Ξέρετε ποιο είναι το ελιξίριο για μαλλιά και επιδερμίδα;

Τελευταία το ακούμε συχνά ως συστατικό σε καλλυντικά και προϊόντα φροντίδας μαλλιών και δέρματος… Ξέρετε ποιο είναι το ελιξίριο για μαλλιά και επιδερμίδα;

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

Οι πρώτοι που το ανακάλυψαν ήταν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, ενώ στην Ινδία οι καταπραϋντικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες του, το κατέστησαν ως κορυφαίο παραδοσιακό φάρμακο για την αντιμετώπιση και την θεραπεία των πληγών.

Το καστορέλαιο προέρχεται από τους σπόρους του τροπικού φυτού που ονομάζεται Ρίκινος ο Κοινός. Έχει παχύρευστη υφή με ήπιο άρωμα και γεύση, ενώ το χρώμα του κυμαίνεται από υποκίτρινο μέχρι πράσινο. Σε όλη την ιστορία, η πιο διαδεδομένη χρήση του, ήταν για την θεραπεία της δυσκοιλιότητας, των λοιμώξεων και για την ενίσχυση της υγεία των μαλλιών. Σήμερα, το πολύτιμο και σπάνιο χημικό συστατικό του, το ρικινελαϊκό οξύ όπως επίσης και άλλα ωφέλιμα στοιχεία, είναι ο λόγος που το καστορέλαιο είναι το βασικό συστατικό σε περισσότερα από 700 καλλυντικά προϊόντα.

Καστορέλαιο Ιδιότητες

Οι ιδιότητες  είναι οι εξής:

  • Αντιφλεγμονώδες
  • Αντιοξειδωτικό
  • Αντιμικροβιακό
  • Αντισηπτικό
  • Αντικαρκινικό
  • Ενυδατικό

Καστορέλαιο Οφέλη

Περιέχει στην σύνθεση του πολλά ευεργετικά συστατικά συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών οξέων (90%), των φλαβονοειδών, των φαινολικών ενώσεων κ.α. Αυτές οι σημαντικές ουσίες παρέχουν στον οργανισμό ένα ευρύ φάσμα από οφέλη, με τα πιο σπουδαία  να περιλαμβάνουν:

Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε, ότι ένα ισχυρό λεμφικό σύστημα ισοδυναμεί με ένα ισχυρό ανοσοποιητικό. Αυτό συμβαίνει διότι ο ρόλος των λεμφοκυττάρων είναι να δημιουργούν αντισώματα και να απομακρύνουν τις τοξίνες. Για παράδειγμα, η όψη ενός διευρυμένου λεμφαδένα στο λαιμό καθρεφτίζει μια λοίμωξη, η οποία για να καταπολεμηθεί απαιτεί υψηλό αριθμό αντισωμάτων. Εάν το λεμφικό σύστημα υπολειτουργεί (χαμηλά επίπεδα λεμφοκυττάρων), είναι πολύ πιθανό να αποτύχει η προσπάθεια αποκατάστασης και να οδηγηθούμε σε εκφύλιση ή ακόμη και καταστροφή των οργάνων.

Το καστορέλαιο λοιπόν, μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή λεμφοκυττάρων, να τονώσει την κυκλοφορία του αίματος και να βελτιώσει σημαντικά λειτουργίες που συνθέτουν όχι μόνο ένα υγιές ανοσοποιητικό, αλλά και ένα ισχυρό κυκλοφορικό και πεπτικό σύστημα.

Ισχυρό κυκλοφορικό σύστημα

Ο οργανισμός, για να παραμείνει υγιής χρειάζεται τη σωστή λειτουργία των οργανικών συστημάτων και την άρτια συνεργασία τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο άρρηκτος δεσμός του λεμφικού, με το καρδιαγγειακό σύστημα, όπου και τα δύο διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στην διατήρηση και εξισορρόπηση των επιπέδων του αίματος και του λεμφικού υγρού. Με άλλα λόγια, αν το λεμφικό σύστημα δεν καταφέρει να καταστείλει μια ασθένεια είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν προβλήματα και στο κυκλοφορικό. Δεδομένου λοιπόν, ότι το καστορέλαιο δρα ευεργετικά στα λεμφοκύτταρα, είναι βέβαιο ότι βελτιώνει και την κυκλοφορία του αίματος.

καστορέλαιο ελιξήριο μαλλιά δέρμα

Κατά της δυσκοιλιότητας

Το ρικινελαϊκό οξύ που υπάρχει στο καστορέλαιο επιδρά ως φυσικό, ήπιο καθαρτικό, το οποίο βοηθά τη διαδικασία της πέψης, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας. Αν θέλετε να σας διευκολύνει στην αφόδευση, ένα κουταλάκι του γλυκού καστορέλαιο, θα βοηθήσει. Ωστόσο, η υπερβολική και άσκοπη δόση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες στην υγεία. Γιαυτό κρίνεται απαραίτητο, η κατανάλωση του να γίνεται μόνο ύστερα από υπόδειξη γιατρού.

Ανακουφίζει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας

Εδώ και πολλά χρόνια, οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ελαίου, το καθιστούν ως έναν αποτελεσματικό και εναλλακτικό τρόπο ανακούφισης των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας. Σύμφωνα με μελέτες, η ημερήσια πρόσληψη σε μορφή κάψουλας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμβατική θεραπεία στην πρωτοπαθή οστεοαρθρίτιδα. Παράλληλα, το μασάζ με καστορέλαιο δύο φορές την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει σημαντικά τους μυϊκούς πόνους και τους πόνους των αρθρώσεων.

Καστορέλαιο και ομορφιά

Εκτός από τα οφέλη στον οργανισμό, συμβάλλει και στην υγεία του δέρματος και τις τρίχας.

Πιο αναλυτικά:

Κατά των φλεγμονών της επιδερμίδας

Μπορεί να επιδράσει ευεργετικά στις φλεγμονές του δέρματος που προκληθούν από ηλιακά εγκαύματα, ακμή και ξηροδερμία.

Εφαρμογή

  • Πάρτε μια μπάλα βαμβάκι και βυθίστε σε καστορέλαιο.
  • Εφαρμόστε απευθείας στην περιοχή του προσβεβλημένου δέρματος.
  • Αφήστε για μια ώρα και στη συνέχεια ξεπλύνετε.

Προλαμβάνει την εμφάνιση των σημείων γήρανσης

Ένα από τα σπουδαία οφέλη του καστορέλαιου είναι η επιβράδυνση της γήρανσης. Όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, διεισδύει στα βαθύτερα στρώματα και διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Αυτό, βοηθά στην απαλότητα και την ενυδάτωση του δέρματος, καθυστερεί την εμφάνιση ρυτίδων και κάνει το δέρμα ομαλό, μαλακό και νεανικό.

Μειώνει την ακμή

Όσοι είναι επιρρεπείς στην ακμή,  αποφεύγουν την χρήση ελαίων, καθώς υπάρχει η πεποίθηση ότι φράζουν τους πόρους και  επιδεινώνουν το πρόβλημα τους. Το καστορέλαιο, ωστόσο, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμο στην μείωση της ακμής, αφού η υψηλή περιεκτικότητα σε ρικινελαϊκό οξύ καταπολεμά τα βακτήρια που προκαλούν ακμή.

  • Πλύνετε το πρόσωπό με χλιαρό νερό, για να ανοίξετε τους πόρους.
  • Εφαρμόστε λίγες σταγόνες το βράδυ στο πρόσωπό και κάντε απαλό μασάζ με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να απορροφηθεί από το δέρμα.
  • Το επόμενο πρωί ξεπλύνετε με κρύο νερό.

Ενυδατώνει το δέρμα

Αν αναζητάτε μια φθηνή και φυσική ενυδατική επιλογή για το δέρμα, δοκιμάστε το καστορέλαιο. Τα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στην σύνθεση του διεισδύουν εύκολα στο δέρμα και προσφέρουν όχι μόνο ενυδάτωση, αλλά χαρίζουν μια απαλή και αναζωογονημένη όψη.

Εφαρμογή

  • Καθαρίστε προσεκτικά το πρόσωπο. Στη συνέχεια προσθέστε μερικές σταγόνες καστορέλαιο και κάνετε μασάζ με απαλές, κυκλικές κινήσεις.

Το καστορέλαιο βοηθά επίσης:

  • Στην εξουδετέρωση των κηλίδων.
  • Στην μείωση των ραγάδων.

Μακριές βλεφαρίδες

Περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Ε, μέταλλα, λιπαρά οξέα όπως λινολεϊκό και ρικινελαϊκό οξύ, που εκτός από αντιμυκητιασικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες προάγουν την ανάπτυξη των βλεφαρίδων.

Εφαρμογή

  • Καθαρίστε το πρόσωπό σας και φροντίστε να αφαιρέσετε τυχόν ίχνη μακιγιάζ από τα μάτια.
  • Πάρτε λίγο βαμβάκι και ρίξτε δύο σταγόνες καστορέλαιο.
  • Εφαρμόστε ταμποναριστά επάνω στις βλεφαρίδες μέχρι τη ρίζα.
  • Αφήστε όλη τη νύχτα και αν θέλετε μπορείτε να ξεβγάλετε το επόμενο πρωί.

Μακριά και υγιή μαλλιά

Ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος στον θυλάκια της τρίχας και βοηθά τα μαλλιά να μακρύνουν. Περιέχει επίσης, ωμέγα-9 απαραίτητα λιπαρά οξέα που είναι υπεύθυνα για την ενυδάτωση και την προστασία της τρίχας.

Εφαρμογή

  • Εφαρμόστε στα μαλλιά ένα κουταλάκι του γλυκού καστορέλαιο.
  • Κάντε ελαφρύ μασάζ για μικρό χρονικό διάστημα και ξεπλύνετε.

Παρενέργειες

Η τοπική εφαρμογή καστορέλαιου, θεωρείται ασφαλής, όμως η κατανάλωση του πρέπει να γίνει μόνο ύστερα από υπόδειξη γιατρού. Η κατανάλωση του είναι πιθανό να προκαλέσει σημαντικές διαταραχές όπως:

  • Διάρροια
  • Στομαχικές κράμπες
  • Ναυτία
  • Αδυναμία
  • Ζάλη
  • Αυξημένο καρδιακό παλμό
  • Μειωμένη ούρηση

Εγκυμοσύνη-γαλουχία

Όσες ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, είναι προτιμότερο να μείνετε στην ασφαλή πλευρά και να μην κάνετε χρήση πριν συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Η εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων όπως κνησμός, πρήξιμο και δερματικά εξανθήματα, είναι πιθανή. Ως εκ τούτου, πριν χρησιμοποιηθεί στο καστορέλαιο απευθείας στο δέρμα, θα πρέπει να δοκιμαστεί σε μια μικρή περιοχή της επιδερμίδας.

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

Ευχαριστούμε το votanonkipos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ