Καθαρή Δευτέρα: tips στην διατροφή μας για να την βγάλουμε καθαρή

Την τιμητική τους έχουν τα ψαρικά, η λαγάνα και η ταραμοσαλάτα στο σαρακοστιανό τραπέζι. Καθαρή Δευτέρα: tips στην διατροφή μας για να την βγάλουμε καθαρή

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!  

To Σαρακοστιανό τραπέζι είναι πλούσιο σε εδέσματα παρέα με φίλους και συγγενείς! Αυτό τουλάχιστον για εμένα είναι τραπέζι Καθαρής Δευτέρας με το ουζάκι να ρέει και το τσούγκρισμα να δίνει και να παίρνει! Επίσης, η Καθαρή Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της Σαρακοστής, δηλαδή της περιόδου των 40 ημερών μέχρι το Πάσχα. Σύμφωνα με τα χριστιανικά έθιμα η Καθαρή Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της νηστείας, όπου το άτομο δεν πρέπει να καταναλώσει οτιδήποτε σχετίζεται με κρέας, αυγό, ψάρι, γάλα, τυρί, βούτυρο κλπ μέχρι και την ημέρα του Πάσχα.

Ας ρίξουμε μια ματιά τι θερμίδες μας δίνουν όλα αυτά τα εδέσματα και πως να κινηθούμε έξυπνα στις επιλογές μας. Σίγουρα το όλο θέμα δεν έχει να κάνει μόνο με τις θερμίδες γιατί όπως και πολύ σωστά θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί είναι μία μέρα βρε αδερφέ ας την απολαύσουμε! Το θέμα έχει να κάνει και με την ανθεκτικότητα που έχει το στομάχι μας, διότι σίγουρα θα περάσει ένα crash test όταν το υπερφορτώσουμε με τροφές που δεν τρώμε και συχνά συνεπώς δεν είναι και πολύ “μαθημένο”. Οπότε από το να καταναλώνετε με μανία σόδες ή ειδικά χάπια για την χώνεψη και τον στομαχόπονο… ακολουθήστε την λογική «παν μέτρον άριστον»!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

Λαγάνα παραδοσιακή, συνταγή του Άκη Πετρετζίκη

 

 

 

Λαγάνα: Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, φώσφορο, κ.ά. Μία λεπτή φέτα αποδίδει περίπου 80kcal, γι’ αυτό καλό θα είναι να μην καταναλώσουμε πάνω από 2 με 3 φέτες μέσα στην ημέρα.

Ταραμοσαλάτα: Πλούσια σε πρωτεΐνη, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Α και D. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε νάτριο, καλό θα είναι να αποφεύγεται η μεγάλη κατανάλωση από άτομα τα οποία ακολουθούν δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (όπως π.χ. υπερτασικούς). 1-2 κουταλιές της σούπας είναι αρκετές..

Χαλβάς: Περιέχει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, σελήνιο και πολλά αντιοξειδωτικά. Προσοχή στην ποσότητα: 100γρ αποδίδουν περίπου 540kcal!

Θαλασσινά: Είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, σίδηρο, ψευδάργυρο, ιώδιο, φώσφορο, επίσης έχουν χαμηλά λιπαρά όταν δεν τηγανίζονται! Μία μερίδα θαλασσινά (120γρ) χωρίς προσθήκη λιπών αποδίδει περίπου 150kcal.

Ελιές: Είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, σε βιταμίνη Ε η οποία είναι αντιοξειδωτική και έχει αντικαρκινική δράση, πλούσιες σε πολυφαινόλες οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες. Λόγω του ότι συντηρούνται σε αλάτι, επίσης θα πρέπει να τρώγονται με μέτρο ιδιαίτερα από άτομα τα οποία ακολουθούν δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.  Μια μερίδα αντιστοιχεί σε 5-6 ελιές και αποδίδει περίπου 45kcal.

Όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια, φάβα):

Τα όσπρια αποτελούν μία τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, με αρκετό σίδηρο και φυλλικό οξύ, περιέχουν πρωτεΐνη ενώ παράλληλα δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λιπαρά. Μία μερίδα όσπρια (1 φλιτζάνι) αποδίδει περίπου 220kcal.

Την Καθαρά Δευτέρα καταναλώνονται και διάφορα ορεκτικά  όπως ντολμαδάκια και πατάτες. Το κακό με όλα αυτά είναι ότι συνήθως τρώμε αρκετές μερίδες καθώς πρόκειται για τροφές που είναι σε μικρή ποσότητα κι έτσι σερβιριζόμαστε ξανά και ξανά χάνοντας το μέτρο. Το μυστικό λοιπόν με αυτές τις τροφές είναι να βάλουμε από 2-3 τεμάχια στο πιάτο μας και να μην σερβιριστούμε ξανά.

Tips:

Ξεκινήστε με ένα γερό πρωινό.

Αποφεύγετε την υπερκατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων π.χ. ζυμαρικά, πατάτες. Η ποσότητα μετράει.

Βάλτε λίγη άσκηση όπως περπάτημα και δραστηριότητες με τα αγαπημένα σας πρόσωπα

Επιλέξτε τα θαλασσινά να είναι ψητά ή αχνιστά και όχι τηγανητά ή με πολλές σάλτσες.

Καταναλώστε άφθονο νερό!

Όπως γράψαμε και παραπάνω… «παν μέτρον άριστον»

Καλή Σαρακοστή!!!

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ