Η υπηρέτρια της Δούκισσας ,το τελευταίο βιβλίο της Θεοφανίας Ανδρονίκου-Βασιλάκη

Παρακολουθούμε δύο ξεχωριστές ιστορίες που τις χωρίζουν σχεδόν δύο αιώνες. Δύο ιστορίες, δύο γυναίκες, δύο διαφορετικές εκφράσεις του Έρωτα. Του Έρωτα που μπορεί να ανυψώσει, να εμπνεύσει δύναμη! Η υπηρέτρια της Δούκισσας ,το τελευταίο βιβλίο της Θεοφανίας Ανδρονίκου-Βασιλάκη – Γράφει η Μαρία Διακαντώνη

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!  

Η υπηρέτρια της Δούκισσας ,το τελευταίο βιβλίο της Θεοφανίας Ανδρονίκου-Βασιλάκη, είναι ένα έργο διττό. Παρακολουθούμε δύο ξεχωριστές ιστορίες που τις χωρίζουν σχεδόν δύο αιώνες. Δύο ιστορίες, δύο γυναίκες, δύο διαφορετικές εκφράσεις του Έρωτα. Του Έρωτα που μπορεί να ανυψώσει, να εμπνεύσει δύναμη και αποφασιστικότητα για την πραγματοποίηση και του πιο τρελού ονείρου, αλλά και του Έρωτα εκείνου που μπορεί να οδηγήσει σε μια σκοτεινή  απύθμενη δίνη χωρίς γυρισμό.
Ένα παλιό μισοκατεστραμένο πορτραίτο και κάποιες κιτρινισμένες σελίδες ενός ημερολογίου είναι ο συνδετικός κρίκος που γεφυρώνει το χάσμα των δύο αιώνων και ενώνει τις δυο ιστορίες.
Το 2010 η Γιασεμή, κρατώντας στο χέρι το μεταπτυχιακό της , ήταν ένα κορίτσι γεμάτο όνειρα και είχε όλες τις προϋποθέσεις να τα πραγματοποιήσει. Ωσπου ο έρωτας μπήκε στη ζωή της με τη μορφή εισβολέα και κατακτητή.
Όταν, το 2017, ανακάλυψε το πορτραίτο και το ημερολόγιο της Μαντούς, είχε ήδη κάνει δύο απόπειρες αυτοκτονίας. Μέσα από τις κιτρινισμένες σελίδες, προσπάθησε απεγνωσμένα να δώσει μια ανάσα στην δική της κατεστραμμένη ζωή, να βρει τη δύναμη για να ξεχάσει.
Η Μαντώ γεννήθηκε το 1821 στο πεδίο μιας μάχης για την απελευθέρωση του Ναυπλίου.Εκείνη ερχόταν στον κόσμο και η μητέρα της ξεψυχούσε. Η Ευτυχία, μια 17χρονη χήρα που έχασε τον άνδρα της στην ίδια μάχη, βρήκε το μωρό και το μεγάλωσε με όλη τη φροντίδα και την αγάπη που θα έδινε και στο δικό της παιδί,
παρά τις σκληρές και δύσκολες συνθήκες.
Στα οκτώ της χρόνια η Μαντώ μπήκε στη δούλεψη της Δούκισσας της Πλακεντίας,
που είχε φθάσει στο Ναύπλιο με πρόσκληση του Ιωάννη Καποδίστρια. Η Δούκισσα εντυπωσιάστηκε από το θάρρος, την εξυπνάδα και την αστείρευτη δίψα για μάθηση της μικρής. Βοήθησε στην μόρφωσή της και την κράτησε στην προσωπική της υπηρεσία. Αλλά και η Μαντώ σαγηνεύτηκε, τόσο από την προσωπικότητα αυτής της σπουδαίας γυναίκας, όσο και από το μεγαλείο του κόσμου μέσα στον οποίο ζούσε.
Στα δεκατέσσερα χρόνια της η Μαντώ αντίκρισε και ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά τον Αντρέ, γιο του Δούκα του Ζιλμέρ και από εκείνη την στιγμή πήρε την απόφαση να χαράξει μια νέα πορεία στη ζωής της.Μια πορεία που θα της έφερνε πλούτο, δύναμη και τίτλο. Μια πορεία που θα της έδινε την δυνατότητα να πλησιάσει τον αγαπημένο της. Μια πορεία που ξετυλίγεται σ`ένα ολοζώντανο και ακριβές ιστορικό πλαίσιο, με υπαρκτά πρόσωπα και γεγονότα αλλά και με πολλά στοιχεία ρομαντικού παραμυθιού. Με Βασιλιάδες και Βασίλισσες, Δούκες Δούκισσες και Κόμησσες. Με πύργους και παλάτια, με δαντέλες και μετάξια, με ζαφείρια, ρουμπίνια και διαμάντια. Και με μια αγάπη δυνατή τόσο που να πραγματοποιεί το ακατόρθωτο.
Ένα πολύ όμορφο μυθιστόρημα, ευκολοδιάβαστο, καλογραμμένο και καλοδουλεμένο, με τα ιστορικά στοιχεία να είναι φανερά προϊόν μιας έντιμης και προσεκτικής έρευνας. Μας μεταφέρει στην Ελλάδα και την Ευρώπη του 19ου αιώνα. Γυρίζουμε στα λασπωμένα σοκάκια και τα αρχοντικά του Ναυπλίου. Παρακολουθούμε τις σκονισμένες φτωχογειτονιές της Αθήνας να μεταμορφώνονται στη όμορφη πρωτεύουσα του Όθωνα και της Αμαλίας και το ψαροχώρι του Πειραιά σ`ένα πολυσύχναστο λιμάνι. Γνωρίζουμε τις πολυτελείς αίθουσες του Μπάκινχαμ και των Βερσαλιών, τα πλούσια Ευρωπαϊκά σαλόνια και τις περίτεχνες ενδυμασίες της εποχής.
Εκτεταμένη και ενδιαφέρουσα η αναφορά στην Σοφί Λεμπρέν, την Δούκισσα της Πλακεντίας. Αυτής της τόσο ιδιαίτερης και δυναμικής γυναίκας, που από τα σαλόνια της πέρασε όλη η πνευματική και πολιτική αφρόκρεμα της Ευρώπης και που τόσο πολύ αγάπησε και βοήθησε την Ελλάδα.
Οπωσδήποτε το βασικό και κυρίαρχο στοιχείο του βιβλίου είναι ο έρωτας και αυτή η καταλυτική του δύναμη  πάνω στις ηρωίδες, τόση ώστε να αλλάξει δραματικά τη ζωή τους. Με έναν ακόμα καθοριστικό παράγοντα εξισορρόπησης θα έλεγα, αυτόν της αφοσιωμένης φιλίας στα πρόσωπα της Χαράς και της Βαγγελίτσας.
Η ανάγνωση πραγματικά απολαυστική με πολλές εναλλαγές και απρόσμενες εξελίξεις που αιχμαλωτίζουν την προσοχή σου και κάνουν τις 619 σελίδες να μοιάζουν λίγες.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις  Χάρτινη Πόλη.
Ε π α ν έ ρ χ ο μ α ι .
Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ