Λιναρόσπορος – Ο μικροσκοπικός σπόρος με τα τεράστια οφέλη

Ο λιναρόσπορος είναι μια υπερτροφή που έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής στις ημέρες μας καθώς περιέχει πλούσια διατροφική αξία! Μάθετε τα πάντα για τον λιναρόσπορο, στο άρθρο που ακολουθεί. Λιναρόσπορος – Ο μικροσκοπικός σπόρος με τα τεράστια οφέλη

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

Το άρθρο παραχώρησε στο Mommyjammi.gr το VotanonΚipos.gr

Ο λιναρόσπορος είναι ένας μικροσκοπικός σπόρος που παρέχει τεράστια οφέλη στη διατροφή μας. Αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών και μετάλλων, όπως βιταμίνες συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Τα οφέλη που παρέχει στον οργανισμό είναι πολλά, με τα πιο σημαντικά να περιλαμβάνουν την ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας, μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα κ.α. Ο λιναρόσπορος είναι μια τροφή που βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και διατηρεί σε σταθερά επίπεδα τη γλυκόζη στο αίμα. Αυτό το καθιστά ιδανική τροφή για άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου Ι και ΙΙ.

Διατροφική αξία

  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
  • Μέταλλα όπως μαγνήσιο και μαγγάνιο.
  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Αποτελεί ιδανική πηγή α-λινολενικού οξέως και είναι το «κλειδί» για την καταπολέμηση των φλεγμονών.
  • Διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες.
  • Φυτοχημικά συμπεριλαμβανομένου των αντιοξειδωτικών και λιγνανών.

Οφέλη

Η πλούσια διατροφική αξία του μικροσκοπικού σπόρου, μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος και να παράσχει μια σειρά από οφέλη στην υγεία, που περιλαμβάνουν:

  • Ενίσχυση της υγείας του πεπτικού συστήματος: Οι φυτικές ίνες ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα.
  • Αντικαρκινικές ιδιότητες: Σύμφωνα με μελέτες, ο λιναρόσπορος κατέχει σημαντικό μερίδιο στην καταπολέμηση του καρκίνου και ιδιαίτερος του μαστού και του παχέος εντέρου. Σε αυτό συμβάλλουν οι λιγνάνες, όπου πιστεύεται πως εμποδίζουν την ανάπτυξη όγκων.
  • Μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα: Οι διαλυτές φυτικές ίνες, έχει αποδειχθεί πως μειώνουν τη χοληστερόλη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Κάτι τέτοιο είναι αρκετά σημαντικό για άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ.
  • Μείωση της οστικής απώλειας: Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε διαβητικά ποντίκια συμπέρανε πως η κατανάλωση λιναρόσπορου επιβραδύνει την απώλεια οστικής μάζας.
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: Το α-λινολεικό οξύ μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές και να αυξήσει με αυτό τον τρόπο την ανοσία.
  • Διαχείριση του βάρους: Ένα ακόμη όφελος του λιναρόσπορου, είναι η ικανότητα να διαστέλλεται όταν φαγωθεί, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε χορτάτοι. Αν καταναλωθεί μισή ώρα πριν το γεύμα, θα μπορέσετε να ελέγξετε την όρεξη σας.

Κατανάλωση

Ο λιναρόσπορος αποτελεί πλέον μια τροφή που υπάρχει σε αφθονία στην αγορά και θα το βρείτε σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Στο εμπόριο υπάρχουν 2 είδη του σπόρου και ξεχωρίζουν ανάλογα με το χρώμα, που ποικίλη σε χρυσό και καφέ. Παρόλα αυτά η διατροφική τους αξία είναι σχεδόν η ίδια. Στην αγορά διατίθεται ο δεύτερος τύπος (καφέ χρώμα) σχεδόν σε όλα τα σούπερ μάρκετ.

Για να τον καταναλώσετε προτιμήστε την αλεσμένη μορφή του σπόρου. Όταν καταναλώνεται ολόκληρος, το στομάχι αδυνατεί να το χωνέψει και τα θρεπτικά συστατικά μένουν εγκλωβισμένα στον σπόρο, χωρίς να απορροφούνται από τον οργανισμό.

Ημερήσια προτεινόμενη δόση

Η ημερήσια δόση είναι 1 – 2 κουταλάκια του γλυκού και μπορείτε να το προσθέσετε σε χυμούς, smoothies, δημητριακά, γιαούρτι, ακόμη και σε σούπες.

Μπορείτε επίσης να το αναμίξετε με αλεύρι, αντικαθιστώντας το 1/4 ποσότητας αλευριού που απαιτεί η συνταγή, με αλεσμένο σπόρο. Τα θρεπτικά συστατικά του δεν αλλοιώνονται από τις υψηλές θερμοκρασίες του φούρνου, γιαυτό μη φοβηθείτε το ψήσιμο για την παρασκευή ψωμιού.

Μην παραλείπετε να το προσθέσετε στις διατροφικές σας συνήθειες. Ίσως στην αρχή δυσκολευτείτε να το εντάξετε πλήρως στη διατροφή σας, αλλά αν επιμείνετε τα οφέλη που θα αποκομίσετε είναι τεράστια.

Παρενέργειες

Προσοχή! Αν και σε αρκετές μελέτες υπάρχουν ενδείξεις για τα σημαντικά οφέλη του, ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να υπάρχει πλήρης επιστημονική κάλυψη. Έχει αποδειχθεί επίσης, πως τα ω-3 που περιέχονται στο ιχθυέλαιο είναι περισσότερο ευεργετικά στην υγεία του παχέος εντέρου.

Πέραν αυτών όμως, υπάρχουν και άλλα κρίσιμα σημεία που χρήζουν προσοχής. Ασθενείς με φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, όπως η νόσος Crohn, πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση του. Επίσης οι έγκυες και όσες θηλάζουν δεν επιτρέπετε να καταναλώσουν λιναρόσπορο.

Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να γίνεται υπερβολική κατανάλωση και πριν τη λήψη απαιτείται η σύμφωνη γνώμη ενός ειδικού σε θέματα υγείας και διατροφής.

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ