25 βιβλιοπροτάσεις που αξίζει να αναζητήσετε!

25 πραγματικά διαμαντάκια, για παιδιά από 7 ετών και άνω που αξίζει να έχουν μια θέση στη βιβλιοθήκη σας! 25 βιβλιοπροτάσεις που αξίζει να αναζητήσετε!

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου (Graphic Novel) – Εκδόσεις Μεταίχμιο

27 Οκτωβρίου 1940: θα τη θυµάται αυτή τη µέρα ο Πέτρος γιατί πέθανε το τριζόνι του. Θα τη θυµάται γιατί την εποµένη ακούει τη φωνή της µητέρας του να λέει: «Σήκω… έγινε πόλεµος. Δεν ακούς τις σειρήνες;»

Όταν οι Ιταλοί έφτασαν στο κατώφλι της Ελλάδας, ο Πέτρος ήταν εννιά χρονών, είχε µια χελώνα για κατοικίδιο και γνώριζε τον πόλεµο µόνο µέσα από τα βιβλία. Τώρα όµως τον βιώνει κάθε µέρα, µαζί µε τους γονείς του, τον παππού του και τη µεγαλύτερη αδελφή του, την Αντιγόνη, αρχίζοντας έναν µεγάλο περίπατο – µια βόλτα στην Αθήνα της Κατοχής, στα δύσκολα εκείνα χρόνια της πείνας, των συσσιτίων, του φόβου, των διωγµών, αλλά και της Αντίστασης στους κατακτητές.

Το εµβληµατικό µυθιστόρηµα της Άλκης Ζέη, που επαναδηµιουργούν ως graphic novel η συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση και ο κοµίστας Δηµήτρης Μαστώρος, σεβόµενοι την ατµόσφαιρα και το πνεύµα του πρωτοτύπου. Ένα graphic novel-φόρος τιµής από τους δηµιουργούς νεότερων γενιών σ’ ένα αγαπηµένο κλασικό βιβλίο της ελληνικής λογοτεχνίας. 25 βιβλιοπροτάσεις


Έλληνες ποδοσφαιριστές 40 θρυλικοί παίκτες – Εκδόσεις Μίνωας

Σε αυτό το βιβλίο θα ανακαλύψετε μερικούς από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Θα μάθετε πληροφορίες για τις πιο εντυπωσιακές στιγμές τους και θα δείτε τις φάσεις που σημάδεψαν την πορεία τους. Θα γνωρίσετε τον «Στρατηγό», τον «Πινόκιο», τον «Νουρέγιεφ» και όλα τα αστέρια του ελληνικού ποδοσφαίρου που μόλις ακουμπούσαν τη στρογγυλή θεά έκαναν τους φιλάθλους να παραληρούν στις εξέδρες.

 

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!


Πώς θα φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο – Εκδόσεις Διόπτρα

Αυτό το βιβλίο είναι για όλα τα παιδιά που θέλουν να φτιάξουν έναν καλύτερο κόσμο!

Όταν ξεκινάς το ταξίδι σου για να βελτιώσεις τον τρόπο ζωής στον πλανήτη μας, μη φοβάσαι ότι θα αποτύχεις.
Το σημαντικό είναι να προσπαθείς να κάνεις πράξη τον σκοπό σου.
Ο ακτιβισμός για το περιβάλλον, οι πορείες για τον ρατσισμό, οι ενέργειες κατά του μπούλινγκ, η προστασία της άγριας ζωής είναι θέματα που απασχολούν καθημερινά όλα τα παιδιά της Γης. Από σήμερα, μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου μέλος μιας κοινωνίας όπου υπάρχει ισότητα και δικαιοσύνη.

Αποτελείς μέρος μιας γενιάς με τη δύναμη να αλλάξει τα πράγματα. Η φωνή σου μετράει και μπορείς να φτιάξεις ένα καλύτερο μέλλον!


ΜΑΙΡΗ ΠΟΠΙΝΣ (ΠΟΛΥΤΕΛΗΣ ΕΚΔΟΣΗ) -Εκδόσεις Ψυχογιός

Μια έκδοση πολυτελής και μοντέρνα – η Λόρεν Τσάιλντ υπογράφει μια διαχρονική δημιουργία.

Όταν ο ανατολικός άνεμος φέρνει τη Μαίρη Πόπινς στο σπίτι της οικογένειας Μπανκς κι εκείνη ανεβαίνει τη σκάλα γλιστρώντας στην κουπαστή, η ζωή της Τζέιν και του Μάικλ, των παιδιών της οικογένειας, αλλάζει: μαγικά κι απρόσμενα, όλα έρχονται τα πάνω κάτω… Το βιβλίο αυτό, μια καινούρια έκδοση για μια καινούρια γενιά αναγνωστών, έχει καταφέρει να μεταφέρει το μυστήριο και τη μαγεία μιας από τις πλέον αξιαγάπητες ηρωίδες της λογοτεχνίας. Mε τα απαράμιλλα χρώματά τους, τα κολάζ και το ιδιαίτερο στιλ τους, οι εικόνες της Λόρεν Τσάιλντ εντυπωσιάζουν και θα γεμίσουν χαρά τις καρδιές τόσο των νέων όσο και των παλαιότερων αναγνωστών. 25 βιβλιοπροτάσεις


Άγκαθα Μίστερι 2: Κλοπή – Εκδόσεις Μίνωας

Σε ένα ξενοδοχείο στους καταρράκτες του Νιαγάρα ο Ρατμουσκέ, ο πλέον καταζητούμενος κλέφτης στον Καναδά, παραβιάζει το χρηματοκιβώτιο μιας διάσημης τραγουδίστριας της όπερας και εξαφανίζεται με μια λεία κοσμημάτων ανυπολόγιστης αξίας. Μόνο τα ξαδέλφια Μίστερι, κυνηγώντας τον στα πυκνά, γεμάτα ελάφια και αρκούδες, δάση, θα μπορέσουν να τον νικήσουν στην πονηριά.

 

 


Άγκαθα Μίστερι 1: Το μαργαριτάρι της Βεγγάλης – Εκδόσεις Μίνωας

Το θαυμαστό μαργαριτάρι της Βεγγάλης έχει κλαπεί από τον ναό της θεάς Κάλι και ο φύλακας του πολύτιμου κοσμήματος έχει εξαφανιστεί. Τα ξαδέλφια Μίστερι ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους και μπαίνουν στο πρώτο αεροπλάνο για την Ινδία. Εκεί τους περιμένει ο εκκεντρικός θείος Ρέιμοντ, αλλά και μια… στενή επαφή με φίδια και άγριες τίγρεις. 25 βιβλιοπροτάσεις

 

 

 


Οι Μεγάλοι… μικροί: Οι καλλιτέχνες – Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ποιο είναι το «πετρωμένο» του Γιαννούλη και γιατί οι γονείς του εναντιώνονται σ’ αυτό; Πώς η προφητεία μιας τσιγγάνας και μια άρια επηρεάζουν τη μικρή Κατίνα, που όλοι τη θεωρούν ατίθαση; Τι ρόλο παίζει η μοναξιά στο να κάνει φίλους ο Κάρολος, όταν πηγαίνει για πρώτη φορά σχολείο, και μάλιστα εσώκλειστος, στα δώδεκά του χρόνια; Γιατί ο Γιάννης δεν είναι καλός μαθητής και βαριέται τόσο τα μαθήματα; Μήπως είχε δίκιο εκείνη η δασκάλα που τον είχε πει καθυστερημένο; Γιατί η Βάσω δεν είναι καλό κορίτσι κι αποφασίζει να μη ζωγραφίσει κίτρινο τον ήλιο; Πόσο κινδυνεύει η Ζουζού να την ξανακλείσουν στον «γυάλινο πύργο» της; Πώς μια εκδρομή στην Πάρνηθα κι ένα «μαγικό κουτί» θα επηρεάσουν την απόφαση του Κώστα να επιστρέψει στο χωριό του; Και τι είναι αυτό που στοιχειώνει τα βράδια του μικρού Θόδωρου;


ΥΠΟΘΕΣΗ 1: Πουά μαγιό – Ελληνοεκδοτική

Ο Άρης συχνά ονειρεύεται ότι είναι ντετέκτιβ
και αναλαμβάνει να εξιχνιάσει τα πιο δύσκολα μυστήρια.
Η ευκαιρία που ψάχνει για να αποδείξει το ταλέντο του
δεν αργεί να εμφανιστεί…

Ένα πουά μαγιό, ένας άγνωστος που εξαφανίζεται μυστηριωδώς
και μια μπλε πλαστική σακούλα πρωταγωνιστούν
σε μια συναρπαστική περιπέτεια, με ανατροπές,
αγωνία και πολύ χιούμορ!

25 βιβλιοπροτάσεις


20 σπουδαίοι πράσινοι ήρωες σώζουν τον πλανήτη – Εκδόσεις Διόπτρα

Ιστορίες σπουδαίων παιδιών με θέληση και απίστευτη δύναμη ψυχής που κατάφεραν να γίνουν οι πράσινοι ήρωες του πλανήτη μας!

Ποιο είναι το μυστικό τους;
Έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σε δράσεις για την κλιματική αλλαγή, τη μόλυνση του περιβάλλοντος και τη διάσωση του πλανήτη.
Οι πράξεις τους γίνονται παράδειγμα για όλους τους ανθρώπους σε κάθε γωνιά της Γης.
Αυτός είναι ο λόγος που προτείνουμε να διαβάσετε τις συναρπαστικές ιστορίες τους και να κάνετε κι εσείς κάτι μικρό αλλά σημαντικό για το περιβάλλον.


Πράκτορες του Πλανήτη – Η απαγωγή της Δ – Εκδόσεις Μεταίμιο

Το μόνο που στέκεται ανάμεσα σ’ εσένα και το τέλος του κόσμου είναι το εξώφυλλο αυτού του βιβλίου. Εντάξει, και λίγο θάρρος… Θα το χρειαστείς εξάλλου. Διότι κάποιος έχει απαγάγει τη Διοικητή Δ της Περιβαλλοντοπόλ, ενώ σε 24 ώρες ένα γιγάντιο διαστημικό τέρας θα πνίξει τον πλανήτη! Μονάχα ΕΣΥ μπορείς να σώσεις τον κόσμο. Τολμάς να γυρίσεις σελίδα; Πάρε τον χρόνο σου να το σκεφτείς… ΚΑΘΟΛΟΥ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΧΑΣΙΜΟ! Μην πάρεις χρόνο. Πάρε καλύτερα μια βαθιά ανάσα. Κι άλλη μία… Ωραία. Πνίγηκες; Ηρεμία. Δεν είναι δα και τίποτα! Μια βουτιά στο σκοτεινό, απειλητικό άγνωστο, στο βάθος του οποίο παραμονεύει ένα θεόρατο τέρας. Μπορεί και δύο τέρατα. Άγνωστο είναι, είπαμε… Ατρόμητε πράκτορα, ΕΦΥΓΕΣ!

Για το βιβλίο υπάρχει διαθέσιμο πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό. 25 βιβλιοπροτάσεις


Μπλοκάκι UFO 4, Η Οδύσσεια ενός Ούφο – Εκδόσεις Μίνωας

Το μπουγέλωμα με την άμμο. Το «ξεβράκωμα» στην αυλή του σχολείου. Τα παιδιά που έκαναν μπούλινγκ και την πάτησαν οι ίδιοι. Το δόντι που καρφώθηκε στο κεφάλι. Το κέικ της σοκολάτας που τρίφτηκε στο πρόσωπο. Η «Κατάσκοπος Άλφα». Το δέσιμο με το σχοινί από τα ρούχα της μπουγάδας. Το κυνήγι του σκύλου που μετά κατούρησε την τσάντα και τόσα άλλα…

Σε αυτό το βιβλίο μαζέψαμε απίστευτες ιστορίες. Μας τις διηγήθηκαν ή μας τις έστειλαν με e-mail παιδιά από όλη την Ελλάδα. Τις επεξεργαστήκαμε και τις εικονογραφήσαμε χωρίς να αφαιρέσουμε την ουσία της κάθε ιστορίας. Αντέχεις να τις διαβάσεις;


Μαθαίνω τα Πάντα – No 5 – Εφευρέσεις – Εκδόσεις Διόπτρα


ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΡΑΦΗΣ ΣΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΡΟΜΠΟΤ
30 ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

Κάθε εφεύρεση είναι η τελειοποίηση μιας μεγαλοφυιούς ιδέας. Για παιδιά με ανήσυχο πνεύμα! Κάθε σημαντική εφεύρεση κρύβει ανθρώπους που πειραματίζονται για ένα μεγάλο διάστημα για να υλοποιήσουν την ιδέα τους.

Σε αυτό το βιβλίο παρουσιάζονται 30 από τις σημαντικότερες εφευρέσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας, όπως η τυπογραφία, οι ατμομηχανές, τα τηλεσκόπια. Δείτε πώς μπορείτε να φτιάξετε μια πυξίδα, να παράγετε ηλεκτρισμό ή να εκτοξεύσετε έναν πύραυλο μέσα από συναρπαστικές αποστολές. 25 βιβλιοπροτάσεις


Το Μαγικό Αρωματοπωλείο 4: Το τουρνουά των χιλίων εκλεκτών – Εκδόσεις Μεταίχμιο

Βαθιά μέσα της, η Λούτσι το ξέρει: η πρόσκληση που κρατάει στα χέρια της δεν είναι καθόλου αθώα. Η αντίπαλός της, η Ελοντί ντε Ριτσμόντ, την προσκαλεί στο «Τουρνουά των Χιλίων Εκλεκτών» – μία αναμέτρηση που στόχο έχει να αναδείξει τους καλύτερους αρωματοποιούς στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια προσπάθεια της Ελοντί να ανακαλύψει ταλαντούχους Sentifleurs και να τους βάλει να εργαστούν στα αρωματοπωλεία της. Η Λούτσι δεν έχει άλλη επιλογή: πηγαίνει στην Αγγλία για να λάβει μέρος στον αγώνα. Μαζί της ο Ματς, ο Λέον και ο Νταν ντε Μπραν. Σύντομα όμως το παιχνίδι εξελίσσεται σε αγώνα επιβίωσης και η Λούτσι κινδυνεύει να χάσει όλα όσα αγάπησε ποτέ της.


ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΣΠΑΣΙΚΛΑ 15: ΣΤΑ ΒΑΘΙΑ – Εκδόσεις Ψυχογιός

Όταν ο Γκρεγκ Χέφλι και η οικογένειά του φεύγουν για διακοπές, νιώθουν έτοιμοι να ζήσουν την περιπέτεια της ζωής τους. Τα σχέδιά τους όμως ανατρέπονται, με αποτέλεσμα να “παγιδευτούν” σε ένα κάμπινγκ που δεν είναι κι ακριβώς καλοκαιρινός παράδεισος.
Τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα για τους Χέφλι όταν ανοίξουν οι ουρανοί και η στάθμη του νερού αρχίσει ν’ ανεβαίνει. Θα σώσουν τελικά τις διακοπές τους – ή θα πνιγούν στα βαθιά; 25 βιβλιοπροτάσεις

 


Ν.Ι.Βερν5: Παγιδευμένοι στη Σελήνη – Εκδόσεις Μίνωας

Νάντη (Γαλλία), τέλη του καλοκαιριού του 1840. Φέτος ο Εθνικός Διαγωνισμός Νεαρών Εφευρετών πραγματοποιείται στη Νάντη. Η ευκαιρία φαντάζει μοναδική για τον Ιούλιο, που θέλει να παρουσιάσει έναν πύραυλο που θα ταξιδέψει στη Σελήνη. Ωστόσο, μια συνωμοσία υφαίνεται… κι ο Ιούλιος με τους φίλους του θα βρεθούν μακριά από τη Γη.

Κοιτάζοντας γύρω τους δεν βλέπουν ούτε ένα δέντρο, ούτε ένα φυτό… Μόνο κάτι τεράστιους κρατήρες σαν εκείνους που προκαλεί η πτώση μετεωριτών. Το έδαφος είναι τόσο στεγνό σαν να μην έχει πέσει ποτέ ούτε μια σταγόνα νερό πάνω του και η ατμόσφαιρα είναι σχεδόν αποπνικτική.Το τοπίο που απλώνεται μπροστά τους μοιάζει σεληνιακό. Ο Ιούλιος, η Μαρί, ο Χουάν κι η Καρολίνα νιώθουν ότι βρίσκονται μπλεγμένοι σε μια ιστορία επικίνδυνη και σκοτεινή….


Στίβεν Χόκινγκ – Σειρά: Μικρά παιδιά με μεγάλα όνειρα – Εκδόσεις Διόπτρα

Μικρά Παιδιά με Μεγάλα Όνειρα που άφησαν το αποτύπωμά τους στην ιστορία της ανθρωπότητας!

Το όνομά μου είναι Στίβεν Χόκινγκ και οι επιστημονικές ανακαλύψεις μου στον τομέα της Θεωρητικής Φυσικής επηρέασαν τον σύγχρονο τρόπο σκέψης για τον κόσμο.
Μελέτησα τις μαύρες τρύπες και το σύμπαν και, παρ’ όλες τις δυσκολίες που μου δημιούργησε η ασθένειά μου, διατύπωσα καινοτόμες θεωρίες.

Ανακαλύψτε την έρευνά μου για το διάστημα και τη Φυσική και δείτε πόσο συναρπαστική μπορεί να γίνει η επιστήμη. 25 βιβλιοπροτάσεις


Το αγόρι που ζούσε με δράκους – Εκδόσεις Μεταίχμιο

Εκτός από τον Τόμας πλέον αποκτούν δράκους και οι τρεις αγαπημένοι του φίλοι, ο Τεντ, ο Κάι και η Κατ. Τώρα πρέπει να μάθουν πώς να ζουν με αυτούς, κρατώντας ταυτόχρονα κρυφή την ύπαρξή τους, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο έτσι κι αλλιώς, πόσο μάλλον όταν χώνει τη μύτη του και ο Λίαμ, ο νταής της τάξης, που φαίνεται να κρύβει κι αυτός κάποιο μυστικό.

Οι δράκοι της ιστορίας είναι οι φίλοι που κάθε παιδί θα ήθελε να έχει. Είναι πλάσματα εξαιρετικής ομορφιάς, διαφορετικά το ένα από το άλλο, και μοιράζονται χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του παιδιού-ιδιοκτήτη, σαν να αποτελούν έναν καθρέφτη του χαρακτήρα τους.

Η σειρά καταφέρνει να θίξει με έμμεσο και έξυπνο τρόπο θέματα όπως η διαφορετικότητα, ο σχολικός εκφοβισμός, η οικολογική συνείδηση, οι οικογενειακοί δεσμοί.


Σερ-Λουπ 9: Έγκλημα στο κυνήγι της αλεπούς – Εκδόσεις Μίνωας

Λονδίνο, 1872. Η Αϊρίν ανησυχεί για τον πατέρα της. Τον χειμώνα η διάθεση του Λεοπόλδου Άντλερ γίνεται όλο και πιο μελαγχολική. Για να τον βγάλει από τις σκοτεινές του σκέψεις, ένας φίλος τον καλεί να περάσει μερικές μέρες στην εξοχή, σε μια υπέροχη αγροικία με μεγάλο κήπο. Η Αϊρίν θα αφιερώσει τον χρόνο της στη λογοτεχνία και την ιππασία, ενώ ο πατέρας της θα συμμετάσχει σε ένα κυνήγι αλεπούς. Σε αυτό το φαινομενικά ήρεμο περιβάλλον, ωστόσο, εξαφανίζεται ένας μυστηριώδης άντρας. Η Αϊρίν αμέσως καταλαβαίνει πως κάτι ύποπτο συμβαίνει και στέλνει στον Σέρλοκ και τον Λουπέν ένα γράμμα ζητώντας βοήθεια. Και ενώ η είδηση για μια στυγερή δολοφονία αναστατώνει το χωριό, οι τρεις φίλοι, και πάλι μαζί, αρχίζουν να ερευνούν μια νέα υπόθεση που έχει τις ρίζες της σε σκοτεινά και παράξενα γεγονότα του παρελθόντος. 25 βιβλιοπροτάσεις


Τα τελευταία παιδιά στη Γη 5 1/2: Η απίθανη περιπέτεια της Τζουν – Εκδόσεις Μεταίχμιο

Η Λεπίδα του Μεσονυχτίου τελείωσε µε µια σοκαριστική ανατροπή: ένας σατανικός εχθρός της Γης, που τον θεωρούσαν χαµένο, επέστρεψε µε έναν στρατό απέθαντων στο πλευρό του! Κι ενώ τα παιδιά σχεδιάζουν την επόµενή τους κίνηση, εµφανίζεται µια αναπάντεχη απειλή. Η Τζουν χωρίζεται από τους φίλους της και παρασύρεται κάµποσα χιλιόµετρα µακριά από το Γουέικφιλντ, σε µια πόλη όπου κυριαρχούν οι υπερφυσικοί περικοκλαδευτήρες και τα αλλόκοσµα πλάσµατα. Βασισµένη στο ταλέντο της στην επιβίωση και στις δεξιότητές της –και µε τη βοήθεια κάποιων παράξενων νέων συντρόφων– θα επιχειρήσει να επιστρέψει σπίτι. Αλλά πριν από αυτό θα ανακαλύψει κρίσιµες πληροφορίες για το µέλλον του πλανήτη…


Σέρλοκ Χολμς: Η οργάνωση των κοκκινομάλληδων – Εκδόσεις Μίνωας

Η Οργάνωση των Κοκκινομάλληδων αναζητεί ένα καινούριο μέλος για να αναλάβει κάποια μικροκαθήκοντα. Ο μισθός για τη θέση αυτή θα είναι τέσσερις λίρες την εβδομάδα. Όλοι οι κοκκινομάλληδες άντρες με καλή υγεία και με ηλικία πάνω από 21 ετών είναι δεκτοί.

Ο Ζαμπέζ Γουίλσον, κοκκινομάλλης, απαντά στην παραπάνω αγγελία και προσλαμβάνεται στην Οργάνωση των Κοκκινομάλληδων. Όταν, όμως, χάνει την καλοπληρωμένη θέση του χωρίς μάλιστα καμιά προειδοποίηση, ζητά από τον Σέρλοκ Χολμς να ανακαλύψει γιατί συνέβη αυτό. Και ενώ στην αρχή η υπόθεση φαίνεται απλή, καταλήγει σε μια μεταμεσονύκτια παρακολούθηση, με τον Χολμς να προσπαθεί να αποτρέψει ένα συνταρακτικό έγκλημα. 25 βιβλιοπροτάσεις


ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΣΕ ΕΞΙ ΧΡΩΜΑΤΑ – γαλάζιο – Εκδόσεις Μεταίχμιο

Η σειρά Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα της βραβευμένης με Κρατικό Βραβείο Μαρίας Αγγελίδου, σε εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου, απέκτησε το έκτο της και τελευταίο χρώμα. Μετά το Κόκκινο, το Χρυσό, το Μαύρο, το Άσπρο και το Πράσινο, ήρθε η σειρά του Γαλάζιου!

Η σειρά επιχειρεί να καλύψει μια μεγάλη σε σπουδαιότητα και σε διάρκεια περίοδο της ιστορίας μας και να πείσει μικρούς και μεγάλους –ιδίως τους μικρούς– ότι… η Ιστορία δεν είναι μόνο μάθημα! Η Ιστορία δεν είναι μόνο ημερομηνίες και ονόματα, δεν είναι μόνο σελίδες, αριθμοί, αίτια και αποτελέσματα. Η Ιστορία είναι ζωή, είμαστε εμείς, και άλλοι σαν εμάς, που έζησαν πριν από μας ή θα ζήσουν έπειτα από μας. Δεν αποτελείται από σωστές και λανθασμένες απαντήσεις, δεν μετριέται με βαθμούς, δεν είναι χωμένη στα χρονοντούλαπα. Είναι μέσα στα σπίτια μας, είναι έξω στους δρόμους, είναι παντού.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά που φοιτούν στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού σχολείου και στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου. Μπορεί να αξιοποιηθεί στην τάξη στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας ή να ενταχθεί σε προγράμματα φιλαναγνωσίας. Η ανάγνωση αυτών των κειμένων, παράλληλα με την ανάπτυξη της φαντασίας και την καλλιέργεια της γραπτής έκφρασης (διδασκαλία της Γλώσσας), βοηθάει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, αφού συμβάλλει στην κατανόηση των ιστορικών γεγονότων μέσα από την εξέταση αιτίων και αποτελεσμάτων καθώς και στην κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς σε συγκεκριμένες καταστάσεις.


Σ.Ρ.Μ.1: Ληστεία στο Χάιλαντ Φάλκον -Εκδόσεις Μίνωας

Ο εντεκάχρονος Χάρισον Μπεκ και ο θείος του, Ναθάνιελ, είναι καλεσμένοι στο τελευταίο ταξίδι του Χάιλαντ Φάλκον, του πιο διάσημου ατμοκίνητου τρένου της Βρετανίας. Το διάσημο βασιλικό τρένο, με τους διακεκριμένους επιβάτες, θα κάνει τον γύρο της Σκοτίας φτάνοντας μέχρι ψηλά στον βορρά, στην όμορφη περιοχή των Χάιλαντς. Ο Χάρισον, αν και αρχικά ήταν αρνητικός, τελικά απολαμβάνει το ταξίδι, εξερευνά τα βαγόνια, σκαρφαλώνει στην οροφή του τρένου, παρακολουθεί τους επιβάτες και κάνει πολλές ζωγραφιές.

Το πρώτο βράδυ ανακαλύπτει κάτω από το τρόλεϊ φαγητού έναν λαθρεπιβάτη. Είναι ένα κορίτσι στην ηλικία του, η Λένι, κόρη του οδηγού. Είναι τέτοια η αγάπη της για τα τρένα που μπήκε στα κρυφά για να ζήσει αυτό το ταξίδι. Όταν όμως ένα πολύτιμο κόσμημα εξαφανίζεται, ο Χάρισον και η Λένι θα βρεθούν στη δίνη μιας μεγάλης έρευνας όπου όλοι είναι πιθανοί ύποπτοι. Θα καταφέρουν να εξιχνιάσουν το μυστήριο και να πιάσουν τον ένοχο πριν φτάσουν στο τέλος της διαδρομής;

Ψίθυροι στην τραπεζαρία, σημειώσεις στη βιβλιοθήκη, άγνωστοι επιβάτες: ανακαλύψτε τα στοιχεία και βοηθήστε τον Χάρισον και τη Λένι να λύσουν το μυστήριο. Γρήγορη πλοκή και με υπέροχη εικονογράφηση, ένα μαγευτικό ταξίδι με τρένο που θα σας μείνει αξέχαστο! 25 βιβλιοπροτάσεις


Σουφλέ σοκολάτας – Εκδόσεις Μεταίχμιο

Η Σοφία ζει μαζί με τον πατέρα της που τη μεγαλώνει σαν πριγκίπισσα. Οι γονείς της έχουν χωρίσει και αναγκάζεται κάθε Σαββατοκύριακο να το περνάει με τη μητέρα της, τον πατριό της και τα δυο του παιδιά. Περνάει δύσκολα και ούτε η καλύτερή της φίλη δείχνει να την καταλαβαίνει. Η Σοφία όμως έχει την κούκλα της, που μαζί της μοιράζεται τα πάντα, αλλά και τον κόσμο της φαντασίας, όπου συχνά καταφεύγει. Ανατροπές, παρεξηγήσεις και κωμικοτραγικές καταστάσεις γεμίζουν τη ζωή της, κάποιες… στον απόηχο του Τρωικού Πολέμου, άλλες… βυθισμένες στη σοκολάτα. Βαθιά μέσα τους όμως κρύβουν μυστικά και ψέματα. Άραγε η Σοφία μεγαλώνει πράγματι σαν πριγκίπισσα, όπως την έχουν μάθει να πιστεύει; Και θα βρει άραγε το θάρρος να κοιτάξει «πίσω από την πόρτα», να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να πει –στον εαυτό της και στους άλλους– την αλήθεια;
Για το βιβλίο υπάρχει διαθέσιμο εκπαιδευτικό υλικό.


Νέμο 2, Ο πέτρινος γίγαντας – Εκδόσεις Μίνωας

Πράγα, 1830

Ο Νέμο αναζητά έναν μυστηριώδη θησαυρό που θα σώσει το βασίλειο του Μπούντελκαντ. Μαζί με τους φίλους του, τον Ντανιέλ, την Άσλιν και τον πιστό σκύλο του, Ναυτίλο, θα πετάξει πάνω από την Ευρώπη με το αερόπλοιό του. Προορισμός τους είναι η Πράγα και ένας ραβίνος που μπορεί να τους βοηθήσει στην αποκρυπτογράφηση ενός πολύ σημαντικού στοιχείου που θα τους οδηγήσει στον θησαυρό. Θα πρέπει, όμως, να λύσουν το αίνιγμα προτού η Ζήτα και οι Κόκκινοι ανακαλύψουν τα ίχνη τους.

Καθώς η ομίχλη πυκνώνει και απλώνεται πάνω από την Πράγα, θα καταφέρει ο Νέμο να κρατήσει κρυφά τα μυστικά που τυλίγουν το παρελθόν του και να φέρει εις πέρας την επικίνδυνη αποστολή του; 25 βιβλιοπροτάσεις


Η κλέφτρα που αγαπούσε τις πέρλες – Εκδόσεις Μεταίχμιο

Πώς µια ασήµαντη, γκριζωπή κοτούλα µεταµορφώνεται σε αστραφτερή Φραγκόκοτα µε λαµπερές πέρλες στο φτέρωµα; Το Παγόνι προσλαµβάνει την κοτούλα στο κοσµηµατοπωλείο του, χωρίς να υποψιάζεται αυτά που πρόκειται να ακολουθήσουν: η επίσκεψη του βασιλιά, µια θρασύτατη ληστεία, η κοπιαστική αναζήτηση του κλέφτη και, τελικά, ο αναπάντεχος ερχοµός µιας µέρας γεµάτης δόξα και επαίνους. Όσο για την κοτούλα, το τέλος θα είναι γι’ αυτήν ιδιαίτερα… λαµπερό!

Ο Άξελ Σέφλερ επιστρέφει µε µια περιπέτεια
γεµάτη πανέµορφες εικόνες.

Στο τέλος του βιβλίου η Ρόζα Σέφλερ
µάς δίνει οδηγίες για να κατασκευάσουµε
τους ήρωες της ιστορίας µε χάντρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ