Διαβάσαμε τις Αλεξανδρινές της Δέσποινας Χατζή

Ένα νοσταλγικό αφιέρωμα στους Αλεξανδρείς, στους ανθρώπους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην περίλαμπρη πόλη, που ζυμώθηκαν με τον πολυπολιτισμό της. Διαβάσαμε τις Αλεξανδρινές της Δέσποινας Χατζή – Γράφει η Μαρία Διακαντώνη

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

Η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου είναι σίγουρα μια πόλη που την περιβάλλει μια μαγική αχλή. Κάτι το όνομα του μεγάλου στρατηλάτη κάτι το βλέμμα του Καβάφη, κάτι οι ιστορίες των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να την αφήσουν  πίσω τους, η όμορφη πόλη δημιουργεί σαγήνη και νοσταλγικές μνήμες.
Αυτήν τη γλυκιά νοσταλγία θα βρούμε  στις Αλεξανδρινές της Δέσποινας Χατζή από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.
Τρεις γυναίκες, τρεις γενιές, γιαγιά, κόρη και εγγονή, μας ταξιδεύουν στη Νειλοχώρα από το 1905 ως το 1995, μέσα από δύο Παγκόσμιους Πολέμους, μέσα από ανεκπλήρωτους έρωτες και άτυχους γάμους, μέσα από επιτυχίες αλλά και απογοητεύσεις, μέσα από τη Ζωή και τον Θάνατο.
Η τολμηρή φεμινίστρια γιαγιά Ουρανία, η μελαγχολική κόρη Αικατερίνη και η ανεξάρτητη και ευαίσθητη εγγονή Κλειώ θα μας περπατήσουν μέσα απ`το χρόνο στα σοκάκια, τις γειτονιές και τις αρχαιότητες του Καΐρου, στους δρόμους και τα εμβληματικά κτίρια της λαμπερής Αλεξάνδρειας. Στην θρυλική λεωφόρο Καρνίς, στο Αταρίν, στο Ράμλι και στο Κάιτ Μπέη του περίφημου Φάρου. Μέσα από τις ζωές τους θα δούμε τον κόσμο ν`αλλάζει αλλά η επιστροφή στην Αλεξάνδρεια να παραμένει πόθος κρυφός.
Ένα όμορφο βιβλίο, γραμμένο με πολύ συναίσθημα, ευκολοδιάβαστο ιδανική συντροφιά για τις καλοκαιρινές μας αποδράσεις.
Ένα νοσταλγικό αφιέρωμα στους Αλεξανδρείς, στους ανθρώπους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην περίλαμπρη πόλη, που ζυμώθηκαν με τον πολυπολιτισμό της και που κάποια στιγμή έπρεπε
” με συγκίνησιν αλλ`όχι με των δειλών τα παρακάλια
    και παράπονα …να αποχαιρετίσουν την Αλεξάνδρεια 
    που έχαναν ”.
Μεταφέρω ένα απόσπασμα από το οπισθόφυλλο.
Μέσα από μια μυθιστορηματική αναδρομή σε δύο διαδοχικούς παγκόσμιους πολέμους σκιαγραφείται η ζωή των Ελλήνων στη χώρα του Νείλου και την εμβληματική Αλεξάνδρεια. Την πόλη της Μπέλ Επόκ, των αντιθέσεων, των εστέτ, των μποέμ, των εμπόρων, των διανοούμενων, της φτώχειας κι των χαμαιτυπείων
Καλή ανάγνωση!
Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Για κάποιο λόγο, πάντα με τραβούσαν οι ιστορίες και γενικά ότι ειχε να κάνει με την Αλεξάνδρεια και τους Έλληνες εκει.
    Σίγουρα ειναι ένα απο τα προσεχή βιβλία. Ευχαριστώ πολύ!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ