Κάποιες φορές οι αναμνήσεις, ένα άγγιγμα, γίνονται τόποι απόδρασης, σε δύσκολες στιγμές μας

Της Σόνιας ποτέ δεν της άρεσε να την παίρνουν από το χεράκι και να τη βοηθάνε να βρει το σωστό δρόμο. Για την ακρίβεια, πάντοτε απέφευγε να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των άλλων να εναρμονιστεί. Κάποιες φορές οι αναμνήσεις, ένα άγγιγμα, γίνονται τόποι απόδρασης, σε δύσκολες στιγμές μας

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!  

Φίλοι μου αγαπημένοι.

Κάποιες φορές οι αναμνήσεις, εικόνες από το παρελθόν, ένα τοπίο, ένα πρόσωπο, ένα άγγιγμα, γίνονται τόποι απόδρασης και καταφύγια, σε δύσκολες στιγμές της καθημερινότητάς μας. Στο βιβλίο ΑΛΛΑΞΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ της πιο γνωστής σύγχρονης Δανέζας συγγραφέα Dorthe Nors, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, η Σόνια η ηρωίδα, θα κάνει πολλές τέτοιες αποδράσεις και θα βρει διέξοδο στο παρελθόν, καθώς συχνά νοιώθει το παρόν να την πιέζει και να την απογοητεύει.

“Η Σόνια έφυγε από την ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Γιουτλάνδη για να βγάλει την πολυπλοκότητά της. Να πάρει αυτό που τη βάραινε στον έναν τόπο και να το κάνει κάτι που την ανεβάζει, σ`έναν άλλο τόπο. Τα πρώτα χρόνια ήταν πετυχημένα. Μετά όλα έπαψαν να έχουν νόημα.” ”Ολοι οι άνθρωποι είναι παντού οι ίδιοι.”

Τώρα βρίσκουμε τη Σόνια να ζει στην Κοπεγχάγη, μεταφράζοντας αστυνομικά μυθιστορήματα. Είναι σαράντα χρόνων, μόνη και ”συναισθηματικά στερημένη”. Επιθυμεί να ” γεμίσει τη ζωή της με τρόπο σωστό ”. Κάνει μαθήματα οδήγησης με τη Γίτε και τον Φόλκε,  αλλά τη δυσκολεύουν η ταχύτητες , χαλαρωτικό μασάζ με την Ελεν και γράφει γράμματα στην αδελφή της Κέιτ, που ποτέ δεν στέλνει.

Ωστόσο μας εκπλήσει ευχάριστα καθώς προσπαθεί με μια απρόσμενη γενναιότητα να διεκδικήσει το δικαίωμα να είναι αυτή που είναι, να είναι ο εαυτός της. Να βαδίσει το δικό της δρόμο στη ζωή.

Της Σόνιας ποτέ δεν της άρεσε να την παίρνουν από το χεράκι και να τη βοηθάνε να βρει το σωστό δρόμο. Για την ακρίβεια, πάντοτε απέφευγε να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των άλλων να εναρμονιστεί. Είμαι ένα παράσιτο στο πελώριο πτώμα της δυτικής κουλτούρας.

Κάθα φορά που η πικρία την επισκέπτεται, –” Δεν υπάρχει πολλή αγάπη στην πράξη αλλά στα λόγια υπάρχει και περισσεύει ” ή ” Δεν ανήκω σ`αυτούς – τους ευτυχισμένους -”, κάθε φορά που το σήμερα την πιέζει, η Σόνια δραπετεύει νοερά. Γυρίζει πίσω στις ” εσχατιές ” της πατρίδας της με τα σπαρτά, τους αγριόκυκνους και τα κόκκινα ελάφια. Εικόνες από το παρελθόν ανακουφίζουν τις δύσκολες στιγμές της, όταν νοιώθει άβολα με την Ελεν, όταν της φωνάζει η Γίτε, όταν η Κέιτ δεν απαντά στο τηλέφωνο. Η κρυψώνα μέσα στα χωράφια της σίκαλης, τα κίτρινα σαμπό, η μυρωδιά της μαμάς, το χέρι του μπαμπά στο κεφάλι της, ο απέραντος ουρανός. Εικόνες απόδρασης αλλά και πηγή δύναμης για να συνεχίσει. ”Το παρελθόν περιέχει πέτρες με τις οποίες μπορούμε να χτίσουμε μια γέφυρα προς ένα καλύτερο μέλλον”.

Κάποτε ένα μέντιουμ της είπε το μέλλον της. Η Σόνια δεν θυμάται τι της είπε το μέντιουμ και δεν θέλει να θυμηθεί. Κρατάει τα μελλούμενα στο σκοτάδι για να μη χάσουν τη δύναμή τους. Οι αποφάσεις την περιμένουν όπως και μια μικρή έκπληξη.

Ένα πραγματικά απολαυστικό βιβλίο. Ενα βιβλίο με αρκετό χιούμορ και μια μικρή δόση πικρίας. Τόσο αστείο όσο και πνευματώδες. Δεν έχει συναρπαστική πλοκή, δεν δημιουργεί έντονη συναισθηματική φόρτιση, όμως αιχμαλωτίζει το ενδιαφέρον μας με την απλότητα, την αμεσότητα και τη λυρικότητά του. Ένα βιβλίο συγκινητικό όσο κι ελπιδοφόρο. Με διασκέδασε, με συγκίνησε και μου έδωσε τροφή για σκέψη.

Το ΑΛΛΑΞΕ ΤΑΧΗΤΗΤΑ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Ε π α ν έ ρ χ ο μ α ι .

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ