Γιατί μυρίζει άσχημα το στόμα μου;

Η κακοσμία του στόματος -που επιστημονικά ονομάζεται χαλίτωση- είναι ένα συχνό πρόβλημα που μπορεί να σας φέρει σε δύσκολη θέση. Γιατί μυρίζει άσχημα το στόμα μου; – Μιχάλης Καλαϊτζάκης Χειρουργός- Οδοντίατρος

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

Μιχάλης Καλαϊτζάκης Χειρουργός- Οδοντίατρος

Αρκαδίου 8 & Π. Κυριακού 17,
Μαρούσι 151 24
maikkalaitzakis@yahoo.com 
21 0802 0101, 6945 550145

Η κακοσμία του στόματος -που επιστημονικά ονομάζεται χαλίτωση- είναι ένα συχνό πρόβλημα που μπορεί να σας φέρει σε δύσκολη θέση καθώς κάποιες φορές δεν αναγνωρίζεται ως πρόβλημα από το άτομο που πάσχει εξαιτίας του φαινομένου της προσαρμογής. Η κακή στοματική υγιεινή θεωρείται η βασική αιτία της δυσοσμίας. Όταν τα δόντια και η γλώσσα δεν καθαρίζονται δύο φορές την ημέρα σχολαστικά, με σωστό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος, τα υπολείμματα τροφών αυξάνουν τα βακτήρια του στόματος και δημιουργούνται δύσοσμα θειικά αέρια.

Αρκετές έρευνες υποστηρίζουν ότι το 85% των προβλημάτων κακοσμίας του στόματος προέρχονται από το πίσω μέρος του στόματος. Κάτω από την επιφάνεια της γλώσσας βρίσκουν καταφύγιο βακτήρια που παράγουν θείο. Γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό να καθαρίζετε και τη γλώσσα σας κάθε φορά που πλένετε τα δόντια σας.

Η πιο γνωστή οδοντιατρική αιτία όμως είναι τα χαλασμένα δόντια. Οι μικροοργανισμοί μέσα στο στόμα καθώς τρέφονται από ένα παραμελημένο δόντι, δημιουργούν μια άσχημη μυρωδιά. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται στη στοματική κοιλότητα, στα δόντια και στη γλώσσα. Καθώς τα δόντια εξασθενούν και καταστρέφονται, το στόμα μυρίζει. Εάν δεν αναζητήσετε άμεσα θεραπεία, το δόντι τελικά θα χαθεί.

Ας δούμε όμως μία – μία τις αιτίες που ευθύνονται για τη δυσάρεστη αναπνοή:

Τερηδόνα

Όπως ήδη σημειώσαμε, τα χαλασμένα δόντια είναι από τις βασικές αιτίες που προκαλούν κακοσμία του στόματος.

Παθήσεις των ούλων

Τόσο η ουλίτιδα όσο και η περιοδοντίτιδα προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή εξαιτίας των υπολειμμάτων τροφών αλλά και των νεκρωμένων επιθηλιακών κυττάρων, που οδηγούν στην υπερανάπτυξη αναερόβιων μικροβίων.

Ξηροστομία

Το σάλιο καθαρίζει τη στοματική κοιλότητα και διατηρεί το περιβάλλον καθαρό. Όταν πάσχουμε από ξηροστομία, διευκολύνεται η αύξηση των βακτηρίων που οδηγεί σε δυσοσμία.

Έγκλειστο δόντι

Οι έγκλειστοι φρονιμίτες προκαλούν κάποιες φορές μία φλεγμονή γνωστή ως περιστεφανίτιδα. Τα υπολείμματα των τροφών που συσσωρεύονται στο σημείο γίνονται εστίες μικροβίων που προκαλούν φλεγμονή και φυσικά οίδημα και κακοσμία.

Χρόνιες ασθένειες

Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, γαστροοισοφαγική παλινδρόμιση, νεφρική ανεπάρκεια, εντερική απόφραξη και καρκίνο του στομάχου ή του οισοφάγου πολλές φορές έχουν εξαιτίας τους, δυσάρεστη αναπνοή.

ΚΑΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Δεν είναι σπάνιο, η δύσοσμη αναπνοή να οφείλεται σε κάποιες… κακές συνήθειες.

  • Αν στη διατροφή σας επιλέγετε έντονα μπαχαρικά, καρυκεύματα, κρεμμύδι και σκόρδο το στόμα σας θα μυρίζει άσχημα.
  • Αν είστε καπνιστές, έχετε δυσάρεστη αναπνοή όχι μόνο εξαιτίας της μυρωδιάς του καπνού αλλά και επειδή συχνά οι καπνιστές εμφανίζουν περιοδοντική νόσο.
  • Αν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, η στοματική σας κοιλότητα πάσχει από ξηρότητα που επιτρέπει την ανάπτυξη αναερόβιων μικροβίων, που προκαλούν δυσοσμία.
  • Αν κάνετε χημική ή δίαιτα express. Τόσο οι γρήγορες δίαιτες με τη χαμηλή θερμιδική πρόσληψη αλλά και οι χημικές δίαιτες προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία της κακοσμίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αρκεί ένας βαθύς καθαρισμός των δοντιών. Όποια κι αν είναι η αιτία της, ο πιο σίγουρος τρόπος να την αντιμετωπίσετε είναι ο σωστός και συχνός καθαρισμός του στόματος και η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο ώστε να προβλεφθούν ή να αντιμετωπιστούν έγκαιρα τα προβλήματα των ούλων και των δοντιών.

Επικουρικά, συστήνεται να πίνετε αρκετό νερό, να χρησιμοποιείτε στοματικά διαλύματα με αντιμικροβιακή δράση, να μασάτε τσίχλες χωρίς ζάχαρη για δροσερή αναπνοή.

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς! 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ