Η διατροφή των παιδιών τα Χριστούγεννα και τι πρέπει να προσέξουμε

Είναι αλήθεια πως τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος κατά την οποία δεν ξεφεύγουμε συνήθως μόνο εμείς οι μεγάλοι στο φαγητό αλλά και τα παιδιά. Είναι η περίοδος με τα πολλά γλυκίσματα και τις δύο εβδομάδες διακοπών. Η διατροφή των παιδιών τα Χριστούγεννα και τι πρέπει να προσέξουμε

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

Σίγουρα για εκείνα η αποτοξίνωση μετά τις γιορτές δεν μπορεί να είναι τόσο αυστηρή όσο σε εμάς τους ενήλικες, συνεπώς υπάρχει και ένας λόγος παραπάνω! Σίγουρα βέβαια είναι παιδιά και το γλυκό είναι αναγκαίο για την ψυχολογία τους… Χριστούγεννα χωρίς λιχουδιές δεν νοούνται! Μη φτάσουμε στο άλλο άκρο διότι να ξέρετε πως μεγαλώνοντας τα παιδιά με στερήσεις, θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα…

Τι να κάνεις για να έχεις τον έλεγχο:

Γλυκά με μέτρο. Οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και όλα τα λοιπά γλυκίσματα εάν βρίσκονται σε κοινή θέα θα τους εξηγήσετε πως δεν θα τρώνε και από ένα κάθε φορά που περνάνε από μπροστά τους! Αν δεν μπορούν να συμμορφωθούν τοποθετήστε τα σε πιο ψηλό σημείο ώστε να μην έχουν πρόσβαση και προσπαθήστε από κοινού να καθορίσετε πότε και πόσα θα τρώνε.

Υγιεινό πρωινό. Το ότι θα βρίσκεται σπίτι το παιδί δύο εβδομάδες, άλλος ένας πολύ καλός λόγος ώστε να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση στο πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Εσείς ή ο άνθρωπος που θα φροντίζει αυτό το διάστημα το παιδί ή τα παιδιά, θα πρέπει να μη ξεχνά το πρωινό καθώς και τις ιδανικές επιλογές.

Κάντε έλεγχο χωρίς να παρεμβαίνετε. Όταν είσαστε καλεσμένοι σε ένα γιορτινό τραπέζι προσπαθήστε να του εξηγήσετε ότι πρέπει να φάει το φαγητό του και να μη περιμένει μόνο το γλυκό. Βοηθήστε το στο να γεμίσει το πιάτο του εξηγώντας ότι η σαλάτα για παράδειγμα δεν πρέπει να λείπει κλπ. Αφήστε το να κάνει τις επιλογές του και εσείς ανά διαστήματα συμβουλέψτε. Το να κυνηγάτε το παιδί σας για να του γεμίσετε ή αδειάσετε το πιάτο… είναι μια πρακτική που σίγουρα δεν μπορείτε αιωνίως να εφαρμόζετε.

Πρόγραμμα και άσκηση. Η παραμονή του παιδιού στο σπίτι δύο εβδομάδες δεν πρέπει να σας αποσυντονίσει. Πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό θα πρέπει να τηρούνται. Ακόμα και στις περιπτώσεις που θα επισκέπτεστε κάποιο σπίτι ή θα βρίσκεστε έξω προσπαθήστε να μην αφήνετε μεγάλα κενά χωρίς διατροφή αλλά προσέξτε και τις επιλογές σας στα έτοιμα σνακς! Χυμοί, μπάρες δημητριακών, ξηροί καρποί μπορούν να σας λύσουν τα χέρια όταν βρίσκεστε αρκετές ώρες έξω. Επίσης μη χάνετε την ευκαιρία για άσκηση, μικροί και μεγάλοι. Γιορτές είναι, περπατήστε στα μαγαζιά ή σε όμορφα πάρκα με τα παιδιά σας!

Όχι σε υπερβολικό βαθμό γεμάτα ντουλάπια. Είναι βέβαιο πως θα έχετε προμήθειες λόγω αρκετών επισκέψεων στο σπίτι σας. Όμως προσοχή μη γεμίσετε σε υπερβολικό βαθμό τα ντουλάπια σας με γαριδάκια, πατατάκια, σοκολάτες κλπ γιατί τις βραδινές ώρες ακόμα και εσείς οι ίδιοι θα πέφτετε στον πειρασμό… Καλύτερο είναι όταν έρθουν επισκέψεις (παιδάκια) να φτιάξετε τοστ στα γρήγορα ή μια κρεμούλα ή μια σπιτική πίτσα.

Οι εξαιρέσεις στον κανόνα. Υπάρχουν και παιδιά που σε γενικές γραμμές δεν τρώνε τίποτα… Που σημαίνει πως όλα τα παραπάνω δεν ισχύουν σε τόσο μεγάλο βαθμό. Αφήστε τα να βάλουν μια μπουκιά στο στόμα τους μήπως καταφέρουν να βάλουν επάνω τους ένα γραμμάριο. Θέλουν και αυτά τον έλεγχό τους, όχι για να μη φάνε πολλά γλυκά, αλλά για να φάνε λίγο παραπάνω και να μην παρασυρθούν από τις διακοπές και το παιχνίδι. Ουσιαστικά σε αυτά τα παιδιά δίνετε έμφαση στο φαγητό και όχι στον περιορισμό του!

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

Και για εμάς τις μαμάδες – τις περισσότερες τουλάχιστον – που μετά τις γιορτές θα ανέβουμε στην ζυγαριά μας με τρόμο…

10 Tips για να μη πάρεις κιλά αυτές τις γιορτές

tips-gia-na-mh-pareis-kila-aytes-tis-giortes

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ