Διαβάσαμε το ΑΝΝ του Πιέρ Λεμέτρ

Κλείνω το βιβλίο, αν και απρόθυμα. Πάντα υπάρχει μια μικρή θλίψη όταν τελειώνει ένα  καλό βιβλίο. Διαβάσαμε το ΑΝΝ του Πιέρ Λεμέτρ – Γράφει η Μαρία Διακαντώνη

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!  

Φίλοι μου αγαπημένοι.

Η ανάγνωση ολοκληρώθηκε. Κλείνω το βιβλίο, αν και απρόθυμα. Πάντα υπάρχει μια μικρή θλίψη όταν τελειώνει ένα  καλό βιβλίο. Ρίχνω μια τελευταία αποχαιρετιστήρια ματιά στο λιτό ατμοσφαιρικό εξώφυλλο. ΑΝΝ του  Πιέρ Λεμέτρ από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ – δείτε ΕΔΩ το βιβλίο!

Το λογοπάιγνιο με το επώνυμο του βραβευμένου συγγραφέα, είναι αναπόφευκτο. Λεμέτρ. Le maitre. Πράγματι  ένας μετρ της αστυνομικής λογοτεχνίας. Το ΑΝΝ είναι ένα από τα τέσσερα αστυνομικά του μυθιστορήματα με ήρωα το μικρόσωμο ντετέκτιβ Καμίγ Βεροβέν.

Αν σφικτοδεμένη πλοκή, ένταση, αγωνία, απρόσμενες εξελίξεις, είναι χαρακτηριστικά ενός καλού αστυνομικού βιβλίου το ΑΝΝ τα έχει όλα. Σε μια ατμόσφαιρα φιλμ νουάρ ένας αδίστακτος εγκληματίας πραγματοποιεί με τους συνεργάτες του μια κινηματογραφική ληστεία, ξυλοκοπεί βάναυσα με ανελέητη και ίσως ανεξήγητη αγριότητα την Ανν, μια γυναίκα που τυχαία βρέθηκε στο δρόμο του, και μας σοκάρει απίστευτα με την ωμότητα και τον κυνισμό του καθώς μας περιγράφει, -πολύ ευρηματικά- μόνος αυτός σε πρώτο πρόσωπο, βήμα-βήμα τις σκέψεις και τις κινήσεις του.

Ο αστυνόμος Καμίγ Βεροβέν, με εμφάνιση αντιήρωα, έξυπνος και ικανός, ανθρώπινος και  ευάλωτος συγχρόνως, με τις σκιές ενός τραγικού παρελθόντος να βαραίνουν πάνω του, αναλαμβάνει να εξιχνιάσει  τη ληστεία. Ωστόσο, γι αυτόν δεν πρόκειται απλώς για άλλη μια αστυνομική υπόθεση. Πρόκειται για ένα άσχημο παιχνίδι του πεπρωμένου που ξαναχτυπά, καθώς η Ανν είναι σύντροφός του και η ζωή της κινδυνεύει άμεσα.

Η μάχη ανάμεσα στον κακοποιό και τον αστυνομικό γίνεται προσωπική. Ο ένας επιχειρεί ξανά και ξανά να σκοτώσει την Ανν, ο άλλος είναι αποφασισμένος να τη σώσει. Πάσει θυσία, με κάθε τρόπο, με κάθε μέσον, ακόμα και ξεπερνώντας τα όρια της ιδιότητάς του. Προσωπικά και ηθικά διλήμματα υψώνουν φράγματα. Προϊστάμενοι και συνάδελφοι ζητούν εξηγήσεις καθώς τους έχει αποκρύψει τη σχέση του με την Ανν. Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Η αδρεναλίνη ανεβαίνει. Τα όρια σπάνε.

Ποιός θα υπερισχίσει; Ο αστυνομικός ή ο άνθρωπος; Το συναίσθημα ή το καθήκον;

Υπάρχει τρίτος δρόμος;

Μιά ιστορία με πολύ μαστορικά δουλεμένη εξέλιξη, συμπυκνωμένη και εκρηκτικά συμπιεσμένη μέσα σε τρεις ημέρες, με το ρολόι να τρέχει αμείλικτο και να μετρά τις κινήσεις των ηρώων λεπτό προς λεπτό, με τα στοιχεία της υπόθεσης να προστίθενται στο σκηνικό ένα-ένα,- παρόμοια όπως μπαίνουν ένα-ένα τα όργανα στην ορχήστρα στο ”Μπολερό”του Ραβελ,- αιχμαλωτίζοντας το  ενδιαφέρον μας και ανεβάζοντας την ένταση σελίδα τη σελίδα, ως το τελικό κρεσέντο και την αναπόφευκτη λύση.

Ενα πολύ καλό βιβλίο, όχι απλά αστυνομικό, με έντονο το ανθρώπινο στοιχείο, που σε παρασύρει και σε καθηλώνει. Πραγματικά δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου. Εξαιρετικές οι δύο πρώτες εισαγωγικές σελίδες, που σε βάζουν αμέσως μέσα στην ατμόσφαιρα του έργου και αγκιστρώνουν την προσοχή σου.

Καλή ανάγνωση

Ε π α ν έ ρ χ ο μ α ι .

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ