Ραντεβού εκεί ψηλά – Μια υπέροχη ταινία | Καλή αντάμωση εκεί ψηλά – Ένα υπέροχο βιβλίο

Ένα βιβλίο αλήθειας. Ένα βιβλίο απομυθοποίησης. Περιγραφές συγκλονιστικές, καθηλωτικές. Ραντεβού εκεί ψηλά – Μια υπέροχη ταινία | Καλή αντάμωση εκεί ψηλά – Ένα υπέροχο βιβλίο – Γράφει η Μαρία Διακαντώνη

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!  

Η ταινία βασισμένη σ`αυτό το βιβλίο. Είδα την ταινία, διάβασα το βιβλίο. Τα λάτρεψα και τα δύο.

Το Καλή αντάμωση εκεί ψηλά είναι γραμμένο από το γνωστό Γάλλο  συγγραφέα Πιέρ Λεμέτρβραβεύτηκε με Goncourt to 2013 και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.

Είναι ένα βιβλίο πολυεπίπεδο.

Μας περιγράφει τις τελευταίες μέρες και ώρες του αιματηρού και καταστροφικού Μεγάλου πολέμου, που άφησε πίσω του μια ρημαγμένη χώρα – Γαλλία – σπαρμένη με ενάμισι εκατομμύριο νεκρούς, καθώς και τα επόμενα δύο χρόνια και τις συνέπειες του πολέμου αυτού πάνω σ`έναν ακόμα πιο ρημαγμένο λαό που αγωνίζεται να επιβιώσει κάτω από άθλιες συνθήκες ενώ γύρω του έχει στηθεί ένας χορός απατεώνων, λαθρεμπόρων, κερδοσκόπων και καιροσκόπων. Είναι η ιστορία του ωραίου ξεπεσμένου αριστοκράτη ντ`Ολνέ-Πραντέλ, φιλόδοξου αδίστακτου και μισαλλόδοξου λοχαγού, που  χωρίς ενδοιασμούς στέλνει τους άντρες του στο θάνατο, ενώ έχει ήδη υπογραφεί η ανακωχή και μετατρέπει τον ενταφιασμό νεκρών στρατιωτών σε κερδοσκοπική επιχείρηση εύκολου και γρήγορου πλουτισμού.

Η ιστορία του τρανού και πάμπλουτου τραπεζίτη Περικούρ που θρηνεί έναν νεκρό γιο, αλλά περισσότερο θρηνεί για τα χρόνια που δεν έζησε μ`αυτόν τον παράξενο, χαρισματικό και περιφρονημένο γιο και ζητά να εξιλεωθεί μέσα από την προσφορά ενός μεγαλειώδους μνημείου.

Προ παντός είναι η ιστορία μιας ιδιαίτερης σχέσης φιλίας και μοναδικής αφοσίωσης ανάμεσα στον Εντουάρ Περικούρ και τον Αλμπέρ Μαγιάρ. Πλούσιος ταλαντούχος καλλιτέχνης ο ένας, ταπεινός υπάλληλος τραπέζης ο άλλος. Στρατιώτες και οι δύο που τους ένωσε μια τραγική μοίρα λίγες ώρες πριν τη λήξη του πολέμου, μέσα στη δίνη μιας τελευταίας μάχης ύπουλα ενορχηστρωμένης από το λοχαγό Πραντέλ.

Ο Εντουάρ, αν και με πολτοποιημένο το ένα πόδι, καταφέρνει να ξεθάψει κυριολεκτικά τον Αλμπέρ αλλά καθώς τον επαναφέρει στη ζωή, ένα θραύσμα οβίδας τον βρίσκει στο πρόσωπο αφήνοντάς τον φρικτά παραμορφωμένο. Τώρα είναι η σειρά του Αλμπέρ να σώσει τον Εντουάρ. Θα γυρίσουν πίσω ζωντανοί.

Ο όμορφος, αστείος και προκλητικός Εντουάρ με μια τεράστια τρύπα που ζέχνει εκεί που θα έπρεπε να βρίσκεται το στόμα και ο λαιμός και ένα ακόμα πιό τεράστιο τραύμα στη ψυχή, κρύβεται πίσω από το όνομα ενός νεκρού στρατιώτη, απαρνούμενος το σπίτι του, αποστασιοποιημένος, ουσιαστικά απών πίσω από τις ευφάνταστες μάσκες του. Και ο Αλμπέρ αφοσιωμένος σύντροφος, νοσοκόμος και προστάτης να κάνει τα πάντα, οποιαδήποτε δουλειά, οποιαδήποτε θυσία,ότι περνά από το χέρι του για την επιβίωσή τους.

Σε κάποια στιγμή απαράμιλλης αυταπάρνησης, μέχρι και φόνο θα επιχειρήσει για να προμηθευτεί τη μορφίνη που θα απαλύνει τη φριχτή κατάσταση του φίλου του. Οι συνθήκες της ζωής τους είναι άθλιες. Η πατρίδα αδυνατεί να φροντίσει τα ζωντανά θύματα ενός πολέμου που κέρδισε. Οι ελπίδες τελειώνουν. Και τότε ο Εντουάρ συλλαμβάνει την ιδέα μιας μεγαλοφυούς τεράστιας απάτης που θα τους λύσει τα προβλήματα και θα τους δώσει την ικανοποίηση της εκδίκησης. Για τον Εντουάρ είναι μόνο ένα παιχνίδι που θα τον κάνει να νοιώσει και πάλι ζωντανός. Για τον Αλμπέρ ύψιστη δοκιμασία. Αλλά για άλλη μια φορά θα ξεπεράσει τον εαυτό του και θα σταθεί στο πλάι του συντρόφου που του χρωστά τη ζωή του.

Είναι ακόμα η ιστορία της Μαντλέν Περικούρ, αυτής της ήρεμης δύναμης που πέφτει στα δίχτυα της γοητείας του ωραίου λοχαγού. Και η ιστορία του Ζοζέφ Μερλέν, του μονόχνωτου άχαρου επιθεωρητή που θα δει για πρώτη φορά το πρόσωπο του πολέμου πάνω στα εκταφιασμένα πτώματα και θα παίξει το ρόλο του καταλύτη. Κι άλλες ιστορίες όπως της μικρούλας Λουίζ που έδωσε στον Εντουάρ το μαγικό της άγγιγμα, ή της Πολίν της χαριτωμένης υπηρέτριας. Και πιο πίσω κι άλλες πιο αχνές.   Φιγούρες άλλοτε ύπουλες, άλλοτε αδίστακτες κι άλλοτε αδιάφορες.

Ιστορίες μοναδικές, ξεχωριστές αλλά με μια αμφίδρομη σχέση, κρίκοι της ίδιας αλυσίδας. Χαρακτήρες ξεκάθαρα δομημένοι ωμά και ρεαλιστικά, κάποιοι με μια δόση τρυφερότητας, καθένας μια διαφορετική προσωπικότητα, μια ξεχωριστή στάση ζωής.

Ένα βιβλίο αλήθειας. Ένα βιβλίο απομυθοποίησης. Περιγραφές συγκλονιστικές, καθηλωτικές. Και μια αστυνομική πλοκή -που δεν θα μπορούσε να λείπει άλλωστε από ένα βιβλίο του Λεμέτρ – γεμάτη ένταση, συγκινησιακή φόρτιση και ανατροπές.

Ένα μυθιστόρημα εντυπωσιακό, σκληρό αλλά και ελπιδιφόρο.

Το καλύτερο βιβλίο που διάβασα τη φετινή χρονιά.

Ε π α ν έ ρ χ ο μ α ι .

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ