Η επίδραση του bullying στην μόρφωση των παιδιών

Το μυαλό τους ήταν συνέχεια απασχολημένο με το τι θα αντιμετώπιζαν μετά το σχολείο… Η επίδραση του bullying στην μόρφωση των παιδιών.

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

Είναι γεγονός ότι τα παιδιά τα οποία γίνονται θύματα bullying για αρκετό καιρό έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, αρχίζουν και φοβούνται το σχολείο ενώ οι βαθμοί τους γίνονται συνεχώς χειρότεροι.

Σε μια έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ σε παιδιά 5-18 ετών, απεδείχθη ότι το 1 στα 4 έχει πέσει θύμα μακροχρόνιου bullying και 1 στα 3 ελάχιστα έως καθόλου. Επίσης 1 στα 4 παιδιά δέχθηκε bullying σε μικρότερη ηλικία αλλά ελαττώθηκε αισθητά όσο μεγάλωνε. Ένα 18% μόνο αντιμετώπισε χειρότερες καταστάσεις όσο μεγάλωνε. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα ποσοστά δεν επηρεάζονται από την κοινωνική τάξη των παιδιών.

Γενικά όμως, οι πιθανότητες κάποιο παιδί να αντιμετωπίσει μια κατάσταση bullying είναι χαμηλότερη όσο μεγαλώνει και πηγαίνει σε μεγαλύτερες τάξεις στο σχολείο. Επίσης ήταν φανερό ότι σε φαινόμενα μακροχρόνιου bullying η απόδοση και οι βαθμοί αυτών των παιδιών στο σχολείο είχαν πτωτικές τάσεις.

Επίσης είναι κανόνας ότι τα αγόρια πέφτουν πολύ πιο συχνά θύματα bullying από ότι τα κορίτσια και μάλιστα η ψαλίδα ανοίγει ακόμα περισσότερο όσο μεγαλώνουν τα παιδιά.

Μετά από ερωτήσεις που έγιναν στα ίδια τα παιδιά, εκείνα που αντιμετώπιζαν θέματα bullying είχαν πρόβλημα παρακολούθησης των μαθημάτων στην τάξη. Το μυαλό τους ήταν συνέχεια απασχολημένο με το τι θα αντιμετώπιζαν μετά το σχολείο, ή πως θα ξέφευγαν από τον θύτη τους εκείνη την ημέρα. Οι ομαδικές εργασίες ήταν επίσης ένα πρόβλημα, ειδικά αν στην ομάδα εργασίας βρισκόταν και ο θύτης.

Τέλος, συνεχώς αυξανόμενο στην εποχή μας είναι και το φαινόμενο cyber bullying, το οποίο ουσιαστικά είναι το ίδιο αλλά στον διαδικτυακό χώρο. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν εκμηδενίσει τις αποστάσεις και έτσι είναι ευκολότερο για το θύμα να δεθεί επίθεση και στον κυβερνοχώρο. Μάλιστα, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα παιδιά που είχαν πέσει θύμα bullying στο διαδίκτυο είχαν αντιμετωπίσει το ίδιο και στην καθημερινή τους ζωή, πολλές φορές από το ίδιο ή τα ίδια άτομα.

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

Διάβασε:

Επιπτώσεις αλλά και μέθοδοι καταπολέμησης του Bullying

epiptwseis-alla-kai-methodoi-katapolemisis-tou-bullying

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ