All-time favorite books!

Σε μία παλιότερη ανάρτηση είχα πει ότι θα επανέλθω σχετικά με τα must have books κατά την άποψή μου. Σαφώς οι επιλογές είναι διαφορετικές για τον καθένα που προέρχονται από τις διαφορετικές προτιμήσεις με βάση την ιδιοσυγκρασία και τα ενδιαφέροντά του. Εγώ προσωπικά από την εφηβεία και μετά έδειξα αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον σε βιβλία ψυχολογίας, προσωπικής ανάπτυξης και αυτογνωσίας, ψυχοθεραπείας και τα τελευταία χρόνια παιδοψυχολογίας και συμβουλευτικής γονέων.

Ας ξεκινήσω να σας παρουσιάζω τον δικό μου top κατάλογο:

1. Να Ζεις να Αγαπάς και να Μαθαίνεις – Λέο Μπουσκάλια

Πόσο θα μπορούσε ένας άνθρωπος να λατρέψει ένα βιβλίο; Δεν ξέρω, δεν το γνωρίζω και δεν θα το μάθω ποτέ. Ένας θησαυρός ατελείωτης έμπνευσης, θάρρους και αποφασιστικότητας. Μέσα από τους δρόμους της αγάπης και της κατανόησης βλέπεις την ζωή σε μία άλλη διάσταση. Το έχω διαβάσει 3 φορές και κάθε φορά που νιώθω ότι “χάνω τον δρόμο μου” το διαβάζω ξανά…

2. Το Μυστικό – Μπέρν Ρόντα

“Ταξιδεύοντας σε τούτες τις σελίδες και γνωρίζοντας το Μυστικό, θα ανακαλύψετε με ποιο τρόπο θα μπορέσετε να έχετε, να είστε ή να κάνετε ότι θελήσετε. Θα ανακαλύψετε ποιοι πραγματικά είστε. Θα ανακαλύψετε το αληθινό μεγαλείο που σας περιμένει”

Απόσπασμα από την Εισαγωγή.

3. Οι Φυλακές της Παιδικής μας Ηλικίας – Alice Miller

Από Alice Miller έχω διαβάσει και ένα άλλο  βιβλίο “το σώμα δεν ψεύδεται ποτέ” . Όμως τις “φυλακές τις παιδικής ηλικίας ή αλλιώς το δράμα του προικισμένου παιδιού” το ξεχώρισα αμέσως. Είναι ίσως το μοναδικό βιβλίο το οποίο με έκανε να κλάψω… Η ανάγνωσή του ήταν δύσκολη, δεν θα το πρότεινα σαν ένα ευκολοδιάβαστο βιβλίο. Όμως είναι μία αφύπνιση, μία ανακάλυψη της δικής μας αλήθειας και μία έντονη προσπάθεια να ξεφύγουμε από έναν φαύλο κύκλο καταπιεσμένων συναισθημάτων και αυτόματων μοντέλων συμπεριφοράς που βασίζονται στο ανεξερεύνητο υποσυνείδητο μας.

4. Ο Δρόμος της Αυτοεξάρτησης – Χόρχε Μπουκάι

Τα φύλλα πορείας είναι τέσσερα στο σύνολό τους. Ο Δρόμος της Αυτοεξάρτησης – Ο Δρόμος της Συνάντησης – Ο Δρόμος των Δακρύων – Ο Δρόμος της Ευτυχίας. Όλα έχουν να μας δώσουν πρακτικά μαθήματα ζωής. Η καλύτερη ανάγνωση θα πρότεινα να γίνει με την παραπάνω σειρά που τα έχω αναρτήσει καθώς το ένα είναι μία συνέχεια του άλλου, το ένα μάθημα μετά το άλλο ώστε να καταλήξεις στην Ευτυχία… Ο Δρόμος της Αυτοεξάρτησης για εμένα ίσως ήταν το πιο βασικό από όλα ίσως γιατί εκεί είχα εστιάσει τις δικές μου αδυναμίες.

5. Ο Μικρός Πρίγκιπας – Αντουάν Ντε Σαιντ Εξυπέρυ

Όσο και αν φαίνεται παράξενο δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά. Ίσα ίσα που πιστεύω ότι απευθύνεται σε ενήλικες. Διαβάστε το και σε μερικά χρόνια ξανά διαβάστε το. Κάθε φορά που θα το διαβάζετε και όσο μεγαλώνετε θα ανακαλύπτετε και μία ακόμη κρυμμένη αλήθεια!

6. Μεγαλώνοντας μέσα στην Ελληνική Οικογένεια – Ματθαίος Γιωσαφάτ

Εάν ετοιμάζεσαι να γίνεις μητέρα ή πατέρας, εάν ήδη έχεις κάνει παιδιά πιστεύω πως αυτό το βιβλίο θα πρέπει να το διαβάσεις κρατώντας και ένα μαρκαδόρο υπογραμμίζοντας τα βασικά. Ο Γιωσαφάτ είναι από τους αγαπημένους μου “γιατρούς” του είδους του και όπως ο ίδιος τονίζει πάντα στις διαλέξεις του, θα πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ στα σχολεία να βάλουν και ένα “μάθημα ζωής”. Τα παιδιά μαθαίνουν ιστορία, μαθηματικά και γραμματική και δεν ξέρουν τι είναι η ζωή, δεν τους μαθαίνει κανένας να ζουν! Το βιβλίο είναι περιγραφή συνολικά τεσσάρων διαλέξεων του Γιωσαφατ με την συμμετοχή του κοινού και αποτυπωμένες όλες οι ερωτήσεις – απαντήσεις. Η παιδική ηλικία καθορίζει σε σημαντικότατο βαθμό την ανάπτυξη της προσωπικότητας και την πορεία της ζωής του κάθε ατόμου. Από τους σημαντικότερους οδηγούς διαπαιδαγώγησης των παιδιών για τους νέους γονείς!

Στη συνέχεια του άρθρου μου θα σας αναφέρω κάποια βιβλία τα οποία επιθυμώ να διαβάσω στο επόμενο διάστημα. Είναι προτάσεις της αγαπημένης μου κας Μαρίας η οποία έχει ψάξει τον κόσμο του βιβλίου πολύ καλύτερα από εμένα συγκεκριμένα στον τομέα της ψυχολογίας που αναφέρω. Η βιβλιοθήκη της είναι μία όαση για έναν λάτρη των βιβλίων… Την ευχαριστώ θερμά καθώς κάθε φορά με εφοδιάζει με νέους θησαυρούς!

1. Εισαγωγή στην Αναλυτική Ψυχολογία – Καρλ Γιουνκ

Για να κατανοήσουμε την απίστευτη λειτουργία υποσυνείδητου – ασυνείδητου.

2. Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο – Μαρσέλ Προυστ

Ένας μαγικός τρόπος παρατήρησης και περιγραφής φύσης και συναισθημάτων.

3. Άπαντα – Κ.Π. Καβάφης

Μία διαχρονική υπερσυμπυκνωμένη φιλοσοφία.

Αυτές λοιπόν ήταν οι σημερινές μας προτάσεις και εύχομαι να σας έδωσα ένα ερέθισμα για books shopping! Θα χαρώ πολύ να διαβάσω και δικές σας προτάσεις, με τα αγαπημένα σας βιβλία!

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μαρία μου εσύ δεν διαβάζεις απλά.. τα καταβροχθίζεις… Από ότι βλέπω έχεις απιλέξει ένα συγκεκριμένο είδος λογοτεχνίας που η αλήθεια είναι ότι και εμένα μου αρέσει πολύ… έχω διαβάσει 3 από τα παραπάνω αλλά τον Προυστ τον άφησα στη μέση… Πρέπει να είσαι σε φαση για να τα διαβάσεις.. και εγώ δεν το έχω εδώ και πολύ καιρό… Ελπίζω να μου ξανάρθει γιατί είναι φοβερά γραφήματα που σε ξυπνάνε και σε βοηθάνε πολύ να ανακαλύψεις δικά σου πράγματα που ούτε τα φανταζοσουνα… Φιλιά.. και μπράβο για τις επιλογές.. Μου άρεσαν πολύ…

  2. Σε ευχαριστώ καλή μου effie και χαίρομαι που σου αρέσουν! Η αλήθεια είναι πως από τότε που γεννήθηκε η μικρή διαβάζω λιγότερο λόγο περιορισμένου χρόνου, αλλά όσο μπορώ το κυνηγάω. Το συγκεκριμένο είδος θεωρώ είναι δύσκολο και δε αρέσει σε αρκετό κόσμο είμαστε νομίζω στην μειοψηφία. Βλέπεις η αφύπνιση πονά και πρέπει να έχεις επιλέξει ότι θα απαρνηθείς τον εύκολο δρόμο… Φιλιά πολλά και καλό σου βράδυ!

  3. Λατρεύω Μικρό Πρίγκιπα! Πολύ ωραίες οι προτάσεις σου θα τις έχω στα υπόψη μιας κι είμαι ο βιβλιοφάγος της οικογένειας! Καλημέρα!

  4. Μαράκι μου, φαίνονται πολύ αξιόλογες οι προτάσεις σου αν και δεν ανήκω σ’αυτή την κατηγορία αναγνωστών! Παρόλα αυτά έχω διαβάσει τα δύο πρώτα βιβλία που ανέφερες και φυσικά τον μικρό πρίγκιπα πριν καιρό – ίσως ήρθε η ώρα να τα ξαναπιάσω στα χέρια μου, και τα τρία! Από τα υπόλοιπα που πρότεινες μου έκανε “κλικ” του Γιωσαφάτ! φιλάκια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ