Γυναικεία φούστα: Γιατί αποτελεί σύμβολο φεμινισμού στη μόδα

Σε αυτό το άρθρο εστιάζουμε στη γυναικεία φούστα και στη διαδρομή της στον χρόνο, που την καθιέρωσε ως σύμβολο ενδυνάμωσης, αμφισβήτησης κάθε καταπιεστικής κοινωνικής νόρμας και ενίσχυσης της γυναικείας χειραφέτησης. Γυναικεία φούστα: Γιατί αποτελεί σύμβολο φεμινισμού στη μόδα

Οι φεμινιστικές επαναστάσεις έχουν λάβει διάφορους τρόπους έκφρασης κατά την πορεία της ιστορίας. Μέσω της λογοτεχνίας, της τέχνης, της νομοθεσίας, των διαμαρτυριών στον δρόμο, οι γυναίκες έχουν καταφέρει να αλλάξουν τον κόσμο μέσω διαφόρων τρόπων έκφρασης. Και η μόδα ήταν διαχρονικά ένας από αυτούς.

Η απαρχή της σύνδεσης

Από τα πιο εμβληματικά και πολυδιάστατα κομμάτια της σύγχρονης γυναικείας γκαρνταρόμπας, οι γυναικείες φούστες, μαζί με τα φορέματα και τα παντελόνια, εκφράζουν τη δυναμική και μοντέρνα γυναίκα. Πώς συνδέθηκαν, όμως, με τον φεμινισμό; Η απαρχή της σύνδεσης εντοπίζεται στον 19ο αιώνα, όταν οι γυναίκες άρχισαν να αντιδρούν στις ενδυματολογικές προσταγές που αντανακλούσαν την κατώτερη θέση τους στην κοινωνία. Εξαιρετικά άβολες φούστες με άπειρες στρώσεις υφάσματος περιόριζαν την κίνηση και διατηρούσαν κοινωνικές αποστάσεις λόγω του μεγάλου όγκου τους. Επιπρόσθετα, τα κρινολίνα που ήταν μία πιο ελαφριά εναλλακτική, προκάλεσαν χιλιάδες θανάτους λόγω της ευφλεκτότητάς τους. Γύρω στο 1850, το στυλ “Bloomer”, που περιελάμβανε μία πιο κοντή σε μήκος και άνετη φούστα ήταν μία πρώτη αντίδραση στους ασφυκτικούς κοινωνικούς περιορισμούς. Στη συνέχεια, και ενώ το κίνημα των Αγγλίδων σουφραζετών αποκτούσε βήμα ως προς το δικαίωμα ψήφου των γυναικών, οι γυναικείες φούστες έγιναν σύμβολο δικαιωμάτων των γυναικών.

Flapper girls

Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο, κατά τη δεκαετία του 1920 και της ποτοαπαγόρευσης, οι νέες Αμερικανίδες, με έμβλημά τους τα flapper girls, έθεσαν τη βάση για την πολιτική και οικονομική γυναικεία χειραφέτηση. Αυτές οι “νέες γυναίκες” φορούσαν φούστες με χαμηλή μέση και μήκος μέχρι το γόνατο, καταργώντας τα πολλαπλά layers ρούχων. Πλέον οι γυναίκες μπορούσαν να καπνίζουν, να οδηγούν και, σε κάποιες χώρες, να ψηφίζουν. Η Coco Chanel, δημιουργώντας τα skirt suits, που αποτελούνταν από στενή φούστα και σακάκι με σύγχρονο για την εποχή, ανδρικό κόψιμο, άλλαξε το παιχνίδι βοηθώντας τη γυναίκα της μεταπολεμικής περιόδου να κάνει τα πρώτα βήματά της στον επιχειρηματικό κόσμο. Αστέρια του Hollywood, όπως η Katharine Hepburn, συμβαδίζοντας με τον φεμινιστικό παλμό της εποχής, επιλέγουν skirt suits.

Η εμφάνιση της μίνι φούστας

Κατά τη διάρκεια των 60’s αναδύθηκε το δεύτερο κύμα φεμινισμού. Ήταν η δεκαετία της εφεύρεσης του αντισυλληπτικού χαπιού, του ενεργού φεμινισμού με κινήματα σεξουαλικής χειραφέτησης και αποδόμησης. Ακόμη, ήταν έντονη η έκφραση της γυναικείας δύναμης μέσα από τη μόδα. Το 1964, μία προοδευτική εφεύρεση, σόκαρε τα οπισθοδρομικά πνεύματα και έφερε τον “εκδημοκρατισμό” στη μόδα. Ο λόγος για τη μίνι φούστα, που δημιουργήθηκε από την Αγγλίδα σχεδιάστρια μόδας και επιχειρηματία, Mary Quant, η οποία έγινε συνώνυμό της. Η ονομασία της μίνι φούστας οφείλεται στο αγαπημένο αυτοκίνητο της Mary Quant, το “Μίνι Κούπερ”. Αξίζει να σημειωθεί ότι την πατρότητα της μίνι φούστας διεκδίκησαν, μεταξύ άλλων, οι σχεδιαστές André Courrèges και John Bates. Fashion icons, όπως η Twiggy και η Jean Shrimpton, υιοθέτησαν τη νέα τάση, και εμφανίστηκαν χωρίς γάντια, καπέλο και κάλτσες καθιερώνοντας τη μίνι φούστα στην γκαρνταρόμπα γυναικών της κοινωνίας και προωθώντας την απελευθέρωση και αυτονομία των γυναικών. Αυτή ήταν η απαρχή των Swinging Sixties.

Σύγχρονη εποχή

Στο χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα, η μόδα έχει καθιερώσει διαφορετικά μήκη φούστας. Αξίζει να αναφέρουμε το “power dressing” κατά τη διάρκεια των 80’s, που αντανακλά τη μείωση των διαχωρισμών μεταξύ ανδρών και γυναικών που συντελέστηκε εκείνη την εποχή. Οι γυναίκες φτάνουν σε υψηλότερες θέσεις στον χώρο εργασίας και εκφράζουν το δυναμισμό τους με θηλυκά ταγιέρ, με βάτες και έντονες αποχρώσεις. Φτάνουμε στο σήμερα, και η φούστα αποτελεί κεντρικό κομμάτι της γυναικείας γκαρνταρόμπας. Πλέον, η επιλογή του μήκους έχει αποσυνδεθεί από την έντονη πολιτική και οικονομική διάσταση του παρελθόντος ή έστω αποτελεί σύμβολο φεμινισμού με πιο διακριτικό τρόπο. Βέβαια, απέχουμε ακόμη από την εξάλειψη της λανθασμένης αντίληψης μέρους της κοινωνίας, για τη σύνδεση της μίνι φούστας με μηνύματα σεξουαλικής διαθεσιμότητας των γυναικών. Πάντως, η μεγάλη ποικιλία σε στυλ, επιτρέπει στις γυναίκες να αγκαλιάσουν τη μοναδικότητά τους, χωρίς να περιορίζονται στις νόρμες της εποχής.

Από το κίνημα των σουφραζετών μέχρι το σημερινό καθιερωμένο της συμβολισμό, η φούστα έχει διανύσει μία μεγάλη διαδρομή που συνδέεται άρρηκτα με τον φεμινισμό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα παραμείνει ένα σύμβολο που θα ενισχύει τις γυναίκες στις πράξεις τους για επαναπροσδιορισμό της μόδας, ανατροπή των στερεοτύπων, στην πορεία τους προς την ισότητα και τη συμπεριληψιμότητα.

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

Γυναικεία φούστα: Γιατί αποτελεί σύμβολο φεμινισμού

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ