Ποια είναι τα πραγματικά οφέλη των βοτάνων για την υγεία μας;

Όλοι γνωρίζουμε τα βότανα, πόσοι όμως γνωρίζουν τα πραγματικά οφέλη που παρέχουν στην υγεία; Μάθετε τα πάντα για τα βότανα στο άρθρο που ακολουθεί. Ποια είναι τα πραγματικά οφέλη των βοτάνων για την υγεία μας;

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!  

Η χρήση των βοτάνων δεν περιορίζεται μόνο σε καλλωπιστικούς σκοπούς ή αποκλειστικά στη μαγειρική, αλλά τα πλούσια οφέλη που παρέχουν τα βότανα, χρησιμοποιούνται  και στην παρασκευή φαρμάκων. Σίγουρα, οι περισσότεροι το γνωρίζουν αυτό, αφού από τα αρχαία χρόνια, μέχρι και σήμερα τα βότανα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής ιατρικής. Φορτωμένα με θρεπτικές και θεραπευτικές ουσίες αποτελούν την βάση φαρμακευτικών μέσων, που βοηθούν στην τόνωση και ενδυνάμωση της φυσικής κατάστασης.

Παρόλο που υπάρχει τεράστια ποικιλία φαρμακευτικών φυτών, τα πιο γνωστά είναι ο μαϊντανός, το φασκόμηλο, τα φύλλα δάφνης, η μέντα, η ρίγανη και το δεντρολίβανο.

Τα βότανα παρέχουν εντυπωσιακά οφέλη τόσο στην σωματική, όσο και στην νοητική υγεία. Από τα πιο σημαντικά είναι η τόνωση της ψυχικής υγείας, η προστασία από τον καρκίνο, η καταπολέμηση των φλεγμονών κ.α. Επιπλέον, τα αρωματικά φυτά είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και βοηθούν στην υποστήριξη του καρδιαγγειακού συστήματος, στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και άλλα που θα αναλύσουμε στη συνέχεια του άρθρου.

Οφέλη

Τα πιο σπουδαία οφέλη των βοτάνων:

Βελτιώνουν τις γνωστικές λειτουργίες

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση βοτάνων βοηθά στην ενίσχυση των γνωστικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης αντίληψης, της σκέψης, της μνήμης κ.α. Το δεντρολίβανο είναι ένα από αυτά τα βότανα, καθώς περιέχει πολύτιμες θρεπτικές ενώσεις που βελτιώνουν την μνήμη και καταπολέμα τους παράγοντες που οδηγούν σε σοβαρές νευροκεφυλιστικές διαταραχές όπως είναι η άνοια και το Alzheimer.

Μπορείτε να το προμηθευτείτε από όλα τα σούπερ μάρκετ και καταστήματα βιολογικών προϊόντων της περιοχής σας. Εύκολη είναι επίσης και η καλλιέργεια, γιαυτό μπορείτε να το φυτέψετε στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

Ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου

Γνωρίζουμε, ότι ο καρκίνος είναι μια από τις πιο απειλητικές ασθένειες της εποχής μας. Ένα τρόπος να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας από αυτήν την σοβαρή και ανίατη ασθένεια είναι να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας την κατανάλωση βοτάνων. Υπάρχουν πολλά βότανα, τα οποία διακρίνονται για τις ισχυρές αντικαρκινικές τους ιδιότητες. Ένα από αυτά είναι ο μαϊντανός ο οποίος περιέχει απηγάνινο – 7 – γλυκοζίτη, μια ένωση που μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Όλοι οι ειδικοί τονίζουν πόσο απαραίτητο είναι να έχουμε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο προστατεύει τον οργανισμό μας από μικρόβια και βακτηρίδια, που αποτελούν την κύρια αιτία της γρίπης, του κρυολογήματος, των στομαχικών διαταραχών και άλλων σοβαρών παθήσεων. Ο γλυκάνισος είναι ένας γλυκός και αρωματικός σπόρος που έχει υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών, ουσίες που ενισχύουν και προστατεύουν τον οργανισμό από βακτηριακές λοιμώξεις. Επιπλέον, ο γλυκάνισος χρησιμοποιείται και στην σύγχρονη φαρμακοβιομηχανία, καθώς είναι ένα από τα βασικά συστατικά στην παρασκευή σιροπιών για την αντιμετώπιση του βήχα, της βουλωμένης μύτης και των στομαχικών διαταραχών.

Προάγουν την καρδιαγγειακή υγεία

Αν υπάρχει καρδιαγγειακό πρόβλημα στο ιστορικό σας, τα φύλλα βασιλικού ενδέχεται να συμβάλλουν στην ενίσχυση της υγείας σας. Τα φύλλα του βοτάνου περιέχουν  αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθάνε στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και προάγουν την συνολική υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Επίσης, πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το αιθέριο έλαιο βασιλικού, συμβάλλει στη εξισορρόπηση των επιπέδων χοληστερόλης και στη μείωση του σακχάρου και των τριγλυκεριδίων.

Φυσικό παυσίπονο

Πολλές έρευνες έχουν απόδειξη ότι η συνεχείς κατανάλωση βοτάνων καταπραΰνει  τους αρθριτικούς πόνους. Η κινέζικη ιατρική παράδοση, χρησιμοποιεί τα βότανα λόγω των αναλγητικών ιδιοτήτων τους. Βότανα με αναλγητικές ιδιότητες είναι η μέντα, το κύμινο και το φασκόμηλο και είναι ιδανικά παυσίπονα για σοβαρούς πόνους, όπως τους πόνους της εμμηνόρροια.

Αντικαταθλιπτικά και ψυχολογικά βοηθήματα

Τα ψυχολογικά προβλήματα δεν πρέπει να παραμερίζονται, διότι συνδέονται άμεσα με τις γνωστικές λειτουργίες. Το φασκόμηλο είναι γνωστό ως καταπραϋντικό και φυσικό ηρεμιστικό, το οποίο μπορεί θεραπεύσει τα συμπτώματα κατάθλιψης. Επίσης, μερικές εισπνοές του αρώματος του είναι αρκετές για να εξισορροπήσουν τα επίπεδα άγχους και στρες.

Μακριά και υγιή μαλλιά

Αν δεν θέλετε να έχετε ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά, τότε η κατανάλωση βοτάνων είναι η λύση που αναζητάτε. Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, προσφέρουν στα μαλλιά την λάμψη που τους αξίζει. Επιπροσθέτως, έχουν ιδιότητες που βελτιώνουν το δέρμα της κεφαλής και προστατεύουν από την εμφάνιση πιτυρίδας.

Υγιή οστά και δόντια

Η κατανάλωση βοτάνων έχει ευεργετική επίδραση και στα οστά αφού μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις φλεγμονές στις αρθρώσεις. Επιπλέον, πολλά βότανα συμπεριλαμβανομένου του μαϊντανού και του βασιλικού, περιέχουν υψηλά ποσοστά καλίου που βοηθούν στην διατήρηση της καλής υγείας των δοντιών.

Εν κατακλείδι

Είναι εντυπωσιακά τα οφέλη που μας παρέχει η φύση μέσω τρων βοτάνων. Ενσωματώστε τα στην καθημερινή διατροφή και επωφεληθείτε από τις ευεργετικές ιδιότητες που μπορούν να προσφέρουν. Ωστόσο, για να αποτρέψετε τυχόν παρενέργειες, η κατανάλωση τους πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες  ενός ειδικού σε θέματα υγείας.

Η ομάδα του Votanonkipos.gr

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. και απολαυση! γιατί ένα αρωματικό τσάι ή ρόφημα με βότανα είναι ότι πρέπει για να χαλαρωσεις κ να ηρεμισεις! παντα υπάρχουν στη διατροφή μας και ψαχνω συνέχεια νέους τρόπους να τα χρησιμοποιούνε.

    τελεια ανάρτηση 🙂

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ