Tι αποκαλύπτει η αποκριάτικη στολή για το χαρακτήρα σου;

H μεταμφίεση μας βοηθά να εκφράζουμε μια πλευρά του εαυτού μας που έχει την ανάγκη να εκδηλωθεί. Μπορεί να έχει και τη μορφή μιας κρυφής επιθυμίας; Tι αποκαλύπτει η αποκριάτικη στολή για το χαρακτήρα σου;

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

Who is but the form following the function of what and what I am is a man in a mask…

V for Vendetta (2005)

Στην κλασική πλέον ταινία V for Vendetta, η πρωταγωνίστρια (Evey Hammond) ρωτά τον μασκοφόρο πρωταγωνιστή V ποιος είναι. Εκείνος της απαντά ότι είναι παράδοξο να ρωτά κανείς έναν μασκοφόρο ποιος είναι.

 


Ίσως όμως η αλήθεια να εμφανίζεται όταν “μπαίνει” μια μάσκα στο πρόσωπο….

Οι απόκριες είναι από τις πιο διασκεδαστικές γιορτές, που μας γυρνά στα χρόνια τα παιδικά. Στα χρόνια της γνήσιας ανεμελίας και του κεφιού. Τότε που φορούσαμε τις μάσκες και γελούσα, κάναμε πλάκες και αστεία χωρίς τύψεις και ενοχές! Ευκαιρία για γλέντι, χορό και τραγούδι. Βάζουμε τη μάσκα και κρύβουμε τον “σοβαρό” εαυτό μας και εμφανίζουμε αυτόν που πραγματικά έχουμε.

Η μεταμφίεση είναι ένας τρόπος εκτόνωσης βαθύτερων συναισθημάτων μας, μια τάση πειραματισμού και έλεγχος ορίων. Έχουμε ίσως παρατηρήσει πως άνθρωποι έντονοι συνήθως επιλέγουν και εντυπωσιακές, ακραίες ή και σοκαριστικές στολές. Η ανάγκη τους στην πραγματική ζωή να τραβήξουν τα βλέμματα και την προσοχή συνεχίζουν και στις απόκριες.

Άνθρωποι χαμηλών τόνων που έχουν πολλά καταπιεστικά σύνδρομα, που στην πραγματικότητα δεν έχουν την ικανότητα να εκτονωθούν πολλές φορές επιλέγουν και να μη μασκαρευτούν. Θεωρούν “μεγάλους” τους εαυτούς τους για κάτι τέτοιο, δεν μπορούν να περάσουν καλά σε ένα αποκριάτικο πάρτι και συνήθως είναι σαν τις μύγες μέσα στο γάλα.

Υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων που ζητούν μέσα από την μεταμφίεση να δοκιμάσουν τα όρια, να πειραματιστούν. Βρίσκουν τρόπο εκτόνωσης των βαθύτερων ψυχικών και συναισθηματικών αναζητήσεων. Βρίσκουν την απόλυτη ελευθερία προσωπικής έκφρασης και εκδήλωσης των πιο κρυφών πτυχών του εαυτού τους. Τους αποδεσμεύει από εμμονές, φόβους, ανασφάλειες και καταπιεστικές αναστολές.

Το κουστούμι που θα επιλέξουμε δεν είναι μόνο προϊόν αισθητικής αλλά και υποσυνείδητης  ανάγκης έκφρασης.

Ιππότες και νεράιδες υποδηλώνουν την ρομαντική μας διάθεση και την νοσταλγία μας για την εποχή της αθωότητας, των παιδικών μας χρόνων.

Κλόουν υποδηλώνουν την ανάγκη μας για κέφι και γέλιο, την διασκεδαστική μας διάθεση. Την άνεση μας να γελάσουν οι άλλοι μαζί μας και εμείς να τους πειράξουμε.

Ήρωες υποδηλώνουν την ανάγκη μας για την προσοχή και την επιβεβαίωση των άλλων. Την ανάγκη μας να δείξουμε ότι θέλουμε να προσφέρουμε.

Στολή του κακού υποδηλώνει την ύπαρξη εσωτερικών αρνητικών συναισθημάτων, οργής, φόβου και αγανάκτησης που μέσα από την στολή θέλουμε να εκφράσουμε. Επιζητώντας το αίσθημα τους δέους από τους άλλους ίσως και μια ανάγκη εσωτερική απομόνωσης…άμυνας.

Αλλαγή φύλου ή και σεξουαλικού περιεχομένου υποδηλώνουν την ανάγκη για προσοχή και υποσυνείδητα…την ανάγκη για πειραματισμό…

Πέρα όμως από την βαθύτερη ψυχανάλυση του καθενός, οι απόκριες είναι γιορτή χαράς και γλεντιού.

Εντάξει δεν θα ψυχανεμιζόμαστε και με τα πάντα …

Επιλέγουμε να μασκαρευτούμε γιατί πάνω από όλα θέλουμε να “σπάσουμε” την καθημερινότητά μας, να περάσουμε καλά. Θέλουμε για μερικές ώρες να κάνουμε διάλειμμα από την εικόνα που έχουμε δώσει στους άλλους έξω και να υποδυθούμε κάτι άλλο… να αποποιηθούμε από τις κλασικές μας συμπεριφορές με τις οποίες έχουμε συνηθίσει τους γύρω μας.

ti-apokalyptei-h-apokriatikh-stolh-gia-to-xarakthra-sou-mommyjammi2

Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά μας και εμείς ως γονείς πρέπει να στηρίξουμε τις επιλογές τους, όποιες και αν είναι αυτές. Κάποια παιδιά μπορεί μέσω της στολής τους να αποζητούν περισσότερο από άλλα έναν επιβλητικό ή κυριαρχικό ρόλο, επειδή ακριβώς δυσκολεύονται τα ίδια στην καθημερινότητα να επιβληθούν στους γύρω τους.

Αφήστε τα ελεύθερα να εκφραστούν, να αποφορτιστούν… το έχουμε ανάγκη μεγάλοι και μικροί άλλωστε!

Καλή αποκριά!

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ