Πώς να φροντίζουμε κάθε είδος σημαντικής σχέσης που έχουμε στη ζωή μας

Heart hand gesture vector line drawing

Πώς να φροντίζουμε κάθε είδος σημαντικής σχέσης που έχουμε στη ζωή μας. Με ποιους τρόπους μπορούμε να το καταφέρουμε στην πράξη;

Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι, από τη φύση μας, είμαστε όντα κοινωνικά και δυσκολευόμαστε να ανταπεξέλθουμε σε συνθήκες μοναξιάς. Για αυτόν τον λόγο δημιουργούμε σχέσεις και δεσμούς, που μας ομορφαίνουν την καθημερινότητα και μας γεμίζουν θετικά συναισθήματα. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις μας βοηθούν, όχι μόνο να αναπτυσσόμαστε ουσιαστικά, αλλά και να νιώθουμε αποδοχή και αγάπη.

Είναι λοιπόν ιδιαίτερα κρίσιμο να φροντίζουμε τους ανθρώπους της ζωής μας και να δίνουμε σε κάθε σημαντική μας σχέση, την αξία που της αναλογεί. Με ποιους τρόπους όμως μπορούμε να το καταφέρουμε στην πράξη; Παρακάτω σας τους αναλύουμε όλους!

Ποιοτικός χρόνος

Ο χρόνος που αφιερώνουμε στους αγαπημένους μας, είναι καταλυτικός για την ενδυνάμωση του μεταξύ μας δεσμού και συνεπώς είναι απαραίτητο να είναι ποιοτικός. Αν και η καθημερινότητα των περισσοτέρων είναι ιδιαίτερα απαιτητική, χρειάζεται να δημιουργούμε ελεύθερες ώρες και να τις αφιερώνουμε στους ανθρώπους που επιθυμούμε.

Είτε πρόκειται λοιπόν για τα παιδιά μας, είτε για οικογένεια και φίλους, ο χρόνος που περνάμε μαζί, έχει σημαντική αξία και είναι καλό να είναι δημιουργικός. Τέλος, αν είμαστε γονείς, είναι καλό να μην περιοριζόμαστε μόνο σε αυτόν τον ιερό ρόλο, αλλά να θυμόμαστε και τις άλλες μας ιδιότητες. Μπορούμε λοιπόν να αποχωριστούμε για λίγο τα αγαπημένα μας παιδιά και να τα εμπιστευτούμε σε ανθρώπους που ξέρουμε ότι θα τα φροντίσουν επαρκώς. Στην περίπτωση δε που δεν έχουμε αυτήν την επιλογή, η λύση του babysitting είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να σκεφτούμε.

Ουσιαστική επικοινωνία

Η επικοινωνία είναι το κλειδί για κάθε σχέση και μία σημαντική ένδειξη ότι θέλουμε αυτή να πετύχει. Για αυτό το λόγο χρειάζεται να είναι ποιοτική και να μη δημιουργεί ερωτηματικά και αντιφάσεις. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι λέξεις πρέπει πάντα να συνδυάζονται με πράξεις, καθώς στην αντίθετη περίπτωση αυτοαναιρούνται.

Είναι απαραίτητο λοιπόν να είμαστε ανοιχτοί απέναντι στους αγαπημένους μας, να εκφράζουμε τους προβληματισμούς μας και να ακούμε τους δικούς τους. Μόνο τότε οι σχέσεις μας θα ανθίζουν συνεχώς και θα μπορούν να ανταπεξέλθουν πλήρως σε κάθε πρόκληση της καθημερινής ζωής.

Σεβασμός

Για να υπάρχει αποτελεσματική επικοινωνία, πρέπει απαραιτήτως να υπάρχει και σεβασμός στην προσωπικότητα και τα “θέλω” του ανθρώπου που έχουμε απέναντί μας. Είναι απαραίτητο λοιπόν να αγκαλιάζουμε συνεχώς όλες μας τις διαφορές και να σεβόμαστε τη μοναδικότητα του χαρακτήρα του.

Μην ξεχνάμε όμως ότι το κυρίαρχο σημείο που πρέπει να στοχεύουμε είναι ο σεβασμός του ίδιου μας του εαυτού. Δε γίνεται να απαιτούμε την αναγνώριση και την εκτίμηση ενός αγαπημένου μεν, αλλά τρίτου ατόμου, ενώ εμείς οι ίδιοι δε μας εκτιμάμε πραγματικά. Τέλος, είναι σημαντικό να είμαστε σε θέση να καταλαβαίνουμε τα λάθη μας και να ζητάμε συγγνώμη όταν χρειάζεται, ακόμα και από εμάς τους ίδιους.

Πράξεις φροντίδας

Αν και όλα τα παραπάνω είναι, χωρίς καμία αμφιβολία, πράξεις φροντίδας που δυναμώνουν μια σχέση, υπάρχουν και κάποιες μικρές εκπλήξεις που μπορούμε να κάνουμε καθημερινά και δείχνουν αμέσως την αγάπη και το ενδιαφέρον μας. Ένα νόστιμο γεύμα, ένα δώρο, ένα ταξίδι και ένα ραντεβού είναι κάποιες μικρές πράξεις με τεράστια αξία, που ενισχύουν δεσμούς και δημιουργούν συναισθήματα πληρότητας.

Φυσικά, πρέπει να θυμόμαστε ότι ως αφετηρία πρέπει πάντα να έχουμε τον εαυτό μας. Αυτόν πρέπει να φροντίζουμε πρωτίστως, να τον γεμίζουμε αγάπη και να τον έχουμε ως προτεραιότητα. Μόνο έτσι θα νιώθουμε ολοκληρωμένοι και θα μπορούμε να δώσουμε σε όλες μας τις σχέσεις όλη τη φροντίδα του κόσμου. Η αυτοφροντίδα συνεπώς είναι απαραίτητο να βρίσκεται πρώτη στη λίστα μας και να συνοδεύει όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας.

Φτάνοντας στο τέλος, εξερευνήσαμε κάποιους από τους τρόπους που μπορούμε να φροντίσουμε όλες τις σημαντικές σχέσης της ζωής μας. Σε αυτές, όπως είδαμε παραπάνω, πρώτη θέση έχει (ή θα έπρεπε να έχει!) ο εαυτός μας. Ας κάνουμε λοιπόν ό,τι χρειάζεται για να βάλουμε αγάπη στη ζωή μας και εν συνεχεία να την μοιράσουμε στους αγαπημένους μας!

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

Πώς να φροντίζουμε κάθε είδος σημαντικής σχέσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ