Το σώμα συχνά παρομοιάζεται με μηχάνημα

​Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι ένα βιβλίο που αναφέρεται στην φυσιολογία του ανθρωπίνου σώματος, στα όργανα και την λειτουργία τους, θα μπορούσε να είναι τόσο συναρπαστικό. Το σώμα συχνά παρομοιάζεται με μηχάνημα – Γράφει η Μαρία Διακαντώνη

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!  

Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι ένα βιβλίο που αναφέρεται στην φυσιολογία του ανθρωπίνου σώματος, στα όργανα και την λειτουργία τους, θα μπορούσε να είναι τόσο συναρπαστικό. Κι όμως ο Bill Bryson με ΤΟ ΣΩΜΑ, κατάφερε να μετατρέψει ένα βιβλίο ανατομίας και βιολογίας κατά βάση, σ`ένα συναρπαστικό ταξιδιωτικό οδηγό, σε μια περιπλάνηση στο μικροσύμπαν που λέγεται ανθρώπινο σώμα.
Δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων κύτταρα συνθέτουν μέσα σ`αυτό το μικρό σύμπαν κόσμους ξεχωριστούς με διαφορετικές λειτουργίες θαυμαστής ακρίβειας και συντονιστικής τελειότητας. μ`έναν κοινό σκοπό. Το θαύμα της ζωής
Μετά από μια σχεδόν σουρελιστική εισαγωγή όπου θα μάθουμε ποια υλικά χρειάζονται για  να …κατασκευάσουμε έναν άνθρωπο και πόσο κοστίζει αυτό μαζί με τα …εργατικά, ή πως αν ξεδιπλώναμε το νήμα του DNA μας αυτό θα έφτανε μέχρι τον Πλούτωνα, ή ακόμα ότι αν απλώναμε τους πνεύμονές μας θα καλύπταμε ένα γήπεδο του τένις και άλλα τέτοια ενδιαφέροντα και …χρήσιμα πράγματα, μετά από αυτήν την εισαγωγή λοιπόν, ξεκινά ένα φανταστικό οδοιπορικό μέσα στον αθέατο εαυτό μας, τον κρυμμένο πίσω από το μεγαλύτερο όργανό μας, αυτό που δίνει την εικόνα μας στον καθρέφτη, το δέρμα.
Μια ευφυής ξενάγηση σε όλα αυτά τα εκπληκτικά και θαυμαστά που που συμβαίνουν μέσα μας από τον μεγαλειώδη εγκέφαλο ως τα ταπεινά μας ακροδάκτυλα. Λέξεις που ήταν απλώς λέξεις θα αποκτήσουν εικόνα και νόημα. Υποθάλαμος- παρεγγεφαλίδα- υπόφυση- ιππόκαμπος- αιμοπετάλια- πάγκρεας- ενδοκρινής αδένας- ειλεός- επιδιδυμίδα- ωκυτοκίνη- λεπτίνη και πολλά – πολλά ακόμα.
Θα αναλυθούν θέματα όπως ο ύπνος, ο πόνος, το φαγητό ή οι ασθένειες.
Ένας ποταμός επιστημονικών δεδομένων και πληροφοριών, μελετών και πειραμάτων διανθισμένα με διασκεδαστικές  και όχι μόνο ιστορίες, βιογραφίες και παραλειπόμενα από την ιατρική κοινότητα,όλα γραμμένα  με τρόπο προσιτό και ευχάριστο, με αρκετή δόση χιούμορ αλλά και υπευθυνότητα, κάνουν αυτό το βιβλίο άκρως απολαυστικό  και συγχρόνως ένα εμπεριστατωμένο εγχειρίδιο για να κατανοήσουμε αυτό το θαύμα στο οποίο κατοικούμε και το οποίο αξίζει την προσοχή και την φροντίδα μας.
” Το σώμα συχνά παρομοιάζεται με μηχάνημα, αλλά είναι πολύ περισσότερα.
Εργάζεται είκοσιτέσσερις ώρες την ημέρα για δεκαετίες χωρίς να χρειάζεται
(συνήθως) τακτικές επισκευές ή την τοποθέτηση ανταλλακτικών, τα καύσιμά του είναι νερό και μερικές οργανικές συνθέσεις, είναι μαλακό και όμορφο, είναι εξυπηρετικά ευκίνητο και ευλύγιστο,αναπαράγεται με ενθουσιασμό, κάνει αστεία, νοιώθει αγάπη, εκτιμά ένα κόκκινο ηλιοβασίλεμα κι ένα δροσερό αεράκι. Πόσα μηχανήματα γνωρίζετε που να μπορούν να τα κάνουν όλα αυτά; ”
 
Το “ΤΟ ΣΩΜΑ” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις  ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
 
Καλή ανάγνωση.
Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ