Συνταγή για να φτιάξετε την κυρά Σαρακοστή

Τα ελληνικά πατροπαράδοτα έθιμα αποτελούν ένα πλούτο αξιών και ιδανικών που συνδέουν το παρελθόν με το παρόν, που διαμορφώνουν τη φυσιογνωμία μας ως λαό. Λίγο πριν τη Καθαρά Δευτέρα ας φτιάξουμε τη κυρά Σαρακοστή! Συνταγή για να φτιάξετε την κυρά Σαρακοστή

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!  

Πόσο σημαντικά είναι τα έθιμα του λαού μας και κατά πόσο οι γονείς θέλουν να μυήσουν τα παιδιά τους σε αυτά; Είναι ένα ερώτημα με πολύπλευρες απαντήσεις. Είναι όμως ένα επίκαιρο θέμα μιας και διανύουμε περίοδο Σαρακοστής εν αναμονή του Πάσχα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι οικογένειες που διατηρούν ενεργά τα έθιμα της κουλτούρας τους παρουσιάζουν υψηλότερους δείκτες ψυχικής και σωματικής υγείας, αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια, επίσης ενισχύονται οι μεταξύ τους δεσμοί, κοινωνικοποιούνται ευκολότερα και μειώνεται σημαντικά το αίσθημα της μοναξιάς… Αίσθημα το οποίο βιώνουν αρκετοί άνθρωποι στις ημέρες μας… Φυσικά μέσα σε όλο αυτό δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και τις όμορφες αναμνήσεις που δημιουργούνται στα παιδιά μας.

Σαφώς και δεν θα ξεχάσω τα παιδικά μου χρόνια ειδικά κατά την περίοδο του Πάσχα όπου την περνούσα στο χωριό δίπλα στην θεία μου. Τα ομορφότερα χρόνια με ένα πλούσιο άρωμα παράδοσης και αγάπης μακριά από την πόλη και τους ρυθμούς της.

Σήμερα λοιπόν με αφορμή και την σχετική συζήτηση που έκαναν στο σχολείο σχετικά με την σαρακοστή, είπαμε να την φτιάξουμε παρέα με την Κωνσταντίνα. Πριν δούμε την συνταγή που θεωρείται κλασσική τόσα χρόνια, ας δούμε το έθιμο της κυράς Σαρακοστής.

Το έθιμο της κυρά-Σαρακοστής είναι από τα παλιότερα έθιμα που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα, σήμερα όμως λίγο πολύ ξεχασμένο. Χρησίμευε πάντα ως ημερολόγιο για να μετράμε τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς η κυρά-Σαρακοστή έχει 7 πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της περιόδου της Σαρακοστής. Πρόκειται για ένα έθιμο που τείνει στις ημέρες μας να εκλείψει, ενώ παλαιότερα το συναντούσαμε σε όλο τον ελλαδικό χώρο με διάφορες παραλλαγές και χρησιμοποιούνταν ως ημερολόγιο που μετρούσε τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.

Η κυρά-Σαρακοστή, στις περισσότερες περιοχές, ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά, που απεικόνιζε μια γυναίκα, που έμοιαζε με καλόγρια, με 7 πόδιασταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεταιένα σταυρό γιατί πήγαινε στην εκκλησία και χωρίς στόμα γιατί νηστεύει. Στο τέλος κάθε εβδομάδας, αρχής γενομένης από το Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα, της έκοβαν ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο. Αυτό το κομμάτι χαρτί το δίπλωναν καλά και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο ή καρύδι (περιοχή της Χίου), το οποίο τοποθετούσαν μαζί με άλλα. Όποιος το έβρισκε θεωρούνταν τυχερός και γουρλής. Σε κάποιες περιοχές, το έβδομο πόδι το τοποθετούσαν μες στο ψωμί της Ανάστασης και όποιος το έβρισκε του έφερνε γούρι.

Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, η κυρά-Σαρακοστή φτιάχνεται από ζυμάρι με απλά υλικά και, κυρίως, πολύ αλάτι για να μη χαλάσει. Εξάλλου, δεν τρωγόταν, αφού χρησιμοποιούνταν ως ημερολόγιο. Αλλού πάλι, την έφτιαχναν από πανί και τη γέμιζαν με πούπουλα.

Στον Πόντο, η κυρά-Σαρακοστή ήταν μια πατάτα ή ένα κρεμμύδι που το κρεμούσαν απ’ το ταβάνι και πάνω του είχαν καρφωμένα επτά φτερά κότας, ώστε να αφαιρούν ένα φτερό κάθε εβδομάδα. Εδώ το έθιμο ονομαζόταν «Κουκουράς», ο οποίος ήταν και ο φόβος των παιδιών!

Για το έθιμο της κυρα-Σαρακοστής έχουν γραφτεί οι παρακάτω στίχοι:

Την κυρά Σαρακοστή
που ‘ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν’
με αλεύρι και νερό.

Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.

Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν’ ένα τη βδομάδα
μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά.

πηγή: sifnaiko-fos.gr

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

Υλικά:

1 κούπα αλάτι, 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κούπα νερό και γαρύφαλλα.

Εκτέλεση:

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία λεκάνη και ζυμώνουμε. Αφού ολοκληρώσουμε τη ζύμη μας ξεκινάμε το παιχνίδι της δημιουργίας! Τέλος θα την διακοσμήσουμε και θα την ψήσουμε στους 160 βαθμούς κελσίου για 30 λεπτά περίπου ανάλογα και με το πάχος της ζύμης. Ουσιαστικά πρέπει να στεγνώσει καλά η ζύμη στο ψήσιμο και να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μαρία κάτι τόσο απλό κι όμως δεν το έχω κάνει ποτέ με την κόρη μου! Ε, φέτος θα το κάνω, το αποφάσισα και για να δεσμευτώ θα σε κάνω και tag στην φωτογραφία. χεχε!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ