Η ξηρασία από τις εκδόσεις Μεταίχμιο που μας καθήλωσε!

Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, καθαρόαιμο αστυνομικό, αλλά με έντονες κοινωνικές προεκτάσεις και λογοτεχνική αρτιότητα, που σάρωσε τα βραβεία για το 2017 και όχι άδικα. Η ξηρασία από τις εκδόσεις Μεταίχμιο που μας καθήλωσε! – Γράφει η Μαρία Διακαντώνη

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!  

Η ΞΗΡΑΣΙΑ” – Ετσι έχει τιτλοφορίσει το πρώτο της βιβλίο η Αυστραλή συγγραφέας Jane Harper. Ένα αστυνομικοκοινωνικό μυθιστόρημα όπου μια τρομερή ξηρασία που πλήττει την αυστραλιανή ενδοχώρα επί  δύο χρόνια, αποτελεί το φόντο αλλά και το αιτιογόνο περιβάλλον της ιστορίας της.
Η ξηρασία αυτή, η χειρότερη εδώ κι έναν αιώνα, έχει βυθίσει σε απελπισία τους κατοίκους της μικρής αγροτικής πόλης Κιβάρα. που δίνουν έναν άνισο αγώνα προκειμένου να μην εγκαταλείψουν τον τόπο τους, να μείνουν και να επιβιώσουν όπως μπορούν. Η κατάσταση είναι ζοφερή. Μελαγχολία, απόγνωση, μαρασμός αλλά και εντάσεις διαβρώνουν τις σχέσεις των ανθρώπων κι ένα τραγικό γεγονός έρχεται να βαρύνει το κλίμα ακόμα περισσότερο.
Ένα μέλος της κοινότητας, ο Λιουκ Χάντλερ σκοτώνει τη γυναίκα του και τον εξάχρονο γιο του και αυτοκτονεί, αφήνοντας ωστόσο την δεκατριών μηνών κόρη του να ζήσει. Μεγάλο μέρος της κοινωνίας αποδέχεται το  γεγονός αυτό ως απόρροια της στρεσογόνου κατάστασης.
” Επειδή τώρα ξεμπέρδεψε, έτσι δεν είναι; Εμείς οι υπόλοιποι
        είμαστε κολλημένοι εδώ και σαπίζουμε,ενώ αυτός δεν χρειάζεται
        πια να ανησυχεί για τη σοδειά, για τις ληξηπρόθεσμες δόσεις
       ή την  επόμενη βροχόπτωση ”
Ο Αρον Φαλκ, ομοσπονδιακός αστυνόμος στην Μελβούρνη, επιστρέφει στην Κιβάρα μετά από είκοσι χρόνια για να παραστεί στην κηδεία του καλύτερου παιδικού του φίλου. Ο Φαλκ είχε εγκαταλείψει την γενέτειρά του, αποδιωγμένος, κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες και ήταν αποφασισμένος να φύγει πάλι μέσα σε λίγες ώρες. Οι γονείς του Λιούκ, όμως, αδυνατώντας να παραδεχτούν ότι ο γιος τους έκανε μια τέτοια αποτρόπαιη πράξη, τον πείθουν να μείνει και να εξετάσει κάποιο άλλο ενδεχόμενο των τριών θανάτων. Ο Φαλκ αρχίζει τις έρευνες με την βοήθεια του τοπικού αστυνόμου. Ωστόσο όσο έρχεται σε επαφή με τους κατοίκους και τον τόπο, μνήμες από το παρελθόν αρχίζουν να αναδύονται. Φαντάσματα τον στοιχειώνουν και οδηγούν τα βήματά του στο σπίτι που μεγάλωσε, στα μέρη που περπάτησε, έπαιξε και γέλασε με τον Λιούκ και την Ελι, στο άλλοτε βουερό ποτάμι όπου η Ελι βρέθηκε νεκρή, στο βραχόδεντρο με τα κρυμμένα μυστικά.

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

   ” Το πλατύ ποτάμι δεν ήταν πια παρά μια σκονισμένη
            ουλή στη γη
 
Ερωτήματα αναπάντητα εδώ και είκοσι χρόνια, εισβάλλουν στο παρόν και ζητούν απαντήσεις.  Ποιος ήταν υπεύθυνος για τον πνιγμό του νεαρού κοριτσιού; Ήταν όντως αυτοκτονία;
      ” Ο Λιούκ είπε ψέματα, εσύ είπες ψέματα ”.
Ο Φαλκ πιστεύει ότι οι απαντήσεις για τον θάνατο του φίλου του και της οικογένειάς του κρύβονται στον θάνατο της Ελι και αναζητά τα αδιόρατα νήματα που θα συνδέσουν τις δύο υποθέσεις.
​Ο αναγνώστης παρακολουθεί τις εξελήξεις στο σήμερα, ενώ παράλληλα
ανακαλύπτει βήμα-βήμα την αλήθεια με συχνές αναδρομές στο παρελθόν, σε πρώτο χρόνο, σαν να βρίσκεται μπροστά στα γεγονότα την στιγμή που συμβαίνουν.
Ενας σύντομος αλλά συγκλονιστικός πρόλογος……..
     ” Οι κρεατόμυγες τουλάχιστον ήταν ικανοποιημένες. Αν και
        τα ευρήματα εκείνης της μέρας ήταν ασυνήθιστα.
        Μικρότερα και με λεία σάρκα. Οχι ότι αυτό είχε καμιά
        σημασία. Αυτά που μετρούσαν ήταν τα ίδια. Τα απλανή
        μάτια. Οι ανοιχτές πληγές.”
……..τον οδηγεί στην αποπνικτική ατμόσφαιρα που  έχει δημιουργηθεί από την μακροχρόνια έλειψη νερού και τον περιμένει μέσα στο βιβλίο ολοζώντανη κι ανάγλυφη. Με τη ζέστη να του καίει το δέρμα, με την
σκόνη στην ανάσα του, με την απελπισμένη αναμονή μιας βροχής που δεν έρχεται.
Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, καθαρόαιμο αστυνομικό, θα έλεγα, αλλά με έντονες κοινωνικές προεκτάσεις και λογοτεχνική αρτιότητα, που σάρωσε τα βραβεία για το 2017 και όχι άδικα.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
Ε π α ν έ ρ χ ο μ α ι .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ