Διαβάσαμε το βιβλίο “Ρου” της Μαριαλένας Σπυροπούλου / Συνέντευξη με την συγγραφέα

Ένα βιβλίο τόσο λιτό και τόσο γεμάτο συνάμα. Χωρίς τίποτα το περιττό. Ούτε μια φράση ούτε μια λέξη. Διαβάσαμε το βιβλίο “Ρου” της Μαριαλένας Σπυροπούλου / Συνέντευξη με την συγγραφέα

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

Φίλοι μου αγαπημένοι. Καλωσορίζω σήμερα το πρώτο βιβλίο της Μαριαλένας Σπυροπούλου, ψυχαναλύτριας- ψυχοθεραπεύτριας και αρθρογράφου της Καθημερινής. Ένα βιβλίο – μυθιστόρημα που μου έδωσε αμέσως την εντύπωση του ”ζωντανού”, που πάλλεται, που είναι ρευστό, που πηγαινοέρχεται σαν εκείνες τις μπιλίτσες του παιδικού παιχνιδιού που τις γυρίζαμε από δω κι από `κει μέχρι να μπουν στις τρυπούλες.

Γρήγορο, συνοπτικό, Δωρικό, περιεκτικό. Τόσα πρόσωπα, τόσες ζωές, τόσα συναισθήματα συμπυκνωμένα σε μόλις  120 σελίδες. Βέρα – Μαίρη – Πελαγία – Μάνος – ο θείος και φυσικά η Ρου.

Ρου που είναι και ο τίτλος του βιβλίου. Ρου, η… εκσυγχρονισμένη απόδοση του Ρούλα, που πιο πριν ήταν Ζαχαρούλα και Ζαχαρένια και ήταν δεκαπέντε χρόνων,έξυπνη ,χαρούμενη, ζωντανή με σχέδια και όνειρα και τώρα είναι Ρου, διωγμένη, κουρεμένη, ντροπιασμένη, ”χαλασμένη” μετέωρη και μόνη στη χαοτική μεγαλούπολη.

Όμως πεισματικά αποφασισμένη να επιβιώσει.

Κι όταν η Βέρα η ψυχολόγος, η μεγάλη, η ώριμη,η συγκροτημένη,  η καταξιωμένη,  με βαθύ κρυμμένο μέσα της τον πόνο της απώλειας, της απλώσει το χέρι, η Ρου θα βρει έναν δίαυλο επικοινωνίας με τις σκέψεις, τις αναμνήσεις, τα συναισθήματά της. Και μέσα απ`αυτόν το δίαυλο, καθώς ενηλικιώνεται, θα κατανοήσει την ψυχή και το σώμα της, τον εαυτό της και τους άλλους. Και θα κρατήσει γερά το χέρι που της απλώθηκε όχι μόνο για να στηριχθεί αλλά και για να στηρίξει.

Μία σύγχρονη ιστορία ενός ανθρώπου που περνά από την εφηβεία στην ενηλικίωση μέσα από δύσκολους, μοναχικούς δρόμους αλλά με την ελπίδα και την αγάπη παρούσες. Ένα βιβλίο τόσο λιτό και τόσο γεμάτο συνάμα.  Χωρίς τίποτα το περιττό. Ούτε μια φράση ούτε μια λέξη. Που διαβάζεται μονορούφι. Δεν υπάρχει περίπτωση να το αφήσει κάποιος απ`τα χέρια του πριν το τελειώσει. Θα του ευχηθώ καλή τύχη και θα περιμένω και το επόμενο.

Ε π α ν έ ρ χ ο μ α ι ……..

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

diavasame-to-vivlio-rou-tis-marialenas-spyropoulou-synenteuksi-me-tin-sygkrafea-mommyjammi2

Μαριαλένα Σπυροπούλου
Ρου
Εκδόσεις Μεταίχμιο – ISBN: 978-618-03-0247-9
Σελίδες: 136
Ημερομηνία έκδοσης: 17/10/2016 

Ποια είναι η Ρου; Από πού αντλήσατε στοιχεία για τη δημιουργία της ηρωίδας σας;

Ποια στα αλήθεια είναι η Ρου; Είναι μία ή πολλές; Είναι μια απλή έφηβη ή η έφηβη μέσα σε όλες τις γυναίκες; Κατά κάποιον τρόπο περιμένω από τον αναγνώστη να μου πει ποια είναι η Ρου, θα ρωτούσα εσάς εν προκειμένω να μου πείτε για τη δική σας ψυχή ποια είναι η Ρου. Για μένα η Ρου είναι ένα σώμα που πασχίζει να ζήσει, μια πνοή ελευθερίας, είναι η καλοσύνη μέσα από το θηλυκό, είναι η κραυγή για σεξουαλικότητα χωρίς ενοχή. Δεν ξέρω από πού άντλησα στοιχεία, η Ρου γεννήθηκε σε αυτό τον κόσμο που ζω εγώ, ζείτε και εσείς, ζουν και μερικοί άλλοι γύρω μας. Απλώς ίσως εγώ άκουσα τη φωνή της.

Η Ρου είναι το πρώτο σας μυθιστόρημα. Τι σας ώθησε να μπείτε στην περιπέτεια της γραφής;

Στην περιπέτεια της γραφής με ώθησε η περιπέτεια της ζωής. Η σύλληψή μου, το ότι γεννήθηκα σε αυτήν τη χώρα από αυτούς τους γονείς κυοφόρησαν την ανάγκη να γράφω, να λέω ιστορίες, να φαντάζομαι έναν άλλον κόσμο πιο πραγματικό από τον πραγματικό και αίφνης ο πραγματικός να γίνεται καλύτερος από ό,τι φανταζόμουν.

Η Ρου αντιμετωπίζει μια ιδιαίτερα σκληρή πραγματικότητα. Πιστεύετε ότι ένας αληθινός άνθρωπος θα είχε τη δυνατότητα να ξεπεράσει αυτές τις δύσκολες καταστάσεις με τον ίδιο υγιή τρόπο όπως η Ρου;

Η Ρου δεν πέρασε καμία δυσκολία συγκριτικά με ό,τι περνούν οι άνθρωποι σε αυτό τον πλανήτη, από καταβολής κόσμου. Αν μιλάμε για σκληρή πραγματικότητα, θα έπρεπε να μιλήσουμε για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί, τη σκλαβιά στην Αμερική πριν από τον Εμφύλιο, αλλά και μετά, τους πολέμους, τους πρόσφυγες από τη Συρία κ.λπ. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Και είμαι σχεδόν σίγουρη ότι υπάρχουν αληθινοί άνθρωποι που επιβίωσαν και αναζήτησαν το φως στη ζωή τους όπως ακριβώς η Ρου, με τίμημα μεγάλο, αλλά και μεγάλο κέρδος στο τέλος. Ο άνθρωπος είναι ταυτόχρονα το πιο μεγάλο και το πιο μικρό ον αυτού του πλανήτη. Μπορεί να πετάξει, αλλά μπορεί κάλλιστα να έρπεται. Να σώζει αλλά και να καταστρέφει.

Η λογοτεχνία ως ψυχανάλυση και η ψυχανάλυση ως πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία λογοτεχνικών έργων. Πώς συνδυάζεται το επάγγελμά σας με τη γραφή;

Δεν μπορώ να μιλήσω εξ ονόματος του επαγγέλματός μου, μπορώ να μιλήσω όμως για μένα. Σε μένα η λογοτεχνία και η θεραπευτική διαδικασία πηγάζει από τη βαθιά πηγή που λέγεται άνθρωπος. Αυτόν προσπαθώ να κατανοήσω γράφοντας, αναλύοντας, θεραπεύοντας. Κυρίως όμως προσπαθώ να καταλάβω εμένα, για να μπορώ να ζήσω με άλλους ανθρώπους και να αφήσω κάτι από αυτή τη σκέψη μου.

«Η πραγματικότητα της πραγματικότητας είναι πάντα πιο οδυνηρή» αναφέρει σε ένα σημείο η Βέρα. Τι σας προσφέρει παραμυθία ως αναγνώστρια;

Ωραία ερώτηση. Είναι αλήθεια ότι όταν είσαι μικρότερος θέλεις να διαβάσεις για να αποκτήσεις γνώσεις, για να γνωρίσεις κόσμους αλλά και για να πεις «διάβασα αυτό ή εκείνο». Όσο μεγαλώνω, διαβάζω για να βρω καταφύγιο. Για να ξεκουραστώ, να βρω συνομιλητές, να μάθω από ανθρώπους που δεν θα γνωρίσω ποτέ. Πλέον η ανάγνωση για μένα είναι σαν το οξυγόνο. Για αυτό το αναζητώ στην αυθεντική, συγκινητική λογοτεχνία και στο δοκίμιο. Ολοένα και περισσότερο παρατηρώ ότι το φιλοσοφικό και ψυχαναλυτικό δοκίμιο με τρέφει.

diavasame-to-vivlio-rou-tis-marialenas-spyropoulou-synenteuksi-me-tin-sygkrafea-mommyjammi3

 

Μαριαλένα Σπυροπούλου

Ευχαριστούμε θερμά την συγγραφέα για την παραχώρηση της συνέντευξης στο mommyjammi.gr 

 

 

 

 

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ! 2 νικητές θα κερδίσουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου! -ΕΛΗΞΕ-

diavasame-to-vivlio-rou-tis-marialenas-spyropoulou-synenteuksi-me-tin-sygkrafea-mommyjammi4

Τα βήματα για την συμμετοχή σας στον διαγωνισμό μας είναι τα παρακάτω:

Κοινοποιήστε δημόσια τον διαγωνισμό μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

LIKE στις σελίδες μας σε Facebook Mommyjammi και Εκδόσεις Μεταίχμιο

Follow προαιρετικά στο Instagram mommyjammi.gr και metaixmio

Όροι διαγωνισμού:

Λήξη διαγωνισμού Τρίτη 18/07/2017 ώρα 23΄00. Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στην σελίδα του MommyJammi στο Facebook με βίντεο. Οι νικητές θα ενημερωθούν με προσωπικό μήνυμα στο Facebook και σε περίπτωση μη ανταπόκρισης εντός τριών ημερών η κλήρωση θα επαναληφθεί. Tο δώρο δεν ανταλλάσσεται με χρήματα ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν. Οι νικητές θα παραλάβουν το δώρο με έξοδα αποστολής που βαρύνουν τον δωροθέτη.

Καλή επιτυχία!!!

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Βιβλίο το καλύτερο δώρο για μικρούς και μεγάλους.
    Ευχαριστούμε πολύ
    Πάντα με επιτυχίες καλές δουλειές με χαμόγελα πολλά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ