Τα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη

Θα σας μιλήσω για ένα βιβλίο που για μένα υπήρξε τόσο συγκλονιστικό όσο και αποκαλυπτικό. Πρόκειται για Τα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη.

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

Φίλοι μου αγαπημένοι. Σήμερα θα μου επιτρέψετε να μοιραστώ μαζί σας μια διαφορετική εμπειρία. Ξέρετε, καθώς μεγαλώνουμε οι αναγνωστικές μας προτιμήσεις διευρύνονται.Ορισμένες ανάγκες μας καλύπτονται  ενώ δημιουργούνται κάποιες άλλες. Η λογοτεχνία υπήρξε βασική μου αγάπη από τα παιδικά μου χρόνια. Μου άνοιξε παράθυρα στον κόσμο, στους ανθρώπους, στην ψυχή.

Αργότερα στα ενδιαφέροντά μου προστέθηκε η Ιστορία, η Ψυχολογία, η Φιλοσοφία. Σήμερα, κάνοντας ένα άλμα πίσω στο χρόνο θέλω να σας μιλήσω για ένα βιβλίο που για μένα υπήρξε τόσο συγκλονιστικό όσο και αποκαλυπτικό. Πρόκειται για Τα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη.

“Σημείωνα και είχα έναν τενεκέ και τα`βαινα μέσα και τα`χωνα”… γράφει ο ίδιος.

Σε αυτόν τον τενεκέ βρέθηκαν, πενήντα χρόνια αργότερα, αυτά τα χειρόγραφα, μουχλιασμένα από την υγρασία  αλλά, σαν από θαύμα, σώα ώστε να μπορούν να διαβαστούν. Αναφέρονται στην Ελληνική Επανάσταση του `21 με έναν άμεσο και γλαφυρό τρόπο, σε ένα κείμενο με λογοτεχνικές αρετές που σε ξαφνιάζουν και καθιστούν τον Μακρυγιάννη από τούς σημαντικότερους πεζογράφους μας, “αν όχι ο μεγαλύτερος” κατά τον Σεφέρη.

Οι μαρτυρίες του, αν και όχι απόλυτα αντικειμενικές, αλλά οπωσδήποτε ειλικρινείς, ομολογώ με συγκλόνισαν και κάποιες φορές με σόκαραν. Η γλώσσα ζωντανή, με σπάνια δραματικότητα, εκφράζει το πάθος του αγωνιστή που αναζητά την ελευθερία και το δίκιο του. Με το ίδιο πάθος κατάφερε να μάθει γραφή, γιατί ως τα τριάντα του
δεν ήξερε καν να διαβάζει, και να περιγράψει τόσο παραστατικά όλα όσα είδε και έζησε όλα αυτά τα σκληρά αιματηρά  χρόνια.

Έμαθα πολλά πράγματα που αγνοούσα, γεγονότα καταστάσεις, περιστατικά πού δεν αναφέρονται καν στα σχολικά βιβλία. Με τούς ηρωικούς αγώνες από τη μία μεριά και το ντροπιαστικό εμφύλιο από την άλλη. Είδα ανάγλυφα τις αρετές αλλά και τα ελαττώματα της φυλής μας. Ένα βιβλίο διδακτικό, που όμως, διαβάζεται σαν μυθιστόρημα και νομίζω δεν πρέπει να λείπει από κανένα Ελληνικό σπίτι.

Για να μαθαίνουμε από το παρελθόν και αποφεύγοντας τα λάθη του να βαδίζουμε στο μέλλον.
Ουτοπία θα μου πείτε. Ίσως.
Ας είναι.

Ε π α ν έ ρ χ ο μ α ι  …..με  εναλλακτικές.

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ