή ισορροπία;

Αυτά τα ερωτήματα κι άλλα πολλά είναι πολύ φυσικό να μας απασχολούν, καθώς η γέννηση ενός παιδιού σηματοδοτεί τη δημιουργία μιας νέας οικογένειας. Η σκέψη αυτή μπορεί να προκαλεί φόβο και αβεβαιότητα απέναντι στη νέα κατάσταση που πρόκειται να δημιουργηθεί.

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι ένα μωρό μπορεί να δημιουργήσει νέους, πιο δυνατούς δεσμούς μέσα στην οικογένεια και να φέρει πιο κοντά τα μέλη της. Οικογένεια σημαίνει ομάδα, άρα η αγάπη και συνεργασία των μελών της, θα κάνει τη μετάβαση ομαλή, απλά χρειάζεται λίγη υπομονή μέχρι να προσαρμοστούν όλοι στη νέα πραγματικότητα.

Είναι απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο να έχουμε διάφορες ανησυχίες όταν γινόμαστε μαμάδες, είτε είναι η πρώτη φορά, είτε όχι. Το να αναγνωρίζουμε όμως αυτά που μας προκαλούν ανησυχία και να δείχνουμε κατανόηση στον εαυτό μας είναι το πρώτο βήμα για να βιώσουμε αυτή την τόσο όμορφη περίοδο της ζωής μας με λιγότερο άγχος!

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

Ανησυχίες που έχει κάθε γυναίκα όταν γίνεται μαμά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ