Καινούρια σχολική χρονιά, οδηγίες προς ναυτιλωμένους!

Νέα σχολική Χρονιά, παιδιά και Ζώδια! Τι μπορούμε να κάνουμε σαν γονείς για να τα βοηθήσουμε; Θα δούμε μια βασική σκιαγράφηση του κάθε ζωδίου που θα μας βοηθήσει στο έργο μας. Καινούρια σχολική χρονιά, οδηγίες προς ναυτιλωμένους! – Γράφει ο αστρολόγος Δημήτρης Καμίλλος

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!  

fullsizerenderpandorastrology – Ο Δημήτρης Καμίλλος σπούδασε και πήρε το πτυχίο της Αστρολογίας από τη Mayo School of Astrology του Λονδίνου και ετοιμάζεται για το μεταπτυχιακό του (MA) πάνω στην Αστρολογία από ιστορική, ανθρωπολογική και φιλοσοφική σκοπιά στο University of Wales Trinity Saint David στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι επίσης ενεργειακός θεραπευτής εφαρμόζοντας τα συστήματα Angelic Reiki και  Arcana Therapy που σκοπό έχουν την ολιστική ίαση και εξέλιξη του ανθρώπου με στόχο να έρθει πιο κοντά και να συντονιστεί με την αποστολή της ψυχής του. Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού μπορείτε να επισκεφθείτε το site pandorastrology(www.pandorastrology.com)


Το καλοκαίρι έφτασε στο τέλος του και σιγά σιγά μπαίνουμε στους ρυθμούς του φθινοπώρου. Οι μικροί μας φίλοι θα γυρίσουν στα θρανία και τις μαθητικές τους υποχρεώσεις. Τι μπορούμε να κάνουμε σαν γονείς για να τα βοηθήσουμε; Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μια βασική σκιαγράφηση του κάθε ζωδίου για να ξέρουμε τι ανάγκες έχει το παιδί μας αλλά και πως θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν γονείς όταν ανήκουμε σε αυτό το ζώδιο.

Έχετε στο νου ότι τα ζώδια χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με τα στοιχεία. Έτσι υπάρχουν τα ζώδια της Φωτιάς, της Γης, του Αέρα και του Νερού.

Σε γενικές γραμμές:

Τα ζώδια της Φωτιάς (Κριοί, Λέοντες και Τοξότες) είναι κατά κανόνα εξωστρεφή και κυρίαρχα. Κάνουν εύκολα φιλίες και τους αρέσει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο να φαίνονται. Δεν τους αρέσει να τους επιβάλλονται και ο εγωισμός τους δε θα τους κάνει να ζητήσουν βοήθεια εύκολα.

Τα ζώδια της Γης (Ταύροι, Παρθένοι και Αιγόκεροι) είναι πιο κλειστά και πιο προσεκτικά. Δε θα κάνουν κάποιο βήμα αν δε βεβαιωθούν ότι πατούν σε σταθερό έδαφος. Είναι πραγματιστές και τους αρέσει να τους εξηγούν τα πράγματα και τους κανόνες. Αν τους κολλήσει κάτι στο κεφάλι είναι πολύ δύσκολο να τους το βγάλεις.

Τα ζώδια του Αέρα (Δίδυμοι, Ζυγοί και Υδροχόοι) είναι επικοινωνιακά και κάνουν γρήγορα παρέες. Από τη φύση τους ρωτάνε και έχουν περιέργεια. Χρησιμοποιούν πολύ το μυαλό τους και συνήθως μπορούν να τα βγάζουν πέρα με τις θετικές επιστήμες.

Τα ζώδια του Νερού (Καρκίνοι, Σκορπιοί και Ιχθύες) είναι αρκετά συναισθηματικά και συχνά έχουν την ανάγκη από υποστήριξη κυρίως μέσω της παρέας. Γενικά θέλουν τον χρόνο τους. Συνήθως είναι αρκετά καλοί στα πράγματα που χρειάζονται φαντασία. Αν κάτι τους ταράξει συναισθηματικά θα φανεί κατευθείαν στις επιδόσεις τους.

Ας δούμε τώρα το κάθε ζώδιο ξεχωριστά τόσο από την πλευρά του παιδιού όσο και από αυτή του γονέα. Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για το ζώδιο μόνο. Ένας πλήρης χάρτης του παιδιού είναι αυτός που θα αποκαλύψει όλη του την προσωπικότητα, τις δυνατότητές του και τις προκλήσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει στη ζωή του.

Κριός

Παιδί Κριός: Ζωηρό και πρωτοπόρο, του αρέσει πολύ να ανταγωνίζεται τους άλλους. Έχει υψηλό εγωισμό και είναι ανυπόμονο πράγμα που το κάνει απρόσεκτο. Το παιδί Κριός καταλαβαίνει τις υποχρεώσεις του αν και θα προτιμούσε να βρίσκεται έξω και να παίζει.  Αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα διάσπασης προσοχής για αυτό πρέπει να του εξασφαλίζετε ένα σταθερό περιβάλλον όταν μελετούν.

Γονέας Κριός: Χρειάζεται να δείξετε υπομονή με το το παιδί σας αν μαθαίνει με ρυθμούς που εσείς θεωρείτε αργούς. Δε χρειάζεται να το πιέζετε να είναι ανταγωνιστικό με φράσεις τους τύπου “Δες πως ο Νικόλας πήρε καλύτερους βαθμούς”. Μην συγκρίνετε το παιδί σας με άλλα παιδιά. Καλύτερα βάλτε μαζί του προσωπικούς στόχους για να ξεπεράσει τον ίδιο του τον εαυτό.

Ταύρος

Παιδί Ταύρος: Τα παιδιά αυτά έχουν πρακτικό πνεύμα και δεν τους αρέσουν οι γρήγοροι ρυθμοί. Τους αρέσει να απολαμβάνουν και συνήθως εύκολα εκφράζουν το άγχος τους με υπερβολική κατανάλωση τροφής. Συχνά είναι καλοί στα καλλιτεχνικά. Συνήθως ξέρουν ποια πορεία θα ακολουθήσουν στη ζωή τους από νωρίς.

Γονέας Ταύρος: Είστε πρακτικοί και άρα τον καλό μαθητή τον μεταφράζετε με τον καλό βαθμό. Τα πράγματα δεν είναι όμως έτσι. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν αναγνωρίζει άλλες ικανότητες των παιδιών όπως η υψηλή φαντασία ή η υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη. Συνεπώς μην πιέζετε το παιδί σας να έχει μεγάλους βαθμούς. Δείτε αν έχει και άλλες ικανότητες και φροντίστε να τις τονώσετε με εξοσχολικές δραστηριότητες.

Δίδυμοι

Παιδί Δίδυμος: Είναι εξωστρεφές και του αρέσει η επικοινωνία. Δεν του αρέσουν οι έτοιμες λύσεις αλλά θέλει να του εξηγούν τα πράγματα. Θα το δείτε συχνά να περνάει χρόνο με τους φίλους του και αυτό είναι απαραίτητο για την ανάπτυξή του. Περίεργο από τη φύση του, θα θέλει να ασχοληθεί με διάφορα όπως ο χορός, η μουσική κτλ.

Γονέας Δίδυμος: Το ότι είστε επικοινωνιακοί και σβέλτοι, δε σημαίνει ότι το ίδιο ισχύει και για το παιδί σας. Σεβαστείτε τους ρυθμούς του. Μην τρέχετε το παιδί σας σε εξωσχολικές δραστηριότητες άμα δεν τις ζητήσει το ίδιο!

Καρκίνος

Παιδί Καρκίνος: Ευαίσθητα και συναισθηματικά, αυτά τα παιδιά αγαπούν το σχολείο. Χρειάζεται να ξέρουν ότι είναι κάποιος δίπλα τους και τα βοηθάει. Συνήθως εσωτερικεύουν ό,τι τους συμβαίνει και αυτό φαίνεται εύκολα στην αλλαγή της συμπεριφοράς τους. Μιλήστε μαζί τους για ό,τι τα απασχολεί και ενθαρρύνετέ τα να εκφράζονται γιατί από μόνα τους μπορεί να μη σας μιλήσουν.

Γονέας Καρκίνος: Συνήθως οι άνθρωποι κάτω από αυτό το ζώδιο αναπτύσσουν εύκολα το σύνδρομο του υπερπροστατευτικού γονέα. Μην τρέχετε με το παραμικρό να υπερσπιστείτε το παιδί σας. Πρέπει σε κάποια θέματα να μάθει να τα βγάζει πέρα μόνο του. Αφήστε το να πέσει για να μάθει να σηκώνεται.

Λέοντας

Παιδί Λέων: Αυτά τα παιδιά θέλουν να γίνονται η ψυχή της παρέας. Είναι γεναιόδωρα και κατά κανόνα κάνουν φίλους εύκολα. Χρειάζεται να μαθαίνει από εσάς τη σημασία της συνεργασίας για αυτό αφιερώστε χρόνο για να κάνετε πράγματα μαζί. Έχει το συνήθειο να κάνει τα μαθήματά του βιαστικά και όπως όπως για αυτό χρειάζεται να του θυμίζετε ότι έχει πολλές περισσότερες ικανότητες.

Γονέας Λέων: Μην πιέζετε το παιδί σας να είναι πρώτο αν το ίδιο δε θέλει. Ιδιαίτερα στα πρώτα σχολικά χρόνια έχει σημασία να κάθεστε και να ασχολείστε μαζί του επισταμένως ώστε να συνηθίσει να έχει μέθοδο στο διάβασμα.

Παρθένος

Παιδί Παρθένος: Οι Παρθένοι είναι συνήθως μελετηροί και μεθοδικοί. Θέλουν να είναι καλοί στο σχολείο αλλά αν βρουν ευκαιρία να λουφάρουν θα το κάνουν! Συνήθως αγχώνονται παραπάνω από όσο πρέπει και εκεί είναι που χρειάζεται ο γονέας για να εξηγήσει στο παιδί ότι και οι αποτυχίες είναι μέσα στο πρόγραμμα.

Γονέας Παρθένος: Προσέχετε μην μεταδίδετε το άγχος σας στα παιδιά. Δε χρειάζεται να είμαστε καλοί σε όλα. Αν το παιδί σας δεν είναι μελετηρό, μεταδώστε του σιγά σιγά τη μεθοδικότητά σας ανάλογα το ζώδιό του.

Ζυγός

Παιδί Ζυγός: Όπως και ο Δίδυμος, είναι επικοινωνιακός και γίνεται εύκολα αγαπητός. Έχει την τάση να αποσπάται αλλά συνήθως είναι πρόθυμος να διαβάσει. Του αρέσουν τα όμορφα πράγματα για αυτό συνήθως δίνει σημασία στα σχολικά είδη. Μπορεί να τον δείτε να τεμπελιάζει για αυτό χρειάζεται να τον ελέγχετε που και που.

Γονέας Ζυγός: Δώστε στο παιδί σας την αγάπη σας και την υποστήριξή σας γιατί αυτό είναι κάτι που ξέρετε καλά να το κάνετε. Διδάξτε του τη συνεργασία και αν το παιδί είναι αγχωμένο δείξτε του ότι στη ζωή δεν έχει σημασία μόνο το αποτέλεσμα αλλά κυρίως ο δρόμος που διανύουμε.

Σκορπιός

Παιδί Σκορπιός: Έχουν μεγάλη θέληση και συνήθως ό,τι τους μπει στο μυαλό το καταφέρνουν. Έχουν την τάση να χρησιμοποιούν τους άλλους για να πάρουν αυτό που θέλουν για αυτό αν παρατηρήσετε τέτοια συμπεριφορά θα είναι χρήσιμο να συζητήσετε μαζί τους. Κάτι που εύκολα ξεχνάμε είναι οτι οι Σκορπιοί είναι συναισθηματικοί για αυτό και πίσω από πολλές συμπεριφορές τους κρύβεται η φράση “αγάπα με!”.

Γονεάς Σκορπιός: Όπως και οι Καρκίνοι, έτσι και εσείς έχετε την τάση να αναπτύξετε το σύνδρομο του υπερπροστατευτικού γονιού. Δώστε χώρο στο παιδί σας και μην το “καπελώνετε”. Από την άλλη μην περιμένετε να έχει τις ίδιες ψυχικές αντοχές που έχετε και εσείς για αυτό μην είστε σκληροί μαζί του αν δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνο του με μια κατάσταση.

Τοξότης

Παιδί Τοξότης: Από τη φύση του αγαπά τη μάθηση αλλά συνήθως έχει τρομερή έλλειψη συγκέντρωσης καθώς το μυαλό του πεταρίζει από εδώ κι από εκεί! Μπορεί να ασχοληθεί με πεντακόσια διαφορετικά πράγματα. Δείξτε του πως να διαβάζει και εξετάστε τον ώστε να αποκτήσει μέθοδο. Είναι καλό η ενέργειά του να εκτονώνεται για αυτό συνήθως ζητάει από μόνος του διάφορες δραστηριότες σωματικές ή διανοητικές.

Γονέας Τοξότης: Συνήθως οι Τοξότες έχουν την τάση να κάνουν τα πράγματα “στο περίπου” αλλά αυτό δε θα πρέπει να συμβαίνει με το διάβασμα του παιδιού! Επίσης αν δείτε ότι το παιδί σας έχει πάρει πολύ στα σοβαρά το διάβασμα θυμήστε του όπως μόνο εσείς ξέρετε ότι…είναι παιδί!

Αιγόκερως

Παιδί Αιγόκερως: Τα πηγαίνει καλά με τους κανόνες για αυτό και θα κάνει αυτό που πρέπει σαν μαθητής. Ο Αιγόκερως δε θέλει εξηγήσεις γιατί κατανοεί ότι ο καθένας έχει υποχρεώσεις. Έτσι συνήθως στα μαθήματα και στο σχολείο τα πηγαίνει καλά. Έχει ανάγκη από παραδείγματα για να κατανοήσει καλύτερα. Είναι επίσης σημαντικό να μιλάτε μαζί του για το πως πέρασε τη μέρα του στο σχολείο καθώς αν έχει κάποιο πρόβλημα μπορεί να μην σας το πει ο ίδιος.

Γονέας Αιγόκερως: Αν το παιδί σας δεν ακολουθεί τους κανόνες μην τρομάζετε! Έχει απλώς τον δικό του τρόπο να κάνει τα πράγματα. Αν έχει δυσκολίες στο διάβασμα, δείξτε του τη δική σας μέθοδο. Σαν Αιγόκεροι είστε πρακτικοί και μπορεί να φανείτε πολύ βοηθητικοί αν το παιδί είναι χαοτικό.

Υδροχόοι

Παιδί Υδροχόος: Έξυπνοι και υπεύθυνοι, οι Υδροχόοι θα μάθουν να διαβάζουν εύκολα. Έχουν όμως το δικό τους κριτήριο για τον κόσμο και το αναπτύσσουν από νωρίς έτσι δείχνουν απαξίωση για πράγματα, μαθήματα ή πρόσωπα που τα θεωρούν βαρετά. Υπάρχει περίπτωση ο Υδροχόος να ενδιαφερθεί για πράγματα πιο πρακτικά από ό,τι η διανοητική προσπάθεια οπότε σε αυτή την περίπτωση μπορεί να δείτε ότι δεν τα πάει καλά στο σχολείο. Δείτε ποιο είναι το δυνατό χαρτί του και φροντίστε να ασχοληθεί με αυτό με κάποια εξωσχολική δραστηριότητα.

Γονέας Υδροχόος: Αν και είστε πρωτοπόροι και τολμηροί, δε σημαίνει ότι είναι και το παιδί σας έτσι. Ενθαρρύνετε το παιδί να εκφράσει τη μοναδική του προσωπικότητα χωρίς να το πιέζετε. Αν το παιδί σας ενδιαφέρεται για πράγματα που εσείς θεωρείτε ανούσια, σεβαστείτε τις επιλογές του.

Ιχθύες

Παιδιά Ιχθύες: Οι Ιχθύες είναι ευαίσθητοι και με μεγάλη φαντασία για αυτό έχουν ανάγκη από πιο δημιουργικά πράγματα που θα προωθήσουν τη δημιουργικότητά τους. Έχουν την τάση να αφαιρούνται και για αυτό χρειάζεται να τους βοηθάτε στο διάβασμα. Βρείτε ευκαιρία να μιλάτε μαζί τους για το πως πέρασαν τη μέρα τους. Οτιδήποτε συμβεί σε έναν Ιχθύ θα φανεί στη συμπεριφορά του αλλά δε θα το παραδεχθεί εύκολα.

Γονείς Ιχθύες: Αν διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας στο διάβασμα πρακτικά (επειδή εσείς δεν είστε τόσο πρακτικοί) βοηθήστε το στο να εκφράζεται δημιουργικά. Έχετε φαντασία και μπορείτε μαζί με το παιδί να δημιουργήσετε υπέροχους κόσμους! Μην παίρνετε πολύ βαριά τυχόν απότομη συμπεριφορά του παιδιού απέναντί σας.

Όπως είχαμε πει και σε ένα περσινό άρθρο, να έχετε κατά νου ότι στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου ανθρώπου δεν παίζει ρόλο μόνο το σχολείο. Δεν αφήνουμε μόνα τους τα παιδιά στο σχολείο έχοντας αξιώσεις από τον δάσκαλο να τα βγάλει πέρα μόνος του. Το σπίτι, οι καταβολές δηλαδή του κάθε παιδιού, παίζουν καθοριστικό ρόλο. Το διάβασμα δεν τελειώνει στο σχολείο. Συνεχίζει στο σπίτι, παρέα με τον γονιό που διδάσκει στο παιδί του πως να διαβάζει. Το να μάθει ότι 2 συν 2 κάνουν 4 είναι δουλειά του δασκάλου αλλά το πως θα το μάθει, με ποιον τρόπο θα βάλει τάξη και θα ακολουθήσει μια σχολαστική μέθοδο στο διάβασμα, είναι δουλειά του γονέα. Όχι μόνο με το να κάθεται να διαβάζουν μαζί αλλά και με το να φροντίζει να υπάρχει ένα ήσυχο περιβάλλον γεμάτο αγάπη και κατανόηση. Ο γονιός δεν κάθεται στον νεροχύτη ή στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση και το μόνο που κάνει είναι να ρωτάει το παδί του αν “έκανε τα μαθήματά του”. Ο γονιός είναι στο γραφείο του παιδιού μαζί με το παιδί και του δείχνει πως να μαθαίνει. Απαντάει στις ερωτήσεις του και ψάχνει μαζί του στο internet και στην εγκυκλοπαίδεια.

Ο γονιός δεν παρουσιάζεται μόνο κάθε τρίμηνο στον δάσκαλο ζητώντας “τα ρέστα” γιατί το παιδί έχει “τέτοιους βαθμούς”. Ο γονιός συνεργάζεται με τον δάσκαλο.

Αν δει ότι το παιδί δυσκολεύεται επικοινωνεί με τον δάσκαλο και τον ρωτάει ο ίδιος. Ναι έχουμε περιορισμένο χρόνο και ναι είμαστε κουρασμένοι αλλά το να είσαι γονιός σημαίνει ότι είσαι χίλια άλλα τόσα πράγματα και ένα από αυτά είναι να είσαι παιδαγωγός του ίδιου σου του παιδιού. Η οικογένεια είναι αυτή που θέτει τις βάσεις για την υλική, ψυχική και πνευματική ανάπτυξη του μικρού ανθρώπου. Αυτός είναι ο υπέροχος ρόλος που αναλαμβάνουν όσοι γίνονται γονείς και καλούνται να τον φέρουν εις πέρας.

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ