Πως να βοηθήσεις μια έγκυο που αντιμετωπίζει κατάθλιψη

Κάθε γυναίκα κατά το χρονικό διάστημα της λοχείας χρειάζεται κατανόηση, υποστήριξη, ξεκούραση και αρκετό ύπνο. Τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν αλλαγές στη διάθεσή τους. Πως να βοηθήσεις μια έγκυο που αντιμετωπίζει κατάθλιψη

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

Γράφει η Ελένη Μωρόγιαννη, Ψυχολόγος συνεργάτης του doctoranytime.gr

https://www.doctoranytime.gr/ – Βρες τον καλύτερο γιατρό για εσένα!

Συγκεκριμένα, έρευνες αναφέρουν ότι αυτό συμβαίνει στο 85% του πληθυσμού. Αυτή η κατάσταση περιγράφεται ως «Baby Blues», ή «φυσιολογική μελαγχολία της λοχείας» όπου η γυναίκα, συνήθως, νιώθει:

  • Εναλλαγές στο συναίσθημα και θλίψη
  • Είναι ευσυγκίνητη, ευαίσθητη και κλαίει χωρίς λόγο
  • Νιώθει άγχος και αγωνία για το αν θα τα καταφέρει ως μητέρα
  • Έχει έντονη σωματική εξάντληση, νευρικότητα, απογοήτευση
  • Πιθανώς αντιμετωπίζει δυσκολίες με τον ύπνο

Μετά το πέρας των 2 εβδομάδων τα συμπτώματα αυτά, συνήθως υποχωρούν. Εάν όμως επιμένουν και μετά τις 2 εβδομάδες χρειάζεται να αναζητήσεις τη βοήθεια ειδικού ψυχικής υγείας είτε ψυχολόγου είτε ψυχιάτρου.Τα συμπτώματα είναι ήπια, διαρκούν μερικές μόνο μέρες ή μόνο κάποιες ώρες κάθε μέρα, για μια περίοδο η οποία συνήθως δεν είναι μεγαλύτερη των 2 εβδομάδων, και δεν συνιστούν ψυχική διαταραχή.

Οι ψυχικές διαταραχές που εμφανίζονται κατά τη λοχεία ή σε μικρό χρονικό διάστημα μετά τον τοκετό, ονομάζονται επιλόχειες. Πιο συχνές είναι η επιλόχεια κατάθλιψη, η οποία πλήττει το 10-15% του γυναικείου πληθυσμού και οι αγχώδεις διαταραχές, ενώ πολύ πιο σπάνια, 1 ή 2 στις 1000 γεννήσεις μπορεί να εμφανιστεί η επιλόχεια ψύχωση, διαταραχή που πλήττει την επαφή του ατόμου με την πραγματικότητα και μειώνει σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργικότητα του.

Συμπτώματα ψυχικής διαταραχής μπορεί να εμφανιστούν για πρώτη φορά και κατά τη διάρκεια της κύησης, ακόμα και αν πρόκειται για τη δεύτερη ή επόμενη εγκυμοσύνη της γυναίκας ενώ είναι πιθανό να συνεχιστούν και μετά τον τοκετό. Οι γυναίκες που έχουν συμπτώματα θλίψης ή άγχους στην κύηση είναι πιθανότερο να εμφανίσουν επιλόχεια κατάθλιψη.

Αν στην εγκυμοσύνη, μετά τον τοκετό, ή σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο της ζωής υποφέρει κάποιο άτομο από άγχος, θλίψη, απελπισία, ενοχές ή επίμονες δυσάρεστες σκέψεις για διάστημα μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων, θα πρέπει να αναζητήσει βοήθεια. Το άγχος, η κατάθλιψη ή άλλα συμπτώματα, εκτός του ότι κάνουν την καθημερινότητα δύσκολη, πολλές φορές ανυπόφορη, ενδέχεται να παγιωθούν. Δηλαδή να παραμείνουν μόνιμα ή να επανεμφανίζονται σε πιεστικές περιόδους της ζωής, επηρεάζοντας όχι μόνο το ίδιο το άτομο αλλά και όλη την οικογένεια.

Η σύντροφός μου έχει επιλόχεια κατάθλιψη. Πως μπορώ να τη βοηθήσω;

Ο ρόλος του συζύγου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο κατά την περίοδο ερχομού ενός νέου μέλους στην οικογένεια. Εάν ο σύντροφος υποψιαστεί ότι η γυναίκα μετά την εγκυμοσύνη παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης μπορεί να βοηθήσει με τους εξής τρόπους:

  • Να την ενθαρρύνει να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας
  • Αν η γυναίκα αρνείται να ζητήσει βοήθεια, μπορεί να απευθυνθεί ο ίδιος σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας και να αναζητήσει πληροφορίες που θα τον βοηθήσουν.
  • Ακόμα και με την υποστήριξη του ειδικού, χρειάζεται χρόνος. Είναι σημαντικό να έχει την υποστήριξη του συζύγου καθώς και πρακτική βοήθεια ώστε να ξεκουράζεται
  • Να κατανοήσει ότι η επιλόχειος κατάθλιψη δεν είναι μια κατάσταση η οποία θα περάσει «από μόνη της», χρειάζεται χρόνο, υποστήριξη και κατανόηση

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

έγκυο που αντιμετωπίζει κατάθλιψη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ