Παθήσεις των ματιών που συχνά μας ταλαιπωρούν και τι μπορούμε να κάνουμε

Οι παθήσεις των ματιών που μπορεί να μας ταλαιπωρήσουν στη ζωή μας είναι διάφορες και οφείλονται σε μία ευρεία γκάμα αιτιών. Παθήσεις των ματιών που συχνά μας ταλαιπωρούν και τι μπορούμε να κάνουμε

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αντιμετωπίσει ή θα αντιμετωπίσουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας κάποιο πρόβλημα με τα μάτια μας, είτε πρόκειται για την πρεσβυωπία λόγω ηλικίας, είτε για κάποια πάθηση των βλεφάρων. Ευτυχώς όμως, σε όλες τις περιπτώσεις -ακόμα και στις πιο σοβαρές- υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, τόσο για να προλάβουμε, όσο και για να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα των διάφορων οφθαλμικών παθήσεων. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι πιο συχνές παθήσεις των ματιών που μας ταλαιπωρούν και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτές!

Διαθλαστικές ανωμαλίες

Μία από τις κυριότερες κατηγορίες οφθαλμικών παθήσεων έχουν να κάνουν με διαθλαστικές ανωμαλίες, όπως η μυωπία, η πρεσβυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός. Μπορούν να εντοπιστούν εύκολα με έναν απλό οφθαλμικό έλεγχο σε κάποιον καταρτισμένο επιστήμονα, όπως ο οφθαλμίατρος Θάνος Μπεζάτης, ο οποίος θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπισή τους. Ποιες είναι όμως οι ιδιαιτερότητες του κάθε τύπου διαθλαστικής ανωμαλίας που την κάνουν να χρήζει άμεσης αντιμετώπισης;

Μυωπία

Η μυωπία προκύπτει λόγω της συγκέντρωσης των ακτίνων του φωτός σε ένα σημείο πριν από τον αμφιβληστροειδή, αντί για πάνω στον αμφιβληστροειδή, όπως συμβαίνει στους ανθρώπους χωρίς κάποια διαθλαστική πάθηση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μήκος του ματιού είναι μακρύτερο από το κανονικό, ότι ο κερατοειδής χιτώνας είναι πιο κυρτός από το κανονικό ή ότι υπάρχει ένας συνδυασμός των δύο αυτών ιδιαιτεροτήτων. Έτσι, η μακρινή όραση γίνεται θολή, ανάλογα πάντα με τους βαθμούς μυωπίας που έχει κάποιος. Πρόκειται για μία εξαιρετικά συνηθισμένη διαθλαστική ανωμαλία, αφού την έχουν 1 στους 3 ανθρώπους παγκοσμίως.

Πρεσβυωπία

Η πρεσβυωπία είναι μία ακόμα συνηθισμένη διαθλαστική ανωμαλία, η οποία πρωτοεμφανίζεται σε άτομα ηλικίας 40 ετών και αυξάνεται προοδευτικά μέχρι τα 65 έτη. Το κυριότερο σύμπτωμα της πρεσβυωπίας είναι η μείωση της κοντινής όρασης, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα το άτομο να δυσκολεύεται στο διάβασμα ή σε άλλες δραστηριότητες που απαιτούν την επικέντρωση των ματιών σε κοντινό σημείο. Πρόκειται για μία κατάσταση, η οποία δεν είναι αναστρέψιμη και γι’ αυτό είναι σημαντική η έγκαιρη αντιμετώπισή της με τα κατάλληλα γυαλιά πρεσβυωπίας, όπως αυτά της Eyelead.

Υπερμετρωπία

Η υπερμετρωπία συνδυάζει τα συμπτώματα της μυωπίας και της πρεσβυωπίας, αφού όποιος έχει αυτή τη διαθλαστική ανωμαλία δυσκολεύεται να δει τόσο σε κοντινές, όσο και σε μακρινές αποστάσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ακτίνες του φωτός συγκεντρώνονται πίσω από τον αμφιβληστροειδή, αντί για πάνω σε αυτόν. Παρόλο που υπάρχει ήδη από την παιδική ηλικία,τα συμπτώματα της διαθλαστικής αυτής πάθησης εμφανίζονται στα 40 με 50 έτη, με την εκδήλωση παράλληλα και της πρεσβυωπίας.

Αστιγματισμός

Ο αστιγματισμός είναι μία ακόμα κοινή διαθλαστική ανωμαλία, κύριο σύμπτωμα της οποίας είναι η θολή όραση τόσο σε κοντινές, όσο και σε μακρινές αποστάσεις. Οι αιτίες για τις οποίες εμφανίζεται εντοπίζονται στον κρυσταλλοειδή φακό και στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού, ο οποίος έχει ωοειδές σχήμα, σε αντίθεση με το σφαιρικό που είναι το φυσιολογικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ακτίνες του φωτός να μη συγκεντρώνονται σε ένα σημείο, αλλά σε δύο, προκαλώντας το σύμπτωμα της θολής όρασης. Όπως και οι υπόλοιπες διαθλαστικές ανωμαλίες, έτσι και ο αστιγματισμός αντιμετωπίζεται με το καταλληλο ζευγάρι γυαλιών οράσεως!

Επιπεφυκίτιδα

Η επιπεφυκίτιδα είναι μία φλεγμονή του επιπεφυκότος του ματιού, της μεμβράνης δηλαδή που σκεπάζει την επιφάνεια του ματιού. Οι τύποι της επιπεφυκίτιδας είναι δύο: η μολυσματική και η μη μολυσματική και προκαλούν συμπτώματα, όπως ερυθρότητα, εκκρίσεις και οίδημα. Για τη διάγνωση αυτής της ενοχλητικής πάθησης απαιτείται εξέταση από οφθαλμίατρο, ο οποίος είναι σε θέση να καθορίσει την αιτία της εμφάνισης της επιπεφυκίτιδας και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία, η οποία συνήθως περιλαμβάνει την ενυδάτωση του οφθαλμού με ειδικές σταγόνες.

Χαλάζιο

Το χαλάζιο είναι μία κοινή πάθηση των βλεφάρων, η οποία εκδηλώνεται με το σχηματισμό κύστης, συνήθως στο πάνω βλέφαρο, η οποία προκαλείται από την απόφραξη των σμηγματογόνων αδένων του βλεφαρικού χείλους. Οι αιτίες που κρύβονται πίσω από το χαλάζιο είναι ποικίλες, όπως η βλεφαρίτιδα, οι ιογενείς λοιμώξεις, η ροδόχρους ακμή και η μακροχρόνια χρήση μακιγιάζ στα μάτια. Και στην περίπτωση αυτή, ο πλέον κατάλληλος για να κάνει τη διάγνωση είναι ένας χειρουργός οφθαλμίατρος, αλλά και ένας δερματολόγος, εάν υπάρχει και κάποια δερματική πάθηση.

Καταρράκτης

Ο καταρράκτης είναι μία οφθαλμική πάθηση, η οποία εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών και έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού. Πρόκειται για μία εξαιρετικά σοβαρή πάθηση, η οποία, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τύφλωση. Τα πρώτα συμπτώματα του καταρράκτη λοιπόν, τα οποία δε θα πρέπει να αγνοηθούν, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη θολή όραση, τη δυσκολία όρασης όταν υπάρχει χαμηλός φωτισμός, και τη φωτοευαισθησία. Όσον αφορά τη θεραπεία, ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί ο καταρράκτης είναι η χειρουργική επέμβαση, η οποία έχει μάλιστα πάνω από 99% ποσοστό επιτυχίας!

Οι παθήσεις των ματιών που μπορεί να μας ταλαιπωρήσουν στη ζωή μας είναι διάφορες και οφείλονται σε μία ευρεία γκάμα αιτιών. Σε κάθε περίπτωση όμως, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, γι’ αυτό δε θα πρέπει να αμελούμε τον τακτικό οφθαλμολογικό έλεγχο στον οφθαλμίατρό μας!

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ