Public Book Awards 2019: Οι μεγάλοι νικητές!

Το βράδυ της Πέμπτης 13 Ιουνίου η αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» στο Μέγαρο Μουσικής γέμισε με όσους αγαπούν το βιβλίο και τους συγγραφείς. Public Book Awards 2019: Οι μεγάλοι νικητές!

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!  

Τα Βραβεία Βιβλίου Public, που φέτος απονεμήθηκαν για 6η συνεχή χρονιά, απέδειξαν για ακόμη μία χρονιά πως έχουν γίνει θεσμός, περιλαμβάνοντας στις υποψηφιότητές τους γνώριμους και νέους συγγραφείς και λογοτέχνες, εκδοτικούς οίκους με μεγάλη πορεία αλλά και νέας κοπής, αφήνοντας τον πρώτο λόγο στους αναγνώστες.

Ας μιλήσουν οι αριθμοί: 1.800 συγγραφείς160 εκδοτικοί οίκοι και 2.500 υποψήφια βιβλία σε 9 διαφορετικές κατηγορίες βραβείων, με τους 189.775 αναγνώστες να αγκαλιάζουν θερμά το θεσμό με 301.254 ψήφους.

Οι νικητές των βραβείων κοινού είναι οι ακόλουθοι:

Ελληνικό μυθιστόρημα: «Ο φοίνικας», Χρήστος Χωμενίδης, εκδόσεις Πατάκη. Το βραβείο απένειμαν o εκδότης, Θάνος Ψυχογιός, και ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Στέφανος Δάνδολος.

Μεταφρασμένο μυθιστόρημα: «Το δέμα», Sebastian Fitzek, (μετάφραση: Δέσποινα Κανελλοπούλου), εκδόσεις Διόπτρα. Το βραβείο απένειμε ο πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Βασίλης Καραμητσάνης.

Ελληνικό non-Fiction: «Περπατώντας στην Αθήνα», Νίκος Βατόπουλος, εκδόσεις Μεταίχμιο. Το βραβείο απένειμε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.

Ελληνική σύγχρονη ποίηση: «Αυτοπροσωπογραφία του λευκού», Χάρης Βλαβιανός, εκδόσεις Πατάκη. Το βραβείο απένειμε η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου

Ελληνική παιδική λογοτεχνία: «Το μυστικό βιβλίο του μπλε κύκλου», Αντώνης Παπαθεοδούλου (εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή), εκδόσεις Παπαδόπουλος. Το βραβείο απένειμε η σεναριογράφος Μιρέλλα Παπαοικονόμου.

Ελληνική εφηβική λογοτεχνία: «Όλα ξεκίνησαν όταν μου έφεραν τον Ζαχαρία», Βέρα Πρατικάκη (εικονογράφηση: Ρένια Μεταλληνού), εκδόσεις Ψυχογιός. Το βραβείο απένειμε η ερμηνεύτρια Φωτεινή Δάρρα.

Ευ Ζην: «Το δώρο», Στέφανος Ξενάκης, εκδόσεις Key Books. Το βραβείο απένειμε η δημοσιογράφος και διευθύντρια Δέσποινα Ζευκιλή,

Κατηγορία «έκπληξη» – Αξέχαστος ήρωας: «Ήρθε το χαρτί», Κώστας Μαλλιάτσης-Σάλας, εκδόσεις Χρονικό. Το βραβείο απένειμε η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ) και διευθύντρια των βιβλιοθηκών του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, Αλεξάνδρα Παπάζογλου.

Ανεξάρτητο Βιβλιοπωλείο της χρονιάς: Little Tree Books & Coffee (Κουκάκι). Το βραβείο απένειμε ο πρόεδρος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Άρης Στυλιανού.

Εκτός από τα βραβεία που αναδείχθηκαν από την ψηφοφορία του κοινού, δόθηκαν και 3 ειδικά βραβεία για τα οποία ψήφισαν κριτικές επιτροπές. Πρόκειται για τα εξής:

Εκδοτικό Αποτύπωμα: Εκδόσεις Καστανιώτη. Το βραβείο απένειμε ο CEO του Public, Χρήστος Καλογεράκης.

Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public – Μυθιστόρημα: «Γινάτι. Ο σοφός της λίμνης», Γιάννης Καλπούζος, εκδόσεις Ψυχογιός. Το βραβείο απένειμε η υπεύθυνη βιβλιοπωλείου του Public Συντάγματος Ελπίδα Σταματοπούλου.

Βραβεία Βιβλιοπωλείων Public – Παιδικό βιβλίο: «Αντάμα», Θοδωρής Παπαϊωάννου (εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή), εκδόσεις Ίκαρος. Το βραβείο απένειμε ο υπεύθυνος βιβλιοπωλείου του Public Τσιμισκή Νίκος Ιωαννίδης.

Τιμώμενη χώρα – Ηνωμένο Βασίλειο: «Μνημείο πεσόντων», Alice Oswald (μετάφραση: Μυρσίνη Γκανά), εκδόσεις Μελάνι. Το βραβείο απένειμε η διευθύντρια του Βρετανικού Συμβουλίου Αναστασία Ανδρίτσου και ο πολυβραβευμένος βρετανός συγγραφέας Anthony Horowitz, που ήρθε ως τιμώμενος καλεσμένος ειδικά για την τελετή!

Οι καλεσμένοι των Βραβείων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη γνωστή έκθεση με τίτλο «Drawing Words» και να δουν από κοντά τα έργα γνωστών εικονογράφων, συναντώντας και τον επίτιμο καλεσμένο της έκθεσης, τον διάσημο illustrator David Mackintosh.

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ