Πώς να φτιάξετε τον τέλειο cappuccino και αφρόγαλα στο σπίτι χωρίς επαγγελματικά μηχανήματα

Μια ζεστή αχνιστή κούπα καφέ, cappuccino, late, espresso είναι απόλαυση. Μπορεί να μοιάζει κοινότυπο η παρασκευή αυτής της κούπας ωστόσο δεν είναι καθόλου! Υπάρχουν μυστικά… Πώς να φτιάξετε τον τέλειο cappuccino και αφρόγαλα στο σπίτι χωρίς επαγγελματικά μηχανήματα

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

Εγώ για τον cappuccino χρησιμοποιώ την ΜΗΧ. ΚΑΦΕ IPERESPRESSO ILLY X7.1 καθώς επίσης τις κάψουλες Ιperespresso illy. Έτσι έχω ένα σταθερό αποτέλεσμα σε κάθε φλιτζάνι. Η συγκεκριμένη μηχανή διαθέτει και ακροφύσιο για το αφρόγαλα. Σε αυτή την περίπτωση προετοιμάζουμε τον καφέ μας με ευκολία στο σπίτι μας.

02778507035

Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις όπου δεν διαθέτουμε κάποιο μηχάνημα;

Εν αρχή ην οι κόκκοι του καφέ

Αρχικά θα επιλέξετε όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα καφέ διότι από εκεί ξεκινάνε όλα. Στο εμπόριο κυκλοφορούν αρκετά είδη είτε αν έχετε ή δεν έχετε μηχανή. Ο καφές δε θέλει ψυγείο! Αν τον βάλετε στο ψυγείο, βγάζοντας τον για χρήση οι κόκκοι του θα «ξεβράσουν» υγρασία και θα αλλοιωθούν.

Η αρχή της παρασκευής

Αν δεν διαθέτετε λοιπόν μηχανή προμηθευτείτε ένα απλό μπρίκι για εσπρέσο, τον καφέ της επιλογής σας και ακολουθείστε τις οδηγίες.

Ένας σωστός καπουτσίνο θα πρέπει να έχει και το σωστό καϊμάκι. Αυτό όμως δεν μπορούμε τα το πετύχουμε εύκολα με το απλό μπρικάκι (του espresso).

%ce%bc%cf%80%cf%81%ce%af%ce%ba%ce%b9-espresso
1. Πρώτα βάζουμε στο φλιτζάνι τη ζάχαρη, όση εμείς επιθυμούμε.
2. Στο μπρικάκι βάζουμε το νερό και τον καφέ στην ειδική θέση.
Εδώ πρέπει να προσέξουμε το εξής:
Ο καφές είναι σημαντικό να συμπιεστεί με κάποιο αντικείμενο της ίδιας περίπου διαμέτρου. Βιδώνουμε καλά και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Ανοίγουμε το καπάκι για να βλέπουμε την έξοδο του καφέ που ετοιμάζεται. Αυτό που θέλουμε είναι, να πάρουμε λίγο από τον πρώτο καφέ που θα έρθει, ο οποίος είναι αρκετά πιο πυκνός και παχύς, από τον υπόλοιπο που θα βγει στη συνέχεια και να τον ρίξουμε στο φλιτζάνι με τη ζάχαρη (προσοχή μικρή ποσότητα). Ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι ώστε καφές και ζάχαρη να γίνουν ένα.
Τα μυστικά για ένα τέλειο αφρόγαλα
Θέλουμε ένα χτυπητήρι του “φραπέ” με το σωστό ακροφύσιο. Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το γάλα (φρέσκο γάλα πλήρες), ανακατεύοντας ελαφρά με ένα κουταλάκι ώστε να ζεσταίνεται ομοιόμορφα.
 %ce%bc%ce%af%ce%be%ce%b5%cf%81-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%cf%86%cf%81%cf%8c%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b1

Όταν αρχίσει να “καπνίζει” το γάλα το αποσύρουμε και χτυπάμε με το μιξεράκι τόσο ώστε να εμφανιστούν φυσαλίδες υπερβολικά μικρές στο μάτι. Υπολογίστε περίπου 1-2 λεπτά. Αντί για το χτυπητήρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το σέικερ αλλά και πιο κουραστικό είναι και το αποτέλεσμα αμφιταλαντευόμενο. Ρίχνουμε το αφρόγαλα στο κέντρο του καφέ και αν θέλουμε να βγάλουμε αποτέλεσμα latte το προσθέτουμε όλο. Αν θέλουμε σκέτο cappuccino μόνο τον αφρό που θα σταθεί στην επιφάνεια του καφέ.

Επιτέλους, το τελικό στάδιο!

Ο καφές πρέπει να μείνει το λιγότερο 12 δευτερόλεπτα στο φλιτζάνι πριν προστεθεί το αφρόγαλα. Το γάλα δεν πρέπει να επισκιάζει τον καφέ: μια βιαστική πρόσθεση γάλακτος μπορεί να κάνει το τελικό αποτέλεσμα πολύ «γαλατένιο», ενώ μια πολύ αργή, να το κάνει να χάσει κάθε γευστική επιτυχία του…

Δείτε πως πρόσθεσα εγώ το αφρόγαλα στον καφέ. Σημαντικό σημείο να χτυπάτε το κανατάκι ώστε να γίνει ομοιόμορφος ο αφρός, στις περιπτώσεις όπου το αφρόγαλα έχει γίνει με ακροφύσιο μηχανής.


Καλή σας επιτυχία λοιπόν φίλοι μου και καλή σας απόλαυση!

Ο καφές είναι παρέα…ο καφές είναι απόλαυση… και φυσικά η ζωή θέλει κουβεντούλα με καφέ!

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δεν θεωρώ πως είμαι σε σούπερ επίπεδα, σε καμία περίπτωση. Απλώς βλέπω πως είναι θέμα εξάσκησης, βελτιώνεται με τον καιρό! Σε φιλώ!

  2. Πήρα ενα μπρίκι για εσπρέσσο αλλά δε λέει δοσολογίες. Μόνο ότι είναι για 6 φλυτζάνια. Πόσο νερό και πόσο καφέ να βάλω;
    Υπολόγισα για εναν διπλό 2 μεζούρες αλεσμένο καφέ και 5-6 μεζούρες νερό… Συμφωνείς;

  3. αγαπητέ Γιάννη δεν έχω μπρίκι για εσπρεσσο ώστε να γνωρίζω τις αναλογίες,έχω μηχανή για εσπρεσσο συγκεκριμένα την illy francis francis αν θυμάμαι καλά. Κάνοντας πειράματα θεωρώ πως θα βρεις τις σωστές δοσολογίες και ουσιαστικά τον καφέ που θα ταιριάζει γευστικά σε εσένα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ