Πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το αυγό.

Αν είσαι egglover τότε αυτή η ανάρτηση είναι για εσένα! Τα μικρά γράμματα που αξίζει να διαβάζεις. Πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το αυγό. – Γράφει η Σύμβουλος Ευεξίας Εμμανουέλα Φωτεινού

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

Η Εμμανουέλα Φωτεινού είναι Βιολόγος και αποφοίτησε από το τμήμα Θετικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι μεταπτυχιακές της σπουδές συνεχίστηκαν στο Βιολογικό Αθήνας όπου απέκτησε με Άριστα τον τίτλο της κλινικής Βιοχημικού με εξειδίκευση στη Μοριακή Διαγνωστική. Η κατεύθυνση που εξειδικεύτηκε είναι αυτός της κλινικής βιοχημείας και της έρευνα στον καρκίνο. Παράλληλα ασχολήθηκε με την προληπτική Ιατρική βασισμένη στη διατροφή παίρνοντας πιστοποίηση από το University of California San Francisco. Η πρακτική εφαρμογή της ολιστικής προσέγγισης σε θέματα υγείας βασισμένα στη διατροφή συμπληρώθηκε με ιδιωτικό διετές πτυχίο διαιτητικής. Είναι ιδιοκτήτρια από το 2014 του Πρότυπου Κέντρου Ευεξίας στο κέντρο της Αθήνας και παρέχει συμβουλές βελτίωσης της υγείας και της εικόνας μας βασισμένες σε αλλαγές της διατροφής μας που οδηγούν σε ορθότερη βιοχημεία του σώματος μας. https://efdiatrofin.gr/

Θα έχεις δει πως όλα τα αυγά ακόμα και τα χύμα πρέπει να φέρουν τη σφραγίδα ταυτοποίησης που αποτελείται από αριθμούς και γράμματα. Πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το αυγό.
Πάμε μαζί να αποκωδικοποιήσουμε τα γράμματα κ τα νούμερα;
Ο πρώτος αριθμός, υποδηλώνει τη μέθοδο εκτροφής.
0 = Βιολογικά
1 = Ελεύθερης βοσκής
2= Αχυρώνα ή δαπέδου με στρωμνή
3= Κλωβοστοιχίας ( έχουν απαγορευτεί στην Ε.Ε )
Άρα εδώ θέλουμε όσο το δυνατόν μικρότερο νούμερο!
Στη συνέχεια ακολουθούν δυο γράμματα, που υποδηλώνουν τη χώρα παραγωγής. Για την Ελλάδα είναι EΕ.
Στη συνέχεια ακολουθούν οι αριθμοί που αφορούν τη μονάδα παραγωγής, τον θάλαμο παραγωγής, τον κωδικό παρτίδας και δεν έχουν μεγάλη αξία για το σένα.

Extra tip!

1. Η ημερομηνία λήξης των αυγών, δε μπορεί να ξεπερνά τις 30 μέρες από την ημερομηνία συσκευασίας.
2. Στο ψυγείο μπορείτε να τα διατηρήσετε για 3 – 5 εβδομάδες το αργότερο
3. Τα αυγά μπορούν να πωλούνται ως «extra» ή «extra φρέσκα» μόνο μέχρι την έβδομη ημέρα από τη συσκευασία τους ή την ένατη ημέρα μετά την ωοτοκία.
4. Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη φυλής της ωοπαραγωγού όρνιθας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.
5. Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν επηρεάζει τη βιολογική αξία του αυγού
6. Το ασπράδι : Η σύνθεση του είναι: νερό 85-90%, πρωτεΐνες (αλβουμίνες) 12%, λίπος 0,25%, τέφρα 0,6%, υδατάνθρακες (κυρίως λακτόζη) 0,7%, μικρές ποσότητες λεκιθίνης, χοληστερόλης, βιταμινών Β και ενζύμων.
7. Τα συστατικά του κρόκου είναι: νερό 45-51%, πρωτεΐνες 16-17%, λίπος 31-36%, τέφρα 1,3%, υδατάνθρακες, 1,1-2%. Ο κρόκος είναι περίπου 16 γρ. και περιέχει μεγάλη ποσότητα λευκώματος (16,3 γρ.%) ανώτερης βιολογικής αξίας και επιπλέον σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, βιταμίνες (A, B, B2, B12, D)
8. Ένα αυγό μεγάλου μεγέθους περιέχει κατά μέσο όρο 70 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια λίπους.
Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ