Γιατί φτιάχνουμε σήμερα φανουρόπιτα – Συνταγή με 9 υλικά

Πρόκειται για μια μίξη, λαϊκής παράδοσης, πίστης και τοπικών εθίμων που ξεκίνησε στη Ρόδο και επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα. Γιατί φτιάχνουμε σήμερα φανουρόπιτα – Συνταγή με 9 υλικά

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

Δεν υπάρχει εκκλησία από την οποία να μην περάσετε σήμερα και να μη δείτε δεκάδες φανουρόπιτες. Οι νοικοκυρές φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες μοιράζουν στη γειτονιά αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία. Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε.

Τη δύναμη που αποδίδεται στην πίτα έρχονται να ενισχύσουν και τα υλικά της, τα οποία είναι πάντοτε 7 ή 9.

Η παραδοσιακή συνταγή για φανουρόπιτα με 9 υλικά:

Υλικά
250 γρ. σπορέλαιο
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
250 γρ. χυμό πορτοκάλι
1 κτγ. σόδα
1/2 κτγ. γαρίφαλο
1/2 κτγ. κανέλα
60 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια
60 γρ. σταφίδες ξανθιές
ζάχαρι άχνη

Εκτέλεση
Αφού έχουμε βάλει τις σταφίδες για ένα ολόκληρο βράδυ σε ένα βάζο με νερό για να μαλακώσουν, ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το σπορέλαιο, τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά έως ότου να λιώσει η ζάχαρη.
Ανακατεύουμε τον χυμό πορτοκάλι με τη σόδα μέχρι να φουσκώσουν και αδειάζουμε στο μίξερ. Χτυπάμε για λίγο ακόμα.

Αδειάζουμε το γαρίφαλο, το αλεύρι, τη κανέλα, τα καρύδια και τις σταφίδες σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ.
Αφού ανακατέψουμε καλά, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψί και το στρώνουμε.

Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 50 λεπτά. Μετά το ψήσιμο, αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Tip: Προτιμήστε τις ξανθές σταφίδες για την συγκεκριμένη πίτα! Οι μαύρες δεν θα φουσκώσουν αρκετά στο νερό ώστε να παραμείνουν ζουμερές μέσα.

Η συνταγή είναι από το κανάλι Loukoumaki

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ