Τι είναι το αθλητικό μασάζ και γιατί το χρειάζονται όσοι ασκούνται

Για την καλύτερη και γρηγορότερη αποθεραπεία, επανένταξη ή συχνά αποκατάσταση η λύση είναι το αθλητικό μασάζ. Τι είναι το αθλητικό μασάζ και γιατί το χρειάζονται όσοι ασκούνται

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

Αν έχεις την άσκηση στην καθημερινότητά σου, να δοκιμάσεις να κάνεις αθλητικό μασάζ για να καταλάβεις πόσα οφέλη έχει για εσένα που γυμνάζεσαι σκληρά.

Όπως είναι λογικό ένα σώμα που καθημερινά εμπλέκεται σε αθλητικές δραστηριότητες (πολύ συχνά υψηλής έντασης και συχνότητας) δεν μπορεί να βασιστεί αποκλειστικά στην φυσική επούλωση. Οι ιστοί και κυρίως οι μυϊκές ίνες, θυσιάζονται για τις αθλητικές επιδόσεις.

Από τον Νάσος Κουτσουραδής, Φυσικοθεραπευτής, Χαλκίδα

Βιολογικά το ανθρώπινο σώμα αναγεννά τέτοιους ιστούς, ωστόσο αυτό συχνά γίνεται σε μη τροποποιήσιμο χρονικό πλαίσιο ή και σε χαμηλό βαθμό αποτελεσματικότητας.

Έτσι για την καλύτερη και γρηγορότερη αποθεραπεία, επανένταξη ή συχνά αποκατάσταση η λύση είναι το αθλητικό μασάζ.

masaz για αθλητες

Τι είναι το αθλητικό μασάζ;

Το αθλητικό μασάζ διαφέρει από αυτό που θα λάβει κανείς σε ένα spa ή την θεραπευτική μάλαξη σε ένα εργαστήριο φυσικοθεραπείας. Τα βασικά χαρακτηριστικά του αθλητικού μασάζ είναι οι έντονες τεχνικές / χειρισμοί που επιδρούν στους επιπολείς και εν τω βάθει ιστούς.

Μπορεί να μην είναι και ότι πιο ευχάριστο θα αισθανθεί ο/η αθλητής-τρια αλλά το αποτέλεσμα θα τον ανταμείψει. Οι παραπάνω χειρισμοί έχουν στόχο την  μυοπεριτονιακή στοιβάδα, που με την σειρά της θα συμβάλλει στην καλύτερη υποστήριξη του καταπονημένου μυϊκού συστήματος.

Πρακτικά, το αθλητικό μασάζ με τις επιφανειακές γρήγορες τεχνικές και τις αργές βαθύτερες, στοχεύει στην ενίσχυση της λειτουργικότητας και την μείωση πόνου που προκαλείται από το γαλακτικό οξύ και από τις έντονες καθημερινές δραστηριότητες (εργασία, αθλητικές δραστηριότητες).

Αποτελεί ένα βασικό μέρος της προπόνησης για τους αθλητές και μπορεί να προγραμματίζεται πριν ή μετά από αγωνιστικές υποχρεώσεις.

οφελη αθλητικου μασαζ

Ποια οφέλη έχουμε αν επιλέξουμε αθλητικό μασάζ;

Όπως έχει αναφερθεί και προηγουμένως, η εντοπισμένη και βαθύτερη δράση του αθλητικού μασάζ επιφέρει σημαντικές διεργασίες.

Αρχικά ενισχύεται το καρδιοαναπνευστικό σύστημα, καθώς μετά από αθλητικό μασάζ έρευνες δείχνουν ότι για 24 ώρες η περιφερική αιμάτωση και φλεβική επιστροφή είναι βελτιωμένη.

Αυτό σαν όφελος έχει να οδηγεί σε καλύτερη οξυγόνωση του αίματος και αφού το αίμα κινείται καλύτερα και «σκουπίζει» απόβλητες ουσίες από την δαπανημένη ενέργεια που καταβάλλει το μυϊκό σύστημα, προσφέρει περισσότερο οξυγόνο άρα και αποκατάσταση.

Άλλος ένας λόγος να επιλέξει κάποιος να κάνει αθλητικό μασάζ είναι ότι θα τον βοηθήσει να προλάβει τραυματισμούς. Οι τραυματισμοί χωρίζονται σε τραυματισμούς άμεσης κάκωσης και υπέρχρησης.

αθλητικο μασαζ

Η συνήθεια του αθλητικού μασάζ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην μείωση των πιθανοτήτων να τραυματιστεί κανείς από τραυματισμό υπέρχρησης.

Τέλος, εάν ταλαιπωρείσαι συχνά από σφιγμένους μύες κυρίως στα κάτω άκρα και αισθάνεσαι ότι κάτι σου κόβει την αθλητική δραστηριότητα, τότε σίγουρα ένα αθλητικό μασάζ θα σε βοηθήσει!

Από τον φυσικοθεραπευτή Νάσο Κουτσουραδή, Φυσικοθεραπευτής, Κέντρο Φυσικοθεραπείας, Χαλκίδα

 

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

πηγή: fmh.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ