ΑρχικήΝέα & ΕνδιαφέρονταΕνημέρωσηΕκστρατεία ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης

Εκστρατεία ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, 3 παιδιά στα 10 ηλικίας 14-16 ετών νοσούν από κάποια διατροφική διαταραχή στην τυπική ή άτυπη μορφή της. Εκστρατεία ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!  

Το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών συμμετέχει για τέταρτη χρονιά στην Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τις Διατροφικές Διαταραχές, μια πρωτοβουλία που πραγματοποιείται κάθε Μάρτιο σ’ όλο τον κόσμο.
Η Δρ. Μαρία Τσιάκα, Πρόεδρος του Κέντρου και η ομάδα της έχουν σχεδιάσει μια ημερίδα με τίτλο «Έχε το νου σου στο παιδί». Στη φετινή διοργάνωση, οι ειδικοί θα εστιάσουν στα παιδιά και τους εφήβους, καθώς και στο ρόλο που παίζει η οικογένεια στη διαδικασία της ίασης. Για μια ακόμη φορά θα δοθεί βήμα στους ασθενείς και στις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, 3 παιδιά στα 10 ηλικίας 14-16 ετών νοσούν από κάποια διατροφική διαταραχή στην τυπική ή άτυπη μορφή της. Τα ποσοστά νοσηλείας παιδιών και εφήβων με διατροφική διαταραχή έχουν διπλασιαστεί. Επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν ότι το διάστημα μεταξύ 2.000-2.006 νοσούσε το 3,5% του γενικού πληθυσμού, ενώ την περίοδο 2013-2018 το ποσοστό αυτό έφτασε το 7,8%. Αυτό οφείλεται πρωτίστως στο γεγονός ότι όλο και περισσότερα νεαρά άτομα-κυρίως έφηβοι-παγιδεύονται στη νόσο. Την ίδια στιγμή, μια νέα διατροφική διαταραχή  κάνει την εμφάνισή της. Λέγεται ARFID και πλήττει νήπια. Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά. Τα νέα εργαλεία που επιστρατεύει, ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα διεθνώς έρχονται να δώσουν ελπίδα για πλήρη ίαση. Αρκεί, να έχεις το νου σου στο παιδί!

SAVE THE DATE

Κυριακή 8 Μαρτίου, Μητροπολιτικό Κολλέγιο, Ακαδημίας 42, 11:00-19:00. Είσοδος ελεύθερη.

Την ημερίδα συντονίζει η Ελένη Δασκαλάκη, αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Shape/ συντάκτρια υγείας στα Shape.gr και Capital.gr

Μήνυμα Δρ. Μαρίας Τσιάκα

Στη χώρα μας, λόγω της απουσίας επιδημιολογικών ερευνών, δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια το ποσοστό των εφήβων που νοσεί, γεγονός που μας απομακρύνει από την κατάρτιση ενός συνολικού πλαισίου πρόληψης και αντιμετώπισης της νέας αυτής «πανδημίας». Ο αποκλεισμός της ελληνικής οικογένειας, δε, από την διαδικασία της θεραπείας δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την αποτελεσματική διαχείριση της νόσου, την ίδια στιγμή που η διεθνής επιστημονική κοινότητα τονίζει τον σπουδαίο της ρόλο, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ως βασικό παράγοντα ανάρρωσης.

 Τι χρειάζεται λοιπόν να έχουν στο νου τους οι ειδικοί αλλά και οι γονείς, ώστε να διαχειριστούν αποτελεσματικά όλες εκείνες τις διατροφικές συμπεριφορές που σηματοδοτούν την έναρξη μιας διατροφικής διαταραχής σε παιδιά από 2 έως και 17 ετών; Πώς η επαγρύπνηση γονιών, ψυχολόγων, παιδιάτρων και δασκάλων μπορεί ν’ αποτρέψει την εκδήλωση ή την ισχυροποίηση της νόσου;

Στη φετινή ημερίδα με τίτλο «Έχε το νου σου στο παιδί» σάς προσκαλούμε να μάθετε τι χρειάζεται ένα παιδί για να απεγκλωβιστεί από την θανάσιμη παγίδα των διατροφικών διαταραχών, δίνοντας ξανά για μια ακόμη χρονιά λόγο και βήμα στους ίδιους τους ασθενείς και τις οικογένειες τους.

Το πρόγραμμα της ημερίδας αναλυτικά

11.10 -11.30: Χαιρετισμός.  Δρ. Ευαγγελίας Φάππα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Υπεύθυνη Προγράμματος Διαιτολογίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου.

11.30-12.20: ARFID, η νέα διατροφική διαταραχή νήπιων και παιδιών. Σημάδια και αντιμετώπιση.  Δρ. Μαρία Τσιάκα, Διευθύντρια Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών.

12.10 -12.45: Το πριν και το μετά. Μια δύσβατη διαδρομή με αίσιο τέλος. Μαρτυρία γονιών με παιδιά που ανάρρωσαν από ARFID.

12.45- 13.00: Διάλειμμα

13.00-13.30: Αναπτυξιακό τραύμα και διατροφικές διαταραχές σε παιδιά και εφήβους. Κώστας Μπλέτσος ΜSc, Ψυχολόγος, συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών.

13.30-13.45: Το σώμα στην εφηβεία. Έλενα Διέτη, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας-Ψυχοθεραπεύτρια, συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών.

13.45 – 2.15 Ο ρόλος των social media στην έξαρση της νόσου κατά την εφηβεία. Πώς πρέπει να δράσουν οι γονείς όταν αντιληφθούν τα πρώιμα σημάδια. Δρ. Μαρία Τσιάκα, Διευθύντρια Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών.

2.15-15.00: Ένα πουλί στον ωμό μου… Διατροφικές Διαταραχές στην εφηβεία. Αγγελική Ζορμπαλά, ΜSc, Ψυχολόγος, συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών.

15.00- 15.45 :Διάλειμμα

15.45-16.30: Ποιες είναι οι διατροφικές ανάγκες στην εφηβεία και τι συμβαίνει όταν αυτές δεν καλύπτονται; Αλεξία Κατσαρού PhD, Διαιτολόγος και Ειρήνη Λυκουρέση, MSc Διαιτολόγος, συνεργάτες του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών.

16.30- 17.15: Το μονοπάτι της ανάρρωσης μέσα από τα μάτια της οικογένειας. Μαρτυρίες γονιών για το πώς βίωσαν την ασθένεια αλλά και την πορεία προς την ανάρρωση.

17.15 -17.30: Διάλειμμα

17.30-18.00: Πώς είναι όταν η διατροφική διαταραχή σου κλέβει όλη σου την εφηβεία. Μαρτυρία ασθενούς

18.00-18.45: Ερωτήσεις -Συμπεράσματα -Κλείσιμο

Δρ. Μαρία Τσιάκα:
Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών και διδάκτωρ στο Τμήμα Ψυχολογικής Ιατρικής και Ψυχιατρικής του Institute of Psychiatry, King’s College London. Οικογενειακή θεραπεύτρια, εξειδικευμένη στις διατροφικές διαταραχές. Μέλος διαφόρων Συλλόγων και Οργανισμών, όπως EFTA (European Family Therapy Association), ECED (European Council on Eating Disorders), AED (Academy of Eating Disorders), IAEAP (International Association for Eating Disorders Professionals).

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

MommyJammi
MommyJammi
Συντακτική ομάδα MommyJammi

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Mary Liodou
Alternative Mom-blogger from Greece with many ideas & unconditional love for life! Always a dreamer! Ιδιοκτήτρια & Αρχισυντάκτρια στο www.mommyjammi.gr Ακαδημαϊκή εκπαίδευση/σπουδές: Πάντειο Πανεπιστήμιο ~ Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Επαγγελματική εμπειρία/ειδίκευση στην οικονομική ανάλυση και commercial marketing strategy.
37,325ΥποστηρικτέςΚάντε Like
25,543ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,408ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,059ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
403ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,130ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Εκπαιδεύοντας μικρούς επιστήμονες! ΒΙΝΤΕΟ

Βίντεο με ιδέες δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά 3-6 ετών που μπορούν να υλοποιήσουν γονείς και εκπαιδευτικοί! Εκπαιδεύοντας μικρούς επιστήμονες! ΒΙΝΤΕΟΚαι μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας...

Η επίδραση του bullying στην μόρφωση των παιδιών

Το μυαλό τους ήταν συνέχεια απασχολημένο με το τι θα αντιμετώπιζαν μετά το σχολείο... Η επίδραση του bullying στην μόρφωση των παιδιών.Και μην ξεχάσετε! Κάντε...

Νέοι όροι χρήσης στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Πολλοί από τους μεγάλους ιστότοπους, υπηρεσίες και εφαρμογές που χρησιμοποιούμε σπεύδουν να επικαιροποιήσουν τις πολιτικές απορρήτου και τους όρους χρήσης τους. Νέοι όροι χρήσης στα...

Η συνέντευξή μου στην εκπομπή Καλό Μεσημέρι - στο ΚΡΗΤΗ TV

Η παρουσία μας στο Mega – Καλημερούδια με το toftiaxa.gr!

Η συνέντευξή μου στην εκπομπή ONline – στον ΣΚΑΙ

DIY

Εύκολες διακοσμητικές ιδέες με άνθη γερανιού, σε συνδυασμούς που αναδεικνύουν ιδανικά την χρωματική ποικιλομορφία και τα διαφορετικά σχήματα αυτού του καλοκαιρινού λουλουδιού. Καλοκαιρινές διακοσμητικές...
Τα γυάλινα μπουκάλια είναι το πιο εύκολο υλικό για διακόσμηση αλλά φυσικά και που διαθέτει κάθε σπίτι! Έχετε άδεια γυάλινα μπουκάλια; Δείτε ιδέες για να...
Μία γυναίκα. Μία ντουλάπα. Άπειρα ρούχα. Κι ένα αιώνιο ερώτημα. Τι θα φορέσω; Οργάνωση ντουλάπας; 5 τρόποι για να λύσεις αυτόν το γρίφο!Και μην...

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ο άνθρωπος που πόνεσε πολύ… θα σε καταλάβει

Είναι αυτοί οι άνθρωποι που αν παρατηρήσουν πως κάποιος βιώνει τον πόνο, θα προσπαθήσουν να τον απαλύνουν είτε με συζήτηση είτε με κάποιο αστείο....

Το “χαρτζιλίκι” μπορεί να αποτελέσει μία θαυμάσια άσκηση κοινωνικοποίησης

Συνήθως οι γονείς δίνουν στα παιδιά τους “όσα χρειάζονται κάθε φορά”, τους δίνουν χρήματα αναλόγως της περίστασης, όταν βγουν μία βόλτα ή όταν πρόκειται...

Σεξουαλική Παρενόχληση ή κακοποίηση: Είδη, μέτρα προστασίας

Θέμα επίκαιρο, διαχρονικό και σύνηθες σε χώρους εργασίας και μη. Γεγονός που αφορά άνδρες και γυναίκες, χωρίς να αποκλείουμε για διάφορους λόγους κανένα από τα...