Πείτε αντίο στο κρυολόγημα με έξυπνες επιλογές στη διατροφή σας!

Αν και ακόμα ο ήλιος παλεύει να λάμπει και να μας ζεσταίνει, οι εναλλαγές στη θερμοκρασία είναι αισθητές γι’ αυτό και ήδη έχουν εμφανιστεί αρκετά περιστατικά κρυολογημάτων και ιώσεων. Πείτε αντίο στο κρυολόγημα με έξυπνες επιλογές στη διατροφή σας! – Γράφει η διατροφολόγος Ελίνα Ασημακοπούλου

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

unnamed

 

Ελίνα Ασημακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη “Λόγω Διατροφής”, Καλύβια Αττικής
Γ. Γραμματέας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας (ΕΛ.Δ.Ε.)
Τηλ.: 22990 49622
Κιν.: 6937 271217
http://www.elina-diatrofi.gr
www.facebook.com/elinadiatrofi.gr

 

 


Φέτος το φθινόπωρο βιάστηκε να κάνει αισθητή την παρουσία του νωρίς! Ήδη από τον Σεπτέμβρη άρχισαν τα πρώτα σύννεφα και η θερμοκρασία μειώθηκε αισθητά. Αν και ακόμα ο ήλιος παλεύει να λάμπει και να μας ζεσταίνει, οι εναλλαγές στη θερμοκρασία είναι αισθητές γι’ αυτό και ήδη έχουν εμφανιστεί αρκετά περιστατικά κρυολογημάτων και ιώσεων.

 

Καιρός να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας λοιπόν και να ενισχύσουμε την άμυνα μας απέναντι στα κρυολογήματα, τη γρίπη και τις ιώσεις…

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού μας είναι το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι κύριες λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος αφορούν

  • Την εξουδετέρωση παθογόνων (βακτήρια, ιοί, παράσιτα ή μύκητες) που έχουν εισέλθει στο σώμα και απομάκρυνσή τους από αυτό
  • Την αναγνώριση και εξουδετέρωση επιβλαβών ουσιών που προέρχονται από το περιβάλλον
  • Την καταπολέμηση κυττάρων του σώματος που έχουν μεταβληθεί λόγω ασθένειας.

Η σωστή και επαρκής λειτουργία του εξαρτάται από πληθώρα παραγόντων όπως είναι η φυσική μας κατάσταση και δραστηριότητα, το άγχος από το οποίο βαλλόμαστε, ο επαρκής ή μη ύπνος, η προσωπική υγιεινή, το περιβάλλον, η ηλικία, διάφοροι παθολογικοί παράγοντες και, φυσικά, η διατροφή.

Η διατροφή ανήκει στους παράγοντες τους οποίους μπορούμε να αλλάξουμε και, συγκεκριμένα, να βελτιώσουμε προκειμένου να ενισχύσουμε και την κατάσταση του ανοσοποιητικού μας.

Διατροφική ενίσχυση ανοσοποιητικού

  • Φροντίζουμε να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Τις  κυριότερες αντιοξειδωτικές ουσίες για τη θωράκιση του οργανισμού μας τις προσλαμβάνουμε καταναλώνοντας άφθονα:

 

  • Εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλια, χυμό λεμονιού, πιπεριές, μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, μαϊντανό για πρόσληψη βιταμίνης C
  • Ελαιόλαδο, ελιές, αμύγδαλα, ηλιόσπορους, αβοκάντο για βιταμίνη Ε
  • Καρότα, γλυκοπατάτες, ντομάτες, σπανάκι για καροτενοειδή (καροτένια, λουτεϊνη, ασταξανθίνη, λυκοπένιο, ζεαξανθίνη)
  • Μοσχαρίσιο συκώτι, κόκκινο κρέας, μανιτάρια, σουσάμι, στρείδια για ψευδάργυρο
  • Brazil nuts, θαλασς
  • ινά, ψάρια, αυγά, μανιτάρια για σελήνιο
  • Φρούτα, λαχανικά, χυμούς, μαύρη σοκολάτα, όσπρια, φυτικής προελεύσεως ροφήματα και ποτά όπως καφές, τσάι, κακάο, κόκκινο κρασί για πολυφαινόλες

 

  • Ενισχύουμε τον οργανισμό μας με προβιοτικά

Πρόκειται για φιλικά προς τον οργανισμό βακτήρια τα οποία βοηθούν στην υγεία του πεπτικού συστήματος και την καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, όμως φέρεται να έχουν ευεργετική δράση ως προς την ενίσχυση της λειτουργίας τους ανοσοποιητικού συστήματος. Προβιοτικά προσλαμβάνουμε από το γιαούρτι (με πέτσα ή εμπλουτισμένο με προβιοτικούς οργανισμούς), το κεφίρ και το ξινόγαλα, το τουρσί και διάφορα λειτουργικά τρόφιμα στα οποία έχουν προστεθεί προβιοτικά).

 

  • Αυξάνουμε την πρόσληψη Ω3 λιπαρών οξέων.

Η αξία και η σημασία των Ω3 λιπαρών οξέων για τον οργανισμό είναι ανεκτίμητη και αδιαμφισβήτητη. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως η επαρκής κατανάλωση τους ενδέχεται να συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, μέσω της ενεργοποίησης των Β-λεμφοκυττάρων.

Για τον εφοδιασμό του οργανισμού μας με τα απαραίτητα λιπαρά οξέα καταναλώνουμε άφθονα:

  • Λιπαρά ψάρια όπως σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί, γαύρος, ρέγγα, τα οποία αποτελούν την καλύτερη πηγή Ω3
  • Λιναρόσπορο, καρύδια, σπόρους chia

  • Εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με σκόρδο, μέλι και κουρκουμά

Το μεν σκόρδο είναι πλούσιο σε αλισίνη, μία ουσία η οποία του προσδίδει αντιμικροβιακές, αντιιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Δρα ως φυσικό αντιβιοτικό και βοηθά τόσο στην πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση κρυολογημάτων και ιώσεων. Μπορεί να καταναλωθεί ωμό σε σαλάτες, τζατζίκι ή σκορδαλιά ή να χρησιμοποιηθεί σαν κύριο συστατικό στη μαγειρική.

Το δε μέλι αποτελεί βασικό συστατικό στα γιατροσόφια των γιαγιάδων, τα οποία συνήθως ήταν και πολύ αποτελεσματικά! Αν και η δράση του δεν έχει ακόμα τεκμηριωθεί επιστημονικά, το μέλι διαθέτει αντιβακτηριακές ιδιότητες και βοηθά στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Εκτός του ότι μπορεί να προστεθεί σε πληθώρα ροφημάτων και αφεψημάτων, αντικαθιστώντας και τη ζάχαρη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σαν άλειμμα σε ψωμί/φρυγανιά ή στη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική.

Ο κουρκουμάς, μπαχαρικό με έντονο κίτρινο χρώμα αλλά και έντονη αντιοξειδωτική δράση. Δρα ενάντια στις φλεγμονές και ενισχύει την ανοσία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική (όσπρια, σάλτσες, ψωμί κλπ), στη ζαχαροπλαστική σε κέικ ή κρέμες αλλά και στην παρασκευή ροφημάτων σε συνδυασμό με άλλα μπαχαρικά και βότανα.

 

  • Ενυδατωνόμαστε σωστά και επαρκώς

Το νερό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.  Η επαρκής πρόσληψη νερού μπορεί να βοηθήσει με περισσότερους από έναν τρόπους το ανοσοποιητικό σύστημα και τη διατήρηση καλής υγείας. Αποτελεί κύριο συστατικό της λέμφου, βοηθά στην αποβολή τοξινών από τον οργανισμό, διατηρεί ενυδατωμένα  και καθαρά τα μάτια και τη μύτη, ενώ έχει βλεννολυτική δράση και ενυδατώνει το στόμα και το λαιμό μειώνοντας έτσι την εμφάνιση έντονου πονόλαιμου και βήχα. Για να μην πούμε το νερό νεράκι, λοιπόν, φροντίζουμε να προσλαμβάνουμε τουλάχιστον 1,5 λίτρο ημερησίως.

Ανοσοποιητικό και συμπληρώματα διατροφής

 

Στην περίπτωση αυξημένων αναγκών του οργανισμού για ενίσχυση του ανοσοποιητικού (παιδιά, ηλικιωμένοι, αθλητές, άτομα που κουράζονται πολύ, φτωχή

διατροφή κ.α.) η πρόσληψη κάποιου συμπληρώματος διατροφής επικουρικά μπορεί να προβεί ιδιαίτερα ωφέλιμη. Στα φαρμακεία υπάρχει μεγάλη ποικιλία σκευασμάτων που αφορούν τη θωράκιση του οργανισμού μας. Πάντα με τη συμβουλή κάποιου ειδικού μπορούμε να βρούμε το καταλληλότερο για εμάς για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να πούμε αντίο στο κρυολόγημα το φετινό χειμώνα!

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

Ελίνα Ασημακοπούλου – Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Επιστημονική Υπεύθυνη «Λόγω Διατροφής» Καλύβια Αττικής

Nutrition Specialist, Sarantis H&C Division

info@elina-diatrofi.gr

www.elina-diatrofi.gr

Προηγούμενο άρθροΒρεθήκαμε στο press event της LA ROCHE-POSAY
Επόμενο άρθροΤα πιο απίστευτα γλυκά για το Halloween που δοκιμάσαμε!
Η Ελίνα (Αγγελική) Ασημακοπούλου είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος με BSc Hons στην Ανθρώπινη Διατροφή (Human Νutrition) του Πανεπιστημίου «Manchester Metropolitan» της Αγγλίας. Παρακολούθησε μέρος των σπουδών της στο Πανεπιστήμιο «Robert Gordon» στο Aberdeen της Σκωτίας (2000-2003) και έκανε την πρακτική της άσκηση στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών (2001) και στο νοσοκομείο «Pinderfields and Pontercraft» στο Wakefield της Αγγλίας (2003). Διατηρεί το δικό της Κέντρο Διαιτολογικής Υποστήριξης στα Καλύβια Αττικής από το 2007 και, παράλληλα, αποτελεί συνεργάτη του Επιστημονικού Δικτύου «Λόγω Διατροφής». Συνεργάστηκε με το Παιδικό Πανεπιστήμιο και το κέντρο «Οικογένεια» στο Λαγονήσι Αττικής από το 2007 και για 6 συναπτά έτη, για την ετήσια διατροφική αξιολόγηση των παιδιών και την ενημέρωση των γονέων, ενώ από το 2006 μέχρι και το 2013 συνεργάστηκε με το κέντρο αισθητικής «Ιωάννα Μαγγανά» στα Καλύβια Αττικής. Το 2006 εργάσθηκε για μικρό χρονικό διάστημα στα «Gilli Diet». Από το 2008 και για μία 8ετία αποτέλεσε βασικό συνεργάτη στον τομέα διατροφικών συμπληρωμάτων και φυσικών σκευασμάτων δύο μεγάλων φαρμακείων της Αττικής, του Φαρμακείου Λώρη Σωτηροπούλου στο Χαλάνδρι και του Φαρμακείου Μερτύρης στην Αγία Μαρίνα Κορωπίου. Το 2013 συμμετείχε με το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στην εκπόνηση του Ευρωπαϊκού έργου «Παρεμβατικά Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής για την αντιμετώπιση των Εκφυλιστικών Παθήσεων» που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας. Tον Ιανουάριο του 2016 ανέλαβε τη θέση της Nutrition Specialist στο τμήμα Health & Care του ομίλου Sarantis GR. Παράλληλα, αποτελεί εξωτερικό συνεργάτη της εταιρείας γαλακτοκομικών προϊόντων Δημητρίου. Η Ελίνα Ασημακοπούλου έχει πλούσιο έργο να επιδείξει ως εισηγήτρια σε ημερίδες και συνέδρια που αφορούν την υγεία και την διατροφή ενώ είναι ιδιαίτερα έντονη και η παρουσία της στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αρθρογραφώντας σε εξειδικευμένα περιοδικά, στον ημερήσιο τύπο, καθώς και ηλεκτρονικά σε σελίδες με μεγάλη επισκεψιμότητα. Η Ελίνα επίσης καταγράφει στην επαγγελματική της καριέρα και εμφανίσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές με θέμα την υγεία και διατροφή. Είναι ενεργό μέλος του British Nutrition Society και τον Ιανουάριο του 2010 εξελέγη Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας. www.elina-diatrofi.gr email: info@elina-diatrofi.gr Social Media Facebook: https://www.facebook.com/elinadiatrofi.gr/ instagram: https://www.instagram.com/elinadiatrofi/ youtube: https://www.youtube.com/channel/UC7pyM5PFvQcS0otYr4vz2UQ twitter: @ElinaDiatrofi

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ολα καλα αλλα αν εχεις κουραση τι γινεται; βοηθαει μονο η σωστη διατροφη;;; παντως το κραταω γιατι εχεις φοβερες προτασεις!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ