Εξετάσεις και ισορροπημένη διατροφή των παιδιών

Η ισορροπία και το μέτρο στην επιλογή των φαγητών ενισχύουν σημαντικά την απόδοση του μαθητή στο διάβασμα, ενώ η σωστή κατανομή των γευμάτων συμβάλλει στην καλύτερη διάθεση, στην αύξηση ενέργειας, στην απομνημόνευση αλλά και στην αυτοσυγκέντρωση. Εξετάσεις και ισορροπημένη διατροφή των παιδιών

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

Πέρα από την σωστή προετοιμασία των μαθημάτων σημαντικό ρόλο φαίνεται να διαδραματίζει και η διατροφή του παιδιού για τις εξετάσεις. Ας μη ξεχνάτε ότι τα παιδιά βρίσκονται σε μια ηλικία ταχύτατης σωματικής αλλά και πνευματικής ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν υψηλές ανάγκες για πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

Ας ξεκινήσουμε με ένα καλό πρωινό

Το πρωινό είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια των εξετάσεων και όχι μόνο φυσικά, καθώς επιδρά στη ρύθμιση της γλυκόζης. Η γλυκόζη, είναι το βασικό καύσιμο του εγκεφάλου μας, τα επίπεδα της οποίας μειώνονται το βράδυ κατά τον ύπνο. Η χαμηλή γλυκόζη αίματος έχει συσχετισθεί με φτωχή μνήμη, δυσκολίες της συγκέντρωσης και της μνήμης. Τρώγοντας λοιπόν πρωινό, αυξάνουμε τα επίπεδα γλυκόζης αίματος και επιτρέπουμε στον οργανισμό μας να λειτουργεί κανονικά.

Μικρά και συχνά γεύματα

Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων συμβάλλει στο να βρίσκεται ο μαθητής σε εγρήγορση και να αυξάνεται η αποδοτικότητά του. Συστήνεται να κάνουμε γεύματα ανά 2-3 ώρες, ώστε ο μαθητής να μην αισθάνεται ούτε το αίσθημα της πείνας ούτε το αίσθημα του υπερκορεσμού. Αντίθετα, τα μεγάλα γεύματα προκαλούν υπνηλία και μειώνουν τη συγκέντρωση και την ικανότητα σκέψης του παιδιού.

Πολύ σημαντικό που πρέπει να προσέχουμε σε περίοδο εξετάσεων είναι να προσλαμβάνουμε επαρκείς θερμίδες και να μην ακολουθούμε αυστηρές υποθερμιδικές διατροφές, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη διάθεση και αδυναμία συγκέντρωσης.

Τροφές που βελτιώνουν τη μνήμη & τη διάθεση

Κάποιες  τροφές έχουν την ιδιότητα να μας βελτιώνουν τη διάθεση και να επιδρούν θετικά στην πνευματική λειτουργία του εγκεφάλου μας. Μερικές τέτοιες τροφές είναι οι παρακάτω:

Ψάρια

Tα λιπαρά ψάρια όπως σαρδέλες, σκουμπρί, σολομός, είναι πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, σημαντικού δομικού στοιχείου του εγκεφάλου. Οξύνουν τη μνήμη και βελτιώνουν τη διάθεση.

Σπανάκι & Πράσινα Φυλλώδη Λαχανικά

Όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κυρίως το σπανάκι, αποτελούν πλούσια πηγή φυλλικού οξέος, βιταμίνης Κ, βιταμίνης B, και λουτεΐνης η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στην καλή υγεία των ματιών.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C βοηθάει στην παραγωγή της αδρεναλίνης και της νοραδρεναλίνης, οι οποίες βοηθούν στην αντιμετώπιση του στρες π.χ. πορτοκάλι, πιπεριές, μπρόκολο, φράουλες, λεμόνι. Η βιταμίνη c επίσης βοηθά στην απορρόφηση του φυτικού σιδήρου. Προσθέτουμε λοιπόν τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως φακές και σπανάκι μαζί με βιταμίνη C όπως το λεμόνι, οι πιπεριές, η ντομάτα και το πορτοκάλι.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Ε, συστατικά που χρησιμοποιούνται από τον εγκέφαλο για τις ζωτικές του λειτουργίες. Επιπλέον οι ξηροί καρποί αποτελούν καλή πηγή ω3 λιπαρών οξέων που όπως αναφέραμε είναι σημαντικό για τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Σοκολάτα

Η κατανάλωση μικρής ποσότητας σοκολάτας μπορεί να βοηθήσει, καθώς φαίνεται να αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών,  και περιέχει μαγνήσιο, φαινυλεθυλαμίνη και καφεΐνη. Όλα τα παραπάνω σχετίζονται με τη βελτίωση της διάθεσης. Για αυτό και χαρακτηρίζεται ως απαραίτητο τρόφιμο σε περίοδο εξετάσεων και έντονου διαβάσματος.

Αυγό

Η λεκιθίνη, ένα φωσφολιπίδιο είναι υπεύθυνη για την γένεση βασικών νευροδιαβιβαστών, προάγοντας τις πνευματικές λειτουργίες. Καλή πηγή λεκιθίνης είναι το αυγό. Η χολίνη  που επίσης περιέχεται στο αυγό φαίνεται να ενδυναμώνει τη μνήμη και να ενισχύει τη δυνατότητα συγκέντρωσης. Η χολίνη ανήκει στο  σύμπλεγμα βιταμινών Β και συμβάλλει στην έκκριση της χημικής ουσίας ακετυλοχολίνης από τον εγκέφαλο, η οποία συσχετίζεται με την ενδυνάμωση της μνήμης. Η χολίνη εκτός από τα αυγά συναντάται στη σοκολάτα και το συκώτι.

Νερό

Η καλή ενυδάτωση εξασφαλίζει λιγότερη κόπωση και καλύτερη συγκέντρωση. Εκτός από το νερό και τα αφεψήματα, υπάρχουν και κάποια τρόφιμα όπως τα φρούτα, λαχανικά, γιαούρτι, γάλα και οι σούπες που συμβάλλουν στην ενυδάτωσή μας. Ένας δείκτης επαρκούς πρόσληψης υγρών είναι τα 8-10 ποτήρια νερού ημερησίως.

Μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο δείπνο, καθώς ένα βαρύ βραδινό μπορεί να επηρεάσει τη χαλάρωση και την ξεκούραση του μαθητή και κατ’ επέκταση την απόδοσή του την επόμενη ημέρα.

Φυσικά εκτός από τα παραπάνω, σημαντική προϋπόθεση είναι να περιοριστεί όσο είναι εφικτό το άγχος, να υπάρχει επαρκής και καλής ποιότητας ύπνος και, επίσης, να εξασφαλιστεί η καλή ενυδάτωση του οργανισμού σε καθημερινή βάση.

Καλή επιτυχία!

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ