Πράγματα που συχνά αλλάζουν όταν μεγαλώνει μια οικογένεια

Πολλά πράγματα αλλάζουν όταν μια οικογένεια αποφασίζει να μεγαλώσει. Τα προβλήματα, οι ανησυχίες κι οι διάφορες δοκιμασίες είναι και αυτά μέρος αυτής της διαδικασίας. Πράγματα που συχνά αλλάζουν όταν μεγαλώνει μια οικογένεια

Η εξέλιξη κι η ανάπτυξη μιας οικογένειας είναι ίσως ένα από τα πιο συναρπαστικά και μεταμορφωτικά ταξίδια που μπορεί να διανύσει ένας άνθρωπος στη ζωή του. Όλοι λίγο-πολύ έχουμε πραγματευτεί αυτό το ζήτημα, έχοντας ζυγίσει την επίδραση και το ρόλο της ως βασικό πυλώνα της κοινωνίας. Με την πάροδο του χρόνου, η οικογένεια ενδέχεται να αναπροσαρμοστεί, με τη δομή κι τη δυναμική της να μεταβάλλονται διαρκώς, οπότε η αντιμετώπιση κι ο χειρισμός των αλλαγών απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Αυτός ο εύκολα μεταβαλλόμενος θεσμός έρχεται να δοκιμάσει τις ικανότητες προσαρμογής των μελών της, φέρνοντας στο προσκήνιο ανατροπές, αλλαγές κι εξελίξεις που μπορεί να μην είχαμε καν αναλογιστεί. Έτσι λοιπόν, αυτό το άρθρο θα “χαράξει” το δρόμο για να αναζητηθούν και να προσδιοριστούν όλα εκείνα τα πράγματα που “μεταμορφώνονται” κατά την ανάπτυξη μιας οικογένειας!

1.   Το σπίτι

Με την αύξηση των μελών της οικογένειας, η ανάγκη για ένα μεγαλύτερο σπίτι γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Απαιτήσεις που μέχρι πριν λίγο καιρό δεν αποτελούσαν τροχοπέδη στην καθημερινή διαβίωση, τοποθετούνται τώρα στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας. Έτσι λοιπόν, η κατοικία μας αρχίζει να “μπαίνει” σε συγκεκριμένα καλούπια που στο τέλος θα δημιουργήσουν ένα χώρο που θα εξυπηρετεί και θα διευκολύνει τη ζωή των μελών της. Τα περιορισμένα δωμάτια, η έλλειψη αποθηκευτικών χώρων, ακόμα κι η τοποθεσία του σπιτιού, μπορούν εύκολα να πυροδοτήσουν την ανάγκη ανακαίνισης ή και μετακόμισης.

Από τα υπνοδωμάτια, το μπάνιο μέχρι το σαλόνι και την κουζίνα, οι αλλαγές στη διαμόρφωση, αλλά και την επιλογή των επίπλων μπορούν να κάνουν ένα σπίτι ακόμα πιο λειτουργικό, επιτρέποντας σε όλα τα μέλη να κινούνται και να ζουν με ευελιξία. Μάλιστα, ειδικά όταν μιλάμε για αυτούς τους πολυσύχναστους χώρους, μια σωστή έρευνα αγοράς για μια καινούργια κι εξαιρετικά ποιοτική κουζίνα, όπως εκείνες του gruppocucine.gr, αποτελούν την ιδανική λύση για ένα χώρο που θα εξυπηρετεί εύκολα τις αυξημένες ανάγκες. Παράλληλα, ένας μεγαλύτερος καναπές, ή ένα επιπλέον κρεβάτι, όπως εκείνα του Amazon, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αδιαμφισβήτητα το πιο άνετο περιβάλλον!

2.   Τα έξοδα

Η ανάπτυξη μιας οικογένειας “αγγίζει” σχεδόν όλους τους τομείς της ζωής κι ειδικά εκείνον που αφορά τη διαχείριση του οικονομικού φορτίου. Μάλιστα, όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, είναι φυσικό άλλο τόσο να μεγαλώσουν κι οι ανάγκες τους. Η ανατροφή τους, το κόστος της παιδείας, της υγείας ή και της διασκέδασης τους είναι μερικά αυτονόητα, αλλά και κοστοβόρα έξοδα που  μπορούν να επηρεάσουν τον ημερήσιο οικονομικό προϋπολογισμό.

Έτσι λοιπόν, κάθε οικογένεια που επιλέγει να εξελιχθεί, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να “διαβεί” και δύσκολα οικονομικά μονοπάτια που θα τη φέρουν αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις και δοκιμασίες. Ωστόσο, ένας οικονομικός προγραμματισμός, μία σωστή οργάνωση κι οι διάφορες πρακτικές και στρατηγικές, μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στη διαχείριση κάθε πρόκλησης κι επιβάρυνσης, έτσι ώστε να μη δοκιμαστεί η σταθερότητα της οικογένειας!

3.   Οι προτεραιότητες

Είναι απολύτως λογικό κι αναμενόμενο, με την αύξηση των μελών μιας οικογένειας να ανασυντάσσεται και κάθε πτυχή της ζωής, πόσο μάλλον οι προτεραιότητες. Κάθε γονιός καλείται να αναγνωρίσει τον τεράστιο μετασχηματισμό που αυτή η αλλαγή θα επιφέρει στη προσωπική του ζωή κι αρχίζει να διαμορφώνει και να “πλάθει” κάθε ευθύνη κι υποχρέωσή του γύρω από τις ανάγκες των παιδιών του.

Η εξέλιξη κι ο “εμπλουτισμός” μιας οικογένειας προσφέρει την ευκαιρία να ανακαλύψει και να επανεκτιμήσει κανείς τι πραγματικά έχει σημασία. Σε αυτό το σημείο, έρχεται να “κουμπώσει” το ζήτημα της ισορροπίας. Είναι φυσιολογικό, ο προσωπικός χρόνος, οι κοινωνικές συναναστροφές και τα χόμπι να παραμεριστούν εντελώς στο όνομα της γονικής ευθύνης και των υποχρεώσεων ενός νοικοκυριού. Όμως, δεν απαιτούνται τεράστιες θυσίες για να διασφαλιστεί η ευημερία της οικογένειας. Η οργάνωση κι η διαχείριση του χρόνου κρίνεται ουσιώδης και σωτήρια για κάθε μέλος που επιθυμεί να αφιερωθεί στην οικογένειά του, χωρίς να χάσει τον εαυτό του!

4.   Η καθημερινή ρουτίνα

Το μόνο σίγουρο είναι, ότι με την αύξηση των μελών μιας οικογένειας δημιουργείται αυτόματα κι ένα νέο δυναμικό στην καθημερινότητά μας. Ακόμα κι οι πιο απλές και καθημερινές δραστηριότητες, όπως εκείνη της προετοιμασίας ενός γεύματος, που άλλοτε φάνταζε ως μια εύκολη και γρήγορη διαδικασία, έρχεται να ανασυντάξει τον αρχικό μας προγραμματισμό. Νέα μέλη σημαίνει και νέες συνήθειες, νέες προτιμήσεις που μπορεί να απαιτούν περισσότερο χρόνο, προσοχή και φροντίδα.

Η οικογένεια καλείται να προσαρμοστεί και να διαμορφώσει μια ρουτίνα που θα εξυπηρετεί την καινούργια της πραγματικότητα και τον ανανεωμένο τρόπο ζωής της. Η προσθήκη νέων μελών μπορεί να προκαλέσει έντονα συναισθήματα, από ενθουσιασμό και συγκίνηση, μέχρι άγχος, θυμό και σύγχυση. Για ακόμα μια φορά λοιπόν, η δημιουργία ενός σωστού προγράμματος θα αποβεί χρήσιμη κι άκρως βοηθητική για την οργάνωση, την υιοθέτηση υγιών συνηθειών, αλλά και την εξομάλυνση των συγκρούσεων!

Πολλά πράγματα αλλάζουν όταν μια οικογένεια αποφασίζει να μεγαλώσει. Τα προβλήματα, οι ανησυχίες κι οι διάφορες δοκιμασίες είναι και αυτά μέρος αυτής της διαδικασίας, αλλά με την κατάλληλη στήριξη, τη συνεργασία κι ένα ισορροπημένο πρόγραμμα, μπορούν να χτιστούν οι πιο δυνατοί οικογενειακοί δεσμοί!

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

όταν μεγαλώνει μια οικογένεια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ