Δεν υπάρχει Μάρτης, χωρίς Σαρακοστή και Καθαρά Δευτέρα, χωρίς λαγάνες! Φτιάξαμε και εμείς τη δική μας λαγάνα λοιπόν! Λαγάνα παραδοσιακή, συνταγή του Άκη Πετρετζίκη

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη στην οποία έκανα απλώς δύο αλλαγές. Δεν έχω βάλει και τα 500 γρ. αλεύρι σκληρό αλλά 300 γρ. αλεύρι σκληρό και 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ώστε να μου βγει πιο μαλακιά και αφράτη. Επίσης δεν πρόσθεσα ζάχαρη στο πασπάλισμα επάνω στη λαγάνα, μόνο νερό, σουσάμι και λίγο λαδάκι. Κατά τα άλλα τα υλικά καθώς και η εκτέλεση είναι ακριβώς η ίδια που σας παραθέτω και παρακάτω.

Ώρα για ζύμωμα και η μικρή μου Κωνσταντίνα έχει λάβει θέση!

lagana-paradosiaki-syntagh-toy-aki-petretziki-mommyjammi2

ΥΛΙΚΑ:

  • 300 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 350 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 10 γρ. μαγιά ξερή
  • 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
  • 10 γρ. αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το άλειμμα

  • 2 κ.σ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κ.σ λάδι
  • σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Σε ένα μπολ, βάζουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
  • Αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι και χτυπάμε στο μίξερ με τον γάντζο για 5-7 λεπτά.
  • Στην αρχή χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα και μετά δυναμώνουμε τη ταχύτητα. Το αλάτι δεν το βάζουμε από την αρχή για να μην κάψει τη μαγιά μας.
  • Μόλις περάσουν τα 7 λεπτά, βάζουμε σε ένα μπολ λίγο λάδι και στα χέρια μας αλεύρι.
  • Βάζουμε το ζυμάρι στο μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη.
  • Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη (περίπου για 1 ½  ώρα).
  • Ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη και λίγο αλευριού σε λαγάνα τόσο μεγάλη ώστε να χωράει σε ταψί του φούρνου. Εγώ έβγαλα μία μεγάλη λαγάνα και όχι δύο μεσαίες.
  • Μεταφέρουμε τη λαγάνα  μας στο ταψί με λαδόκολλα ανοίγοντας τη λίγο πάνω στο ταψί για να κρατήσει το σχήμα της κατά το ψήσιμο.
  • Την αλείφουμε με το νερό και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Περιμένουμε για 20 λεπτά να φουσκώσει.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C στον αέρα.
  • Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά, τις πιέζουμε με το δάχτυλο μας κάνοντας τους δαχτυλιές για να πάρει το σχήμα της λαγάνας.
  • Την πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά.

Έτοιμη!!!

lagana-paradosiaki-syntagh-toy-aki-petretziki-mommyjammi3

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

Άκης Πετρετζίκης & Μαίρη Συνατσάκη – Συνταγές για Νηστεία by Maggi Greece

akis-petretzikis-kai-mary-synatsaki-syntages-gia-nhsteia-by-maggi-greece

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published.