Πως επηρεάζει η έκθεση στον ήλιο το δέρμα μας

Οι λόγοι που αγαπάμε τον ήλιο δεν είναι λίγοι μιας και είναι πολύτιμος για την καλή μας υγεία αλλά και ψυχολογία. Πως επηρεάζει η έκθεση στον ήλιο το δέρμα μας – By doctor anytime

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

https://www.doctoranytime.gr/ – Βρες τον καλύτερο γιατρό για εσένα!

Τόσοι πολλοί, που μερικές φορές ξεχνάμε ότι η συνεχής έκθεση σε αυτόν μπορεί να έχει τελικά επιβλαβείς συνέπειες στην υγεία μας.

Το αξιοσημείωτο με την έκθεσή μας στον ήλιο είναι ότι δεν εκδηλώνονται σε όλες τις περιπτώσεις άμεσα τα αποτελέσματα από αυτήν αλλά πολλές φορές συμβαίνει πολύ αργότερα καθώς η ακτινοβολία που δεχόμαστε τείνει να συσσωρεύεται με τα χρόνια και έτσι εκδηλώνονται διάφορες παθήσεις.

Παθήσεις

Από τον ερεθισμό και το έγκαυμα που προκαλείται στο δέρμα μέχρι τις πανάδες και κάποιες δερματοπάθειες μιλάμε για παθήσεις που εκδηλώνονται άμεσα από την έκθεση στον ήλιο και τα αποτελέσματα είναι ορατά.

Ποιες είναι όμως οι παθήσεις που εκδηλώνονται μετά από μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο;

Το μέλασμα στο δέρμα είναι η δημιουργία κηλίδων, οι οποίες έχουν ακανόνιστο σχήμα και καφέ χρώμα και εμφανίζονται συνήθως στο πρόσωπο και συγκεκριμένα στα μέρη που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο.

Οι σκουρόχρωμες καφεοειδείς κηλίδες από την στιγμή που εμφανίζονται αυξάνονται από καλοκαίρι σε καλοκαίρι και γίνονται όλο και πιο έντονες. Τα κύρια σημεία εμφάνισής τους είναι το πρόσωπο, το στήθος, τα χέρια και η ράχη.

Ο ήλιος είναι υπεύθυνος όμως και για την ανάπτυξη πολλών σοβαρών κακοήθων παθήσεων, όπως είναι τα καρκινώματα του δέρματος και το μελάνωμα, το πιο κακοήθες από τους όγκους του δέρματος.

Το μελάνωμα μπορεί να προκληθεί από έκθεση σε έντονη ακτινοβολία χωρίς απαραίτητα να είναι μακράς διάρκειας σε περιοχές όπως το πρόσωπο, το στήθος και τα χέρια και αν και σοβαρή δερματική βλάβη μπορεί να αντιμετωπιστεί εφόσον διαγνωστεί έγκαιρα.

Τα θηλώματα και οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις είναι παθήσεις που εμφανίζονται επίσης συνήθως μετά το καλοκαίρι.

Η μακροχρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι η αιτία και για την φωτογήρανση, την πρόωρη γήρανση δηλαδή του δέρματος με βασικά σημάδια τις ρυτίδες, τις φακίδες και την ανομοιομορφία στο χρώμα.

Τρόποι Προστασίας

Επειδή πολλές φορές δεν είναι εύκολο να αποφύγουμε η να περιορίσουμε την έκθεσή μας στον ήλιο σε ώρες που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να έχουμε στο μυαλό μας πως μπορούμε να προστατευτούμε.

Ένα αντηλιακό προϊόν με υψηλό δείκτη προστασίας είναι το βασικό όπλο απέναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία που εκτίθεται το δέρμα μας. Το απλώνουμε 15-30 λεπτά πριν την έκθεσή μας στον ήλιο και το ανανεώνουμε συχνά.

Φοράμε καπέλο και γυαλιά απαραίτητα καθώς ο ήλιος είναι επιβλαβής και για τα μάτια μας και καταφεύγουμε στην σκιά όταν αυτό είναι δυνατό ενώ για ανοιχτόχρωμα η ευαίσθητα δέρματα μπορεί να χρειαστεί επιπλέον ρουχισμός.

Φυσικά δεν παραλείπουμε την συχνή επίσκεψη σε δερματολόγο για την καλύτερη πρόληψη σε  περίπτωση πάθησης.

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ