Πώς να βοηθήσεις ως γονιός έναν έφηβο να επιλέξει τις σπουδές του

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τους καλύτερους τρόπους με τους οποίους μπορείς να βοηθήσεις ως γονιός έναν έφηβο να επιλέξει τις σπουδές του. Πώς να βοηθήσεις ως γονιός έναν έφηβο να επιλέξει τις σπουδές του

Η επιλογή σπουδών είναι μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που καλείται να πάρει ο έφηβος, αφού καθορίζει σε ένα μεγάλο βαθμό το επαγγελματικό μονοπάτι που θα ακολουθήσει. Ως γονιός, ο ρόλος σου είναι σημαντικός στη διαδικασία επιλογής των κατάλληλων σπουδών, αφού με τη στήριξη και την καθοδήγηση που προσφέρεις στο παιδί σου, μπορείς να το βοηθήσεις να κάνει την κατάλληλη επιλογή.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα δούμε τους καλύτερους τρόπους με τους οποίους μπορείς να βοηθήσεις ως γονιός έναν έφηβο να επιλέξει τις σπουδές του. Πάμε να τους δούμε!

Εξερεύνησε μαζί του τις επιλογές που υπάρχουν

Μπορεί με μία πρώτη ματιά το πανεπιστήμιο να μοιάζει μονόδρομος, όμως δεν είναι έτσι. Στην πραγματικότητα υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στα οποία μπορεί να φοιτήσει ένας νέος, ανάλογα πάντα με το αντικείμενο των σπουδών που θέλει να ακολουθήσει.

Τα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ, οι τεχνικές σχολές, και τα κολλέγια στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες ελληνικές πόλεις είναι πολλά, οπότε μπορείτε να κάνετε μαζί μία έρευνα και να καταλήξετε στην ιδανική επιλογή. Επιπλέον, υπάρχει πάντα και η εναλλακτική των σπουδών στο εξωτερικό. Δείτε μαζί τα εκπαιδευτικά προγράμματα της κάθε σχολής, τα μαθήματα, τις εγκαταστάσεις, καθώς και τις προϋποθέσεις ένταξης που έχει η κάθε μια. Μόνο αφού έχει μία συνολική εικόνα μπορεί ο έφηβος να επιλέξει τη σχολή και το πρόγραμμα που του ταιριάζει!

Ενθάρρυνε την προσωπική αναζήτηση

Είναι απολύτως φυσιολογικό ένας έφηβος να νιώθει ότι δεν ξέρει ποιός είναι και τι του αρέσει, οπότε δυσκολεύεται να αποφασίσει ποιά κατεύθυνση σπουδών θέλει να ακολουθήσει. Ως γονιός, οφείλεις να έχεις υποστηρικτικό ρόλο, ενθαρρύνοντας τον νέο να ξεκινήσει μία προσωπική αναζήτηση, ώστε να εντοπίσει τι του αρέσει να κάνει, τι τον παθιάζει και τι τον ενδιαφέρει. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν κλειδιά για την επιλογή σπουδών!

Επιπλέον, ο έφηβος, με τη βοήθεια τόσο των γονιών, όσο και των καθηγητών του, θα πρέπει να εντοπίσει σε τι είναι καλός και ποιά είναι τα δυνατά του σημεία. Σε αυτό το κομμάτι ένδειξη αποτελούν οι επιδόσεις του στα μαθήματα του σχολείου, αλλά και στις εξωσχολικές δραστηριότητες. Παρόλα αυτά, ως γονιός πρέπει να έχεις ειλικρινή επικοινωνία με τον έφηβο όσον αφορά στα δυνατά του σημεία, γιατί δε σημαίνει ότι επειδή είναι καλός σε κάτι, του αρέσει κιόλας!

Επικοινώνησε ανοιχτά μαζί του

Η ανοιχτή επικοινωνία είναι το κλειδί για κάθε υγιή σχέση, πόσω μάλλον για τη σχέση μεταξύ γονέα και εφήβου. Παρόλο που ο έφηβος περνάει μία περίοδο με πολλές αλλαγές και προκλήσεις και μπορεί να κρατά απόμακρη στάση απέναντι στους γονείς, στην πραγματικότητα τους έχει περισσότερη ανάγκη από ποτέ!

Ως γονιός λοιπόν, θα πρέπει να δημιουργήσεις ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον το οποίο να επιτρέψει στον έφηβο να μοιραστεί τα συναισθήματα, τα άγχη, τις ανασφάλειες, και τους προβληματισμούς του μαζί σου. Άκου, χωρίς να κρίνεις, κάνε ερωτήσεις και δώσε τις συμβουλές σου με μη-παρεμβατικό τρόπο, δείχνοντας παράλληλα σεβασμό στα όρια του παιδιού. Επιπλέον, αντιμετώπισε τον έφηβο με ενσυναίσθηση, μην τον πιέζεις να πάρει μία βιαστική απόφαση, και, πάνω απ’όλα, μην προβάλεις τις δικές σου προσδοκίες και φόβους πάνω του. Έτσι, όχι μόνο θα τον βοηθήσεις να πάρει τη σωστή απόφαση, αλλά θα δημιουργήσεις και μία πιο στενή σχέση μαζί του!

Ζήτα τη βοήθεια κάποιου ειδικού

Το ότι είσαι γονιός, δε σημαίνει ότι πρέπει να τα κάνεις όλα μόνος σου -πολλές φορές χρειάζεται η βοήθεια ενός ειδικού! Γι’ αυτό, μη διστάσεις να ενθαρρύνεις το παιδί σου να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό επαγγελματικού προσανατολισμού, ο οποίος θα το βοηθήσει να ξεκαθαρίσει τις επιθυμίες και τις προσδοκίες του.

Παράλληλα, θα του παρέχει πολύτιμη καθοδήγηση και συμβουλές σχετικά με το επαγγελματικό τοπίο του σήμερα, ώστε να εξερευνήσει τις επιλογές του και να δει ποιές επιλογές έχει με βάση τα δυνατά του σημεία. Μέσα από μία σειρά από αξιολογήσεις, τεστ, αλλά και συμβουλευτικές συνεδρίες, ο έφηβος θα είναι σε θέση να έχει μία ξεκάθαρη εικόνα που θα τον βοηθήσει να επιλέξει τις σπουδές που του ταιριάζουν!

Ακολουθώντας τις παραπάνω πρακτικές, μπορείς ως γονιός να βοηθήσεις τον έφηβο να κάνει την επιλογή σπουδών που του ταιριάζει, αλλά και να ενδυναμώσεις τη σχέση σας. Αυτό είναι άλλωστε που έχει και τη μεγαλύτερη αξία!

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ