Άνδρος: μια βόλτα στο πιο πράσινο νησί του Αιγαίου

Καταγάλανα νερά, πέτρινα πυργόσπιτα φορτωμένα βουκαμβίλιες, νεοκλασσικά που δεν χορταίνεις να τα βλέπεις. Πολιτισμός, αρχοντιά και γραφικά σοκάκια που θα σου μείνουν αξέχαστα. Άνδρος: μια βόλτα στο πιο πράσινο νησί του Αιγαίου

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

Λουλούδια, θέα στο άπειρο που βάφεται μπλε, ιριδίζει και ντύνεται όλα τα χρυσαφιά του όταν ο ήλιος βασιλεύει. «η νήσος η έκπαγλος, η βασιλίς του Αιγαίου… η ωραιοτέρα όλων του κόσμου»

Πως πάμε;

Πιστεύω ακράδαντα πως αν επισκεφτείς έστω και μία φορά την Άνδρο θα σε κερδίσει. Θα δημιουργηθεί ένας έρωτας και μια προσμονή για το πότε θα είναι η επόμενη φορά που θα την ξαναδείς… Έχω επισκεφτεί διάφορα νησιά των Κυκλάδων, όλα είχαν τη δική τους μοναδική ομορφιά, η Άνδρος που είναι το βορειότερο νησί των Κυκλάδων και μιλάμε για κάτι εντελώς διαφορετικό από τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Οι Κυκλάδες δεν έχουν πράσινο και στο μυαλό μας τα έχουμε συνδέσει με ταξίδια αρκετών ωρών με το πλοίο. Η Άνδρος είναι ένα καταπράσινο νησί αφού είναι γεμάτο με καταρράκτες και πράσινο, φαράγγια και πλαγιές γεμάτες βλάστηση και δεν απέχει ούτε δύο ώρες από την Αθήνα, αποτελώντας ιδανικό προορισμό ακόμη και για εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου. Έχει τακτική σύνδεση με τη Ραφήνα (1-2 δρομολόγια κάθε μέρα το χειμώνα και μέχρι 6 το καλοκαίρι), καθώς και με Τήνο – Μύκονο.  Κατά την άποψη μου είναι το ιδανικό νησί που μπορεί να συνδυάσει όσα αναζητάς από τις διακοπές σου. Επίσης κατά την άποψή μου το απόλυτα family friendly νησί αφού έχει ρηχές παραλίες και τεράστιες αμμουδιές αλλά και πολλά αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφτείτε γεμίζοντας φουλ το πρόγραμμά σας!

Η Άνδρος είναι το βορειότερο νησί των Κυκλάδων και δεύτερο σε έκταση μετά την Νάξο ως εκ τούτου θα χρειαστείς αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις σου αν έχεις αποφασίσει να δεις κάποια πράγματα στο νησί. Οι αποστάσεις είναι αρκετά μεγάλες και το οδικό δίκτυο είναι στα μείον του νησιού κατά την άποψή μου αφού δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός το βράδυ, οι δρόμοι είναι αρκετά στενοί και οδηγείς ουσιαστικά δίπλα σε γκρεμούς. Δεν είναι τυχαίο που οι ντόπιοι συχνά αποκαλούν το νησί «βράχο», εξαιτίας τόσο του βραχώδους των ακτών, όσο και των βραχονησίδων που περιβάλλουν την Άνδρο. Το νησί είναι γεμάτο με με ποτάμια, χειμάρρους, ρέματα και πολλές πηγές έτσι ώστε οι δρύδες (βελανιδιές), τα αιωνόβια πλατάνια, οι ελιές, τα κυπαρίσσια, οι καρυδιές και οι λεμονιές να μην αποτελούν έκπληξη για τον περιηγητή. Στα νερά και στην πλούσια βλάστησή της οφείλει η Άνδρος και τις αρχαίες προσωνυμίες της: Υδρούσα, Λασία, Νωναγρία και Επαγρίς.

Μπατσί:

Εμείς μείναμε για 6 ημέρες στο πανέμορφο Μπατσί. Πρόκειται για ένα αμφιθεατρικά σχεδιασμένο, παραδοσιακό πανέμορφο χωριό που θαρρείς ότι βγήκε μέσα από πίνακα ζωγραφικής. Γεμάτο ζωή αφού είναι το πιο τουριστικό σημείο του νησιού αλλά ταυτόχρονα και με ήρεμες τοποθεσίες για ησυχία και χαλάρωση.

Αξίζει να ανακαλύψεις όλο το Μπατσί με τα πόδια αφού θα βρεις γραφικά κυκλαδίτικα σοκάκια, πλούσια βλάστηση και πηγές καθώς και αρκετούς περιστεριώνες τα μικρά αρχιτεκτωνικά στολίδια του νησιού. Οι περιστεριώνες έλκουν το βλέμμα όσων επισκέπτονται τα νησιά των Κυκλάδων και ήρθαν στην Ελλάδα από τους Βενετούς και έχουν ιστορία οκτώ αιώνων. Οι περιστεριώνες δεν εξασφάλιζαν μόνο φαγητό από το νόστιμο κρέας των “πιτσουνιών” αλλά χρησιμοποιούσαν και τα περιττώματα των περιστεριών και αποτελούσε το πιο εξαιρετικής ποιότητας λίπασμα.

Φεστιβάλ:

Η Άνδρος αποτελεί τον παράδεισο των πεζοπόρων. Έχει αμέτρητα μονοπάτια μέσα στη μοναδική ομορφιά της φύσης, επίσης θα βρεις και το Hiking Festival. Ένα φεστιβάλ 23 ημερών με περιηγήσεις, πεζοπορίες και πολλές δράσεις! Επίσης από 5 ως και 20 Οκτωβρίου θα βρεις και το Andros on Foot Festival για τους λάτρεις της πεζοπορίας!

Εκκλησίες στο νησί:

Στο νησί θα βρεις επίσης πολλές αμέτρητες θαρρώ εκκλησίες και μοναστήρια. Άλλα έχουν εύκολη πρόσβαση και άλλα απαιτούν οδήγηση ή περπάτημα σε χωματόδρομο. Ίσως η πιο επιβλητική εκκλησία του νησιού θα λέγαμε είναι η Παναγία η Θεοσκέπαστη που βρίσκεται στη Χώρα.

Μουσεία:

Στη Χώρα επίσης αξίζει να επισκεφτείτε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, το Αρχαιολογικό μουσείο του νησιού καθώς και το ψηφιακό μουσείο. Εμείς επισκεφτήκαμε το πρώτο και θαυμάσαμε έργα του Ντίκου Βυζάντιου στου οποίου το έργο είναι αφιερωμένη και η έκθεση με τίτλο “απεικονισμός και πραγματικότητα – στο διπλανό κτίριο θα βρείτε και μια επιπλέον προσωρινή έκθεση με υλικά όπως μπορούτζος, μάρμαρο κλπ.

Παραλίες:

Οι παραλίες του νησιού θαυμάσιες αλλά εμείς επισκεφτήκαμε μόνο δύο αυτή του Μπατσίου και της Χρυσής άμμου. Η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού είναι με διαφορά αυτή στο Μπατσί, η οποία μάλιστα είναι διάσημη από την ταινία «Κορίτσια στον ήλιο». Οι δύο αυτές παραλίες είναι προστατευμένες άριστα από τα δυνατά μελτέμια που μαστιγώνουν είναι η αλήθεια το νησί, είναι οργανωμένες, τα νερά τους ένα θαύμα και εξαιρετικές για μικρά παιδιά αφού έχουν αμμουδιά παντού και τα νερά απίστευτα ρηχά για πολλά πολλά μέτρα… Οι καλύτερες παραλίες ωστόσο βρίσκονται λίγο πιο βόρεια και μπορεί να είναι κάπως δύσβατες λόγω του χωματόδρομου που τις ενώνει, αλλά θα σε ανταμείψουν και αξίζει να κολυμπήσεις στα νερά τους. Για να τις επισκεφτείς όλες πρέπει ο καιρός να είναι σύμμαχος και φυσικά να έχεις αρκετές ημέρες στην διάθεσή σου.

Η Χώρα του νησιού:

Η Χώρα της Άνδρου ξεχωρίζει, χωρίς να μοιάζει ιδιαίτερα με κυκλαδίτικη πρωτεύουσα. Παρά τα πλακόστρωτα δρομάκια και τα κλασικά σπιτάκια με τα μπλε παράθυρα, έχει μια αρχοντική, ενετική αύρα που είναι βγαλμένη από αλλοτινή εποχή. Το εφοπλιστικό παρελθόν είναι εμφανές στα νεοκλασικά με τις καταπράσινες αυλές και στα σπίτια των καπεταναίων, ενώ έντονο είναι και το πολιτιστικό στοιχείο με τα πολλά Μουσεία που δεσπόζουν με την κλασική αρχιτεκτονική τους.

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

Ο Φάρος Τουρλίτης στη Χώρα της Άνδρου στέκει πάνω σε ένα βράχο και φωτίζει το δρόμο της ναυτοσύνης περισσότερα από 120 χρόνια. Ο γραφικός και εντυπωσιακός Φάρος Τουρλίτης αποτελεί επίσης τον μοναδικό στην Ευρώπη, χτισμένο πάνω σε βράχο, μέσα στη θάλασσα. Κατασκευάστηκε το 1887 και λειτούργησε για πρώτη φορά την 1η Ιανουαρίου του 1897. Έχει ύψος 7 μέτρα, εστιακό ύψος 36 μέτρα και ηταν καταδιοπτρικός Ε’ τάξεως με φωτοβολία 11 ναυτικά μίλια.

Ένα παραδοσιακό ηλιακό ρολόι ηλικίας πάνω από 100 χρόνων και πολλά ξεχωριστά μαγαζάκια με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα αλλά και έργα τέχνης με την πινελιά του νησιού. Για να ανακαλύψεις τη Χώρα χρειάζεσαι αρκετές μέρες αφού είναι πραγματικά τεράστια και χωρίζεται στην παλιά πόλη και την καινούργια.

Γαστρονομία:

Αξίζει επίσης να δοκιμάσεις τοπικά εδέσματα που είναι βέβαιο ότι θα σε κερδίσουν! Τα πέταλα του ανθού της λεμονιάς είναι ένα από τα πιο φίνα ανδιώτικα γλυκά του κουταλιού. Λεμονανθός ή Ανθός που ξεχωρίζει για το άρωμά του. Είναι το πιο ακριβό παραδοσιακό γλυκό της Άνδρου αφού για να γίνει απαιτεί κόπο και τρόπο…

Η ρεματιά της Πυθάρα:

Η Άνδρος φημίζεται για τις πολυάριθμες πηγές. Η ρεματιά της Πυθάρα βρίσκεται στα Αποίκια σε απόσταση δέκα λεπτών από τον δρόμο μέσω ενός ομαλού μονοπατιού γεμάτο βλάστηση. Η διαδρομή σε προδιαθέτει για την ομορφιά που θα αντικρίσεις στον ‘Νεραϊδότοπο” όπως τον αποκαλεί η λαϊκή παράδοση. Τα άφθονα νερά της τρέχουν ορμητικά και δημιουργούν έναν εκπληκτικό βιότοπο μέσα στο καταπράσινο τοπίο σχηματίζοντας καταρράκτες και λίμνες όπου αφθονεί η υδρόβια ζωή.

Η πλατεία της Ρίβας:

Στην πλατεία της Ρίβας, στο κάτω άκρο της Χώρας δεσπόζει το άγαλμα του Αφανή Ναύτη, προς τιμή όλων των ναυτικών που έχασαν την ζωή τους στη θάλασσα. Είναι έργο του Μιχαήλ Τόμπρου, δωρεά της οικογένειας Γουλανδρή. Τοποθετήθηκε στο βάθρο του στις 5 Νοεμβρίου 1959 και έμεινε ακλόνητος μέχρι τις 30 Απριλίου του 2001 όπου ένας δυνατός αέρας τον έριξε στα μάρμαρα της πλατείας. Μετά την απαραίτητη επισκευή, τοποθετήθηκε στη θέση του. Είναι άγαλμα θρύλος, πόλος έλξης επισκεπτών, σήμα κατατεθέν, κλασικός τόπος ρεμβασμού, αναμνηστικών φωτογραφιών για όλους τους επισκέπτες του νησιού.

Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους το 1204 η Ανδρος έπεσε στο μερίδιο των Ενετών και ο πρώτος ηγεμόνας του νησιού ήταν ο Μαρίνος Δάνδολος. Η κυριαρχία των Ενετών κράτησε 250 χρόνια. Ο Δάνδολος κτίζει το 1207 το κάστρο της Χώρας, εκεί που ο βράχος σμίγει με την θάλασσα. Τα ερείπια σήμερα, ελάχιστα θυμίζουν τις τρομερές πολεμίστρες, διακρίνονται όμως τα υπολείμματα του τείχους. Το κάστρο ενώνεται με το νησί με μια πέτρινη θολωτή καμάρα. Για να προστατεύονται οι κάτοικοι από τους πειρατές, χτίζουν την πόλη μέσα στο κάστρο στην στενή χερσόνησο μεταξύ των Παραπορτίου και του Νημποριού. Η Χώρα ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να φέρει τα ίχνη των Ενετών. Διακρίνονται τα υπολείμματα του τείχους. Η καμάρα στη σημερινή της μορφή κτίστηκε μετά τον πόλεμο.

Και η ώρα του αποχωρισμού φτάνει. Γιατί όλα τα ωραία κάπου τελειώνουν…

Από τη Χώρα μέχρι το Μπατσί, τις αμέτρητες παραλίες και τα μικρά χωριά, η Άνδρος θα σου μείνει αξέχαστη.

Καλή αντάμωση λοιπόν till next time… που σίγουρα θα υπάρξει! Είναι υπόσχεση!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ