Πώς η μετακίνηση στη δουλειά επηρεάζει την ψυχολογία μας και εναλλακτικές

Πώς η μετακίνηση στη δουλειά επηρεάζει την ψυχολογία μας και εναλλακτικές. Η επίδραση αυτή είναι πολυσύνθετη, καθώς πλήττει πολλούς παράγοντες τους οποίους και θα αναλύσουμε παρακάτω.

Η μετακίνηση προς και από την εργασία μας διαμορφώνει και επηρεάζει όχι μόνο την καθημερινή μας ρουτίνα, αλλά και την ψυχολογία μας. Στην περίπτωση δε που χρειάζεται να πραγματοποιήσουμε αρκετά χιλιόμετρα για να φτάσουμε στο κατώφλι της δουλειά μας, τότε ερχόμαστε αντιμέτωποι με μεγαλύτερες προκλήσεις, οι οποίες έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη σωματική και πνευματική μας ευεξία.

Από την άλλη, η κίνηση στους δρόμους, το ολοένα και αυξανόμενο στρες, αλλά και η προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος οδηγούν στην αναζήτηση εναλλακτικών που θα ευνοήσουν απόλυτη την ψυχική μας ευεξία. Με ποιους τρόπους λοιπόν η μετακίνηση στη δουλειά μας επηρεάζει και τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα;

Συνεχίστε να διαβάζετε και σας τα έχουμε όλα εδώ!

Άγχος και ανησυχία

Είναι γεγονός ότι ειδικά τις ώρες αιχμής, τα μεγαλύτερα οδικά δίκτυα της χώρας είναι στο κόκκινο. Εκατομμύρια εργαζόμενοι κάνουν ταξίδι καθημερινά για να φτάσουν στο χώρο εργασίας τους και περνούν πολύ χρόνο σταματημένοι στην κίνηση. Όταν πρόκειται δε για τη ζωή σε κάποια μεγαλούπολη, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο απελπιστική, κάνοντας πολλές φορές τους οδηγούς να κοιτούν με “ζήλια” τον τυχερό με το ηλεκτρικό πατίνι που περνάει από δίπλα τους.

Προβλήματα στον ύπνο

Στην περίπτωση που οι αποστάσεις είναι μακρινές, τότε όπως είναι προφανές, αυξάνεται σημαντικά και ο χρόνος μετακίνησης προς τη δουλειά. Αυτές οι παραπάνω ώρες που περνάμε στο δρόμο, μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στον ύπνο, μειώνοντας αισθητά, όχι μόνο την ποσότητα, αλλά και την ποιότητά του. Οι αρνητικές συνέπειες που συνδέονται με την έλλειψη ύπνου είναι πολλές και επηρεάζουν αισθητά την αποδοτοτικότητά μας σε κάθε μορφή εργασίας και δραστηριότητας.

Εξάντληση

Οι συνεχείς μετακινήσεις και οι μεγάλες αποστάσεις για την εργασία μας, δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου η απώλεια χρόνου και ενέργειας είναι αναπόφευκτη. Αυτό οδηγεί σταδιακά σε σωματική και ψυχολογική εξάντληση, καθώς ο αυξημένος χρόνος που αφιερώνουμε σε αυτές, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη συνολική μας υγεία. Αυτή η επιβάρυνση έχει αντίκτυπο στη σωματική μας ευεξία, μειώνοντας την ανθεκτικότητα και αυξάνοντας τον κίνδυνο ασθενειών, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί στρες και κούραση που δυσκολεύουν την ψυχολογική μας ισορροπία και την απόδοσή μας στη δουλειά.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι είναι αδήριτη ανάγκη να εντοπίσουμε τρόπους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα βάλουν ένα τέλος (ή θα δώσουν μία λύση!) στις μεγάλες και αρκετές φορές άσκοπες μετακινήσεις.

1.   Εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), τα ηλεκτρονικά πατίνια και ποδήλατα και το περπάτημα είναι κάποιες εναλλακτικές που θα μας “σώσουν” από την κίνηση στους δρόμους. Αν λοιπόν η δουλειά μας είναι κοντά, μπορούμε απλά να περπατήσουμε, κάνοντας παράλληλα και την πρωινή μας γυμναστική.

Αντίθετα, αν βρίσκεται σε μακρινή απόσταση, τότε η λύση των ΜΜΜ είναι η καλύτερη επιλογή. Μπορούμε λοιπόν να πάρουμε το αγαπημένο μας βιβλίο, να ακούσουμε τη μουσική της αρεσκείας μας και να απολαύσουμε την πρωινή (ή και απογευματινή) μας διαδρομή.

2.   Τηλεργασία

Ύστερα από μία δύσκολη πανδημία, οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν αντιληφθεί τα θετικά της τηλεργασίας προς τον εργαζόμενο. Πιο αναλυτικά, πέρα από την αποφυγή των μετακινήσεων, η εργασία από απόσταση μας επιτρέπει να εργαζόμαστε από την άνεση του σπιτιού μας, εξαλείφοντας έτσι τον χρόνο και το άγχος που σχετίζεται με τις καθημερινές μετακινήσεις.

Η ευελιξία αυτή μας δίνει τη δυνατότητα για προσαρμογή του ωραρίου εργασίας σύμφωνα με τις ατομικές μας ανάγκες, ενισχύοντας σημαντικά την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Διαμορφώνεται λοιπόν ένα περιβάλλον εργασίας που ενισχύει την παραγωγικότητα και την ευεξία όλων των μελών του.

3.   Ευέλικτο ωράριο

Υιοθετώντας ένα ευέλικτο ωράριο εργασίας, έχουμε τη δυνατότητα να μετακινούμαστε προς το γραφείο τις ώρες που επιθυμούμε. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε όχι μόνο να αποφύγουμε τις ώρες αιχμής και να γλιτώσουμε τη μεγάλη κίνηση στους δρόμους, αλλά και να διαμορφώσουμε το κατάλληλο πρόγραμμα που καλύπτει απόλυτα τς ανάγκες μας.

Συνεπώς, πέρα από τα ευκόλως εννοούμενα αποτελέσματα, δημιουργείται και η πολυπόθητη αρμονία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής πορείας, που μας χαρίζει χαρά και ικανοποίηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Φτάνοντας στο τέλος, έχουμε πλέον κατανοήσει πως η μετακίνηση προς τη δουλειά μας επηρεάζει περισσότερο από αυτό που φανταζόμαστε. Ας κάνουμε το καλύτερο για εμάς και μόνο τότε θα είμαστε παραγωγικοί και χαρούμενοι!

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ