Γιατί είναι καλό να αφήνετε τα παιδιά στην κουζίνα

Η κουζίνα είναι ένας από τους πιο ζωντανούς χώρους του σπιτιού, αφού εκεί γίνεται η προετοιμασία και, πολλές φορές, η κατανάλωση των γευμάτων. Γιατί είναι καλό να αφήνετε τα παιδιά στην κουζίνα.

Για τα παιδιά όμως αποτελεί και έναν πολύ συναρπαστικό χώρο, καθώς τους δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδικασία του μαγειρέματος, να βοηθήσουν, να μάθουν και να διασκεδάσουν.

Για ποιους λόγους όμως είναι καλό να αφήνετε τα παιδιά στην κουζίνα; Θα τα μάθετε όλα παρακάτω!

Ποιοτικός χρόνος με την οικογένεια

Η συμμετοχή όλης της οικογένειας στην προετοιμασία του φαγητού προσφέρει την ιδανική ευκαιρία για να περάσετε ποιοτικό χρόνο όλοι μαζί! Επιπλέον, αναπτύσσει και το ομαδικό πνεύμα, αφού για να ετοιμαστεί το φαγητό, θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει από κάτι, οπότε όλοι μαζί δημιουργούν το αποτέλεσμα. Για τις σύγχρονες οικογένειες, οι οποίες είναι πολυάσχολες και μπορεί να δυσκολεύονται να βρουν χρόνο για να κάνουν μία κοινή δραστηριότητα, το μαγείρεμα είναι η ιδανική επιλογή, αφού γίνεται στο χώρο του σπιτιού. Για να μπορείτε όμως όλοι να βρίσκεστε στην κουζίνα την ίδια στιγμή και να απολαμβάνετε τη διαδικασία, καλό είναι να έχετε επενδύσει σε μία ευρύχωρη κουζίνα, όπως οι ιταλικές κουζίνες Gruppo Cucine, αλλά και σε family-friendly ηλεκτρικές συσκευές, όπως αυτές της Bosch!

Ανάπτυξη δεξιοτήτων

Η διαδικασία προετοιμασίας του φαγητού δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να αναπτύξουν πολλές δεξιότητες, από το να χειρίζονται διάφορα μαγειρικά σκεύη, μέχρι να γράφουν! Άλλωστε, η προετοιμασία του φαγητού δεν αφορά μόνο στο μαγείρεμα, αλλά και σε άλλες διαδικασίες, όπως η οργάνωση, ο προγραμματισμός και η εκτέλεση των διαφόρων σταδίων που απαιτούνται για τη συνταγή με συνέπεια. Συμμετέχοντας στις διαδικασίες αυτές, τα παιδιά θα μάθουν να διαβάζουν και να ακολουθούν συνταγές, να ζυγίζουν τα συστατικά, αλλά και να υπολογίζουν το χρόνο που χρειάζεται το φαγητό για να ετοιμαστεί. Όλες αυτές οι δεξιότητες θα τους φανούν εξαιρετικά χρήσιμες όταν φύγουν από το σπίτι για να ζήσουν μόνα τους!

Αύξηση αυτοπεποίθησης

Άλλος ένας καλός λόγος για να αφήνετε τα παιδιά στην κουζίνα είναι ότι κάνει καλό στην αυτοπεποίθησή τους, αφού ολοκληρώνοντας την παρασκευή ενός πιάτου -απλού ή περίπλοκου, δεν έχει σημασία!- νιώθουν ότι έχουν καταφέρει κάτι σημαντικό. Επιπλέον, το να βλέπουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να απολαμβάνουν το φαγητό στην παρασκευή του οποίου έχουν συντελέσει, τα γεμίζει με ένα αίσθημα υπερηφάνειας. Η συμμετοχή των παιδιών στο μαγείρεμα λοιπόν, μπορεί να τα κάνει να πιστεύουν περισσότερο στον εαυτό τους, πράγμα πολύτιμο για την ανάπτυξη και την εξέλιξή τους!

Εξάσκηση της υπομονής

Όπως όλοι ξέρουμε, το μαγείρεμα χρειάζεται υπομονή -αν τα πράγματα γίνουν βιαστικά και πρόχειρα, αυτό μάλλον θα οδηγήσει σε ένα αποτυχημένο αποτέλεσμα. Επιπλέον, τα πράγματα δεν πηγαίνουν κάθε φορά όπως τα έχουμε σχεδιάσει, καθώς μπορεί να προκύψουν διάφορα απρόοπτα κατά την εκτέλεση μιας συνταγής. Αυτά είναι πράγματα που μαθαίνουν και τα παιδιά συμμετέχοντας στη διαδικασία προετοιμασίας του φαγητού! Έτσι, εξασκούν την υπομονή τους, αλλά και την ικανότητα να διαχειρίζονται καταστάσεις και να λύνουν προβλήματα, δεξιότητες που είναι πολύ χρήσιμες για τη ζωή τους!

Χρήση όλων των αισθήσεων

Η διαδικασία της προετοιμασίας του φαγητού περιλαμβάνει όλες τις αισθήσεις, από την όραση μέχρι την αφή. Οπότε, αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για να αναπτύξουν τα παιδιά τις αισθήσεις τους και να εξερευνήσουν νέες γεύσεις και υφές! Μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα διαφορετικά υλικά με βάση το άρωμα και την υφή τους, έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν διαφορετικές γεύσεις, αλλά και να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους για να προετοιμάσουν το φαγητό. Οι εμπειρίες αυτές βελτιώνουν τη γνωστική ανάπτυξη και τη μνήμη των παιδιών, ενώ παράλληλα τα βοηθούν να αποκτήσουν νέες γνώσεις, χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις τους!

Το να αφήνετε τα παιδιά στην κουζίνα δεν θα τους δώσει την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να μάθουν πως να μαγειρεύουν, θα τα εφοδιάσει και με δεξιότητες που θα τους φανούν πολύτιμες στη ζωή τους ως ενήλικες. Οπότε, μη διστάζετε, καθιερώστε το σήμερα κιόλας!

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ